середа, 28 листопада 2012 05:30

"Ми здобули статус особистих ворогів губернатора Сергія Тулуба"

Автор: фото надане Леонідом Даценком
  Леонід Даценко: ”У Каневі та Золотоноші розповсюджують листівки із портретами й іменами фальсифікаторів. Цим героям обписують паркани”
Леонід Даценко: ”У Каневі та Золотоноші розповсюджують листівки із портретами й іменами фальсифікаторів. Цим героям обписують паркани”

49-річний Леонід Даценко на парламентських виборах балотувався на окрузі №197 в Каневі Черкаської області. Випередив самовисуванця, нардепа Богдана Губського на 4,6 тис. голосів. Однак у підсумковому протоколі перемогу записали Богдану Губському — перевага 3,1 тис. голосів.

Відбулися акції протесту опозиціонерів. Правоохоронці вилучали виборчу документацію. ЦВК оголосила, що "встановити результати голосування на цьому окрузі неможливо". Це один з п'яти округів, де мають відбутися перевибори.

— На Черкащині основна причина проблемності двох округів в особистостях переможців, — каже Леонід Даценко. — Ми з Миколою Булатецьким, який виграв на окрузі 194 у Черкасах, ще два роки тому створили раду опозиційних сил Черкащини. Щомісяця вирували акції протесту. У Черкасах був організований мовний Майдан, який силою зносив "Беркут". Так ми здобули статус особистих ворогів губернатора Сергія Тулуба. Тепер ми зробили кар'єрний стрибок — стали ворогами президента. Він особисто вказав на ті округи, де мають відбуватися перевибори. Влада боїться нових послідовних опозиціонерів, які здатні швидко реагувати на ситуацію і без зайвої демагогії вдаватися до жорстких дій.

У Черкасах, Каневі, Золотоноші тривають акції протесту з вимогою покарати фальсифікаторів виборів. Активісти створили Революційний комітет захисту голосів виборців. Якщо "регіонали" далі не чутимуть людей, такі ревкоми постануть у кожному селі. Розумні люди знають, що сидіти на кришці чана й не випускати пару — небезпечно. А дурні, як завжди, думають, що їх пронесе.

Які завдання ставите перед собою?

— Покарати тих, хто фальсифікував результати цих виборів. Ми їх усіх добре знаємо і зробимо все, щоб їхні імена й обличчя знав кожен житель. У Каневі та Золотоноші розповсюджують листівки із портретами й іменами фальсифікаторів. Цим героям обписують паркани. Із ними не вітаються на вулиці. Тут показовою є ситуація з секретарем окружкому Світланою Чонкою. Коли вона після виборів наважилася вийти на базар у своїй рідній Золотоноші, місцеві жінки банально побили їй морду. Чонка мусила рятуватися втечею. Як ви гадаєте, вона наважиться знову фальсифікувати? Нехай їм буде соромно перед односельцями, яких продали.

З якими відчуттями йтимете на перевибори?

— Я не хочу зараз говорити про перевибори. Хочемо примусити владу визнати нашу перемогу.

Лідери опозиції стверджували, що не ввійдуть у парламент, доки не будуть визнані переможцями їхні представники. Чому змінили тактику?

— Опозиція заявила, якщо її вимоги не виконають (ухвалення закону про імпічмент президента, звільнення Тимошенко і Луценка, відставка міністрів-силовиків, особисте голосування в Раді. — "ГПУ"), то складуть мандати й вимагатимуть дострокових виборів Ради та припинення повноважень Януковича. Останній варіант імовірний, бо влада демонструє повну зневагу до опозиції. Якщо сьогодні не усунути Януковича, завтра він викреслюватиме на виборах цілі області. Влада вже пробує нейтралізувати всіх, хто здатен їй опиратися. Керівництво Черкаської облдержадміністрації дало вказівки розібратися з активістами опозиції в селах і містечках. Хто на бюджетних посадах — звільнити, налякати звільненням родичів і близьких. Хто має бізнес — направити до них перевірки.

Які настрої у суспільстві?

— Я майже три тижні ночував під Канівським окружкомом. Бачив, обурені люди приходили з вилами. Такий спецназ із вилами й сокирами може вийти під кожну виборчу дільницю. Щоб уже ні в кого не виникло спокуси щось там переписувати. Наступний логічний крок — десант із вилами під стіни Верховної Ради та Адміністрації президента.

Зараз ви читаєте новину «"Ми здобули статус особистих ворогів губернатора Сергія Тулуба"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути