четвер, 25 жовтня 2012 00:15

Мельниченка затримали в Бориспільському аеропорту

Автор: фото з сайта UKRDAY.COM
  24 жовтня екс-майора Держохорони Миколу Мельниченка затримали в аеропорту ”Бориспіль”. Він рік був у міжнародному розшуку. Йому обирають міру запобіжного заходу
24 жовтня екс-майора Держохорони Миколу Мельниченка затримали в аеропорту ”Бориспіль”. Він рік був у міжнародному розшуку. Йому обирають міру запобіжного заходу

У середу в аеропорту "Бориспіль" Служба безпеки затримала колишнього майора Держохорони 46-річного Миколу Мельниченка.

Рік тому Шевченківський райсуд Києва постановив заарештувати його за порушення підписки про невиїзд та ухиляння від слідства. Мельниченка оголосили в міжнародний розшук.

Проти екс-майора порушили кілька справ. Перша 2001 року — за розголошення держтаємниці та перевищення службових повноважень і підробку документів. Тобто за оприлюднення аудіозаписів, зроблених у кабінеті президента Леоніда Кучми. У них ідеться, зокрема, про вбивства журналіста Георгія Ґонґадзе та нардепа Євгена Щербаня. Мельниченко переховувався за кордоном. Востаннє відбув туди 2011-го, в жовтні.

Мельниченка можуть використати для отримання додаткового компромату на Юлію Тимошенко, припускає політолог 59-річний Віктор Небоженко:

— Після виборів Європа знову зверне увагу на ув'язнену екс-прем'єрку. Тож владі потрібні нові докази її "кримінальної, злочинної" діяльності. Їх можна отримати шляхом зізнання Мельниченка. Саме хтось із чинної влади, може навіть Янукович чи Азаров, і віддали остаточний наказ про використання екс-майора як свідка у процесі проти Юлії Володимирівни. Також його свідчення можуть використати проти Кучми й багатьох діючих політиків. Мельниченко приїхав, бо впевнений, що з ним нічого не станеться.

Екс-майор вирішив здатися, вважає колишній заступник голови СБУ 67-річний Олександр Скіпальський:

— Хоче внести ясність у справу, що проти нього ведеться. Було б добре, щоб він дав повні пояснення, хто організовував прослуховування в кабінеті Кучми. Тоді стане зрозуміло, як готувався переворот в Україні — проти тодішнього президента і західного курсу держави.

У серпні Мельниченко прилетів із США до Італії. Його там затримали. Він провів 11 днів у еміграційній в'язниці й вийшов на волю за рішенням суду.

— Ми говоритимемо про підписку про невиїзд, — каже цивільна дружина екс-майора 31-річна Наталія Розинська. Вона балотується до Верховної Ради в одному зі столичних округів. — Я дуже хвилююся, аби Микола взагалі залишився живий, тому що є носієм дуже важливої інформації. Він — свідок не тільки у справі Кучми, а й Щербаня і, можливо, по інших кримінальних справах.

Зараз ви читаєте новину «Мельниченка затримали в Бориспільському аеропорту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути