пʼятниця, 03 лютого 2012 07:45

Луценко глузував з прокурора

– Хеллоу! – вигукує з клітки у залі суду екс-міністр внутрішніх справ 47-річний Юрій Луценко. Повз нього проходить прокурор Євген Зінченко. 1 лютого він на 2,5 год. запізнився на засідання Печерського райсуду.

– Мабуть, учив англійську мову для відповіді в американському суді, – продовжує коментувати запізнення Зінченка підсудний.

Присутні в залі сміються. Напередодні стало відомо, що Федеральний суд округу Колумбія Сполучених Штатів Америки прийняв позовну заяву Луценка до генпрокурора України Віктора Пшонки, його заступника Рената Кузьміна, слідчого Сергія Войченка, прокурора Євгена Зінченка. Луценко просить суд визнати його переслідування незаконним і політично мотивованим. Також звинувачує українське слідство в порушенні прав людини.

– Виношу вам зауваження! – реагує на Луценкове "Хеллоу" суддя Сергій Вовк. При цьому ледь стримує сміх.

– За що? Я чемно привітався! – виправдовується підсудний.

Сергій Вовк закриває обличчя руками. Плечі трусяться від сміху. За хвилину продовжує оголошувати матеріали справи.

Захисник Луценка і дружина 47-річна Ірина Луценко теж приходять із запізненням. Ірина кидає на спинку лави пальто, сідає і розвертається до чоловіка. Той усміхається. Простягає крізь ґрати руки, стискає її долоні, цілує.

Суддя зачитує докази щодо зловживань під час святкування Дня міліції 2008-2009 років. Оголошує рахунки за поставку квітів, кошиків, конвертів.

– Були чотири корзини від імені президента, прем'єра, голови Верховної Ради і міністра. Так що Ющенка все ж прийдеться викликати в суд, – перебиває підсудний.

– Як соучастніка, – додає Ірина Луценко.

Суддя оголошує рахунок за квіти від 26 серпня 2009 року.

– Це на День Незалежності, – підводиться з лави Юрій Луценко. – Я вже чекаю моменту, коли слідчий Войченко порушить кримінальну справу проти президентів Ющенка та Януковича за святкування Дня Незалежності в порушення постанови про економію бюджетних коштів для боротьби зі світовою кризою.

Після обідньої перерви Луценко подає клопотання про перенос засідання.

– Я не можу продовжувати розгляд справи за станом здоров'я, – говорить.

– Суд буде працювати до 15.00, – частково задовольняє клопотання Вовк.

Наприкінці засідання суддя оголосив про проведення найближчим часом засідання суду в закритому режимі. Тож учасникам процесу слід отримати довідку Генпрокуратури про допуск до державної таємниці.

– Максимум за два дні вони закінчать ознайомлення з матеріалами справи. Думаю, суд закінчиться до 15 лютого, – говорить на вулиці адвокат 58-річний Олексій Баганець.

Зараз ви читаєте новину «Луценко глузував з прокурора». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

23

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути