пʼятниця, 27 листопада 2015 06:10

Міста перейменують до 21 лютого

21 листопада в Україні завершився перший етап декомунізації тоталітарних назв. Протягом півроку 941 населений пункт мав подати до Верховної Ради пропозиції щодо перейменування. Зокрема, 32 міста. З них свої варіанти запропонували чотири. У 13 провели громадські слухання. Решта населених пунктів розташовані на окупованих територіях Донбасу і Криму. Там перейменування відбудеться за рішенням парламенту.

25 листопада Рада перейменувала село у Кременецькому районі на Тернопільщині з Радянського на Великі Млинівці. Таку назву підтримали його жителі. Це перший населений пункт, рішення щодо якого прийняли на найвищому рівні.

— Також перейменують чотири міста, що подали заявки. Артемівськ на Донеччині пропонують назвати Бахмутом, Дзержинськ — Торецьком. Іллічівськ на Одещині стане Чорноморськом. Найбільше пропозицій із назвами надійшло по Кіровограду — сім, — каже 38-річний Володимир В'ятрович, директор Українського інституту національної пам'яті. — Повноцінному процесу декомунізації завадили місцеві ради. До виборів у їх складі було багато комуністів і колишніх "регіоналів", які не готові були займатися перейменуванням. Ново­обрані депутати взялися активніше.

— Міста, у яких через дії міської влади не пройшли громадські слухання, можуть надіслати свої пропозиції в інститут до 21 грудня цього року. Врахуємо їх, коли подаватимемо список населених пунктів до Верховної Ради, — продовжує В'ятрович. — Якщо міста не встигнуть і зараз, рішення про нові назви прийме парламент. Перейменування триватиме до 21 лютого 2016-го. Тоді розпочнеться третій етап: демонтаж радянських пам'ятників і перейменування вулиць. Особисту відповідальність за цей процес нестиме голова населеного пункту. Якщо провалиться — кожен громадянин зможе подати на нього до суду. Передбачена кримінальна відповідальність (саботаж прирівнюється до поширення комуністичної символіки, передбачає від п'яти до 10 років ув'язнення. — "ГПУ").

Гроші на демонтаж пам'ятників і виготовлення табличок із новими назвами вулиць виділятимуть із бюджетів населених пунктів.

— Окремої статті витрат на декомунізацію в місцевих бюджетах немає. Тому зносити змушуємо підприємства, на балансі яких ці пам'ятники перебувають, — каже Владислав Морокко із Запорізької облдержадміністрації. — З ентузіазмом приєдналися місцеві бізнесмени. Частину пам'ятників люди готові забрати у приватні колекції.

У населених пунктах в першу чергу орієнтуються на демонтаж пам'ятників, стел і меморіалів відомим радянським діячам. Тому особливий контроль має бути за знесенням пам'яток дрібнішим постатям, кажуть експерти.

9 квітня 2015 року Верховна Рада ухвалила чотири закони щодо засудження комуністичного режиму. Заборонили також пропаганду комуністичної та нацистської символік.

Зараз ви читаєте новину «Міста перейменують до 21 лютого». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути