середа, 19 вересня 2012 06:15

"Можуть бути протистояння, пролитися кров"

Автор: фото: Наталія Чубенко
  Ігор Мазур: ”Якщо не буде якихось серйозних заходів, Юлія Володимирівна сидітиме ще дуже довго”
Ігор Мазур: ”Якщо не буде якихось серйозних заходів, Юлія Володимирівна сидітиме ще дуже довго”

Кабмін доручив Службі безпеки, Міністерству внутрішніх справ, Міноборони виявляти та припиняти поширення матеріалів із закликами до зміни державного устрою. Відповідне розпорядження уряду опублікували 12 вересня.

— Подібні рішення підводять під певний сценарій виборчої кампанії. Коли будь-які дії проти чинної влади або масові заходи будуть присікати, — каже постійний учасник мітингів, лідер київського УНА-УНСО 39-річний Ігор Мазур. — Порушать кримінальні справи за заклики до повалення державного ладу. Навіть якщо у телефонній розмові хтось із нас каже, що пора брати сокиру і йти у наступ, це вже підстави записати такі слова. Людину видзвонюють представники певної служби й викликають на бесіду. Потім відкривають справи за нібито підбурювання до повалення державного устрою.

Чому влада вдається до такого?

— За півтора місяця до виборів перед помаранчевою революцією були отруєння, бійки, говорили, що привезуть шахтарів на штурм. А зараз затишшя. Хоча результати виборів не сподобаються опозиції й вона проводитиме акції протесту.

Проти кого спрямоване розпорядження уряду?

— Проти керівників опозиційних партій, які можуть організувати мітинги. Також хочуть залякати рядових членів громадських організацій. На кожну людину пишуть справу. Якби вона складалася з одного такого підбурювання, то це виглядало би пріснувато. Як вони зловлять таких моментів три-чотири — наприклад, коли політик під час акції закликає: давайте покажемо, що в нас є кулаки, — тоді все це сумується, і відкривають справу.

Чи нормальні подібні розпорядження для демократичної держави?

— У нас іще діють за методами Радянського Союзу. Силовий сценарій для них найоптимальніший. Знають, що коли на вулиці збираються 500 осіб, то виступ треба придушити, доки їх не стало 50 тисяч.

За логікою, влада діє правильно. Бо наші люди ще боязкі й їх легко залякати. Інша справа, що ситуація ніколи не повторюється. Не буде "України без Кучми", не буде "помаранчевого" Майдану — буде якась третя ситуація. Чи готові влада й опозиція до неї, побачимо через півтора місяця.

Якою буде ця "третя ситуація"?

— Цілком інакшою за форматом. Не виключаю, що можуть бути протистояння. Зараз усе дуже натягнуто, а влада ще більше нагнітає. Опозиційні політв'язні розуміють, що тільки зараз, завдяки таким акціям, вони можуть вийти на волю. Тому дуже зацікавлені в різних вуличних протестах. Бо якщо не буде якихось серйозних заходів, Юлія Володимирівна сидітиме ще дуже довго. А як організують щось серйозне, то може бути навіть така гра: ми готові ці акції припинити, якщо той і той буде на волі.

Зараз ви читаєте новину «"Можуть бути протистояння, пролитися кров"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

73

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути