пʼятниця, 24 лютого 2012 10:00

Луценка посадили на чотири роки

Автор: фото: Андрій Шматов
  Юрій Луценко в залі столичного Печерського суду тримає за плечі дружину Ірину в день оголошення вироку 27 лютого
Юрій Луценко в залі столичного Печерського суду тримає за плечі дружину Ірину в день оголошення вироку 27 лютого

У понеділок, 27 лютого, екс-міністра внутрішніх справ 47-річного Юрія Луценка засудили до чотирьох років в'язниці з конфіскацією майна. Він має відшкодувати державі 643 тис. грн. Також суд позбавив його першого рангу держслужбовця і на три роки заборонив обіймати державні посади.

До столичного Печерського суду о восьмій ранку під'їжджає автобус із двома десятками "беркутівців". Припарковується за рогом будівлі. За годину тут має розпочатися судове засідання, на якому оголосять вирок.

Біля дверей суду стоять із півсотні журналістів й операторів. Деякі прийшли сюди о 6.00, щоб зайняти чергу, тупцюють. Надворі — заметіль. Навпроти стають п'ятеро прихильників Луценка з прапорами "Батьківщини".

— Юрі волю! Свободу не спинити! — кричать.

Одна з жінок на засніжених вікнах машини виводить "Юра!". До них приєднуються ще кілька десятків людей. Поміж ними ходить чоловік у масці смерті з косою. На ній написано "Власть, я за вами! Янукович, ты где?". Жінка тримає плакат із фото Віктора Януковича із молодшим сином Віктором і написом "Папа, почему нас люди не любят?" і відповіддю "Завидуют казлы".

Усередину заходять семеро "грифонівців". За 15 хв. — ще шестеро. О 8.30 у приміщення запускають журналістів, хоч суд починає роботу о 9.00. Вони чекають у коридорі на сходах, доки до зали заведуть Юрія Луценка.

Екс-міністр стоїть у клітці.

— Як настрій? — вигукує один із журналістів.

— Нормальний, — усміхається Луценко. Дивиться, фотографи й оператори штовхаються, щоб краще зняти його. — Народ, сьогодні цілий день будете фотографувати. Заспокойтеся.

— А як почуваєтеся? — запитують екс-міністра.

— Як на Майдані, — відповідає Луценко.

У залі — близько 70 представників медіа. Зала замала. О 9.00 заходять троє суддів. Головуючий Сергій Вовк стає посередині президії, відкриває теку й починає тихо зачитувати вирок. На 25 хв. спізнюється прокурор Дмитро Лобань.

— Как был балбес, так и остался, — коментує екс-міністр з-за ґрат.

За 30 хв. Вовк передає теку судді Оксані Царевич. У нього рясно стікає піт. Царевич так само тихо бубонить вирок.

— Бачите, як тихо читають? Мабуть, така брехня, що не можна голосно озвучувати, — каже Луценко.

У дверях стоїть заступник лідера "Батьківщини" Олександр Турчинов, 47 років.

— Що тут? — запитує у Луценка.

— Зачитують позицію прокуратури, — відказує той і нахиляється ближче до ґрат і щось шепоче. Турчинов виходить у коридор:

— Із Луценком обмінялися думками, що треба провести координацію дій по підготовці до виборчої кампанії. Він сказав, що має багато міркувань.

За 2,5 год. оголошують перерву на 20 хв. Луценка виводять із зали. Журналісти встигають запитати, яким буде вирок.

— Таким, як заплановано замовником — 4,5 роки з конфіскацією. Очевидно, що все це шоу замовлялося не для того, щоб мене випустити, — відказує екс-міністр.

— На що сподіваєтеся? — перепитують.

— Я? На перемогу демократичних сил.

Вирок читають четверту годину. В залі задуха. Двоє прокурорів спираються спинами на стіну. Журналісти знімають верхній одяг, кладуть на підлогу. Дехто вмощується на долівку. До зали намагається пробратися лідер партії "Удар" Віталій Кличко. Слухає вирок у дверях.

Суддя Царевич зачитує, що Луценко завдав державі збитків на 643 тис. грн, хоч прокурори вказували на 603 тис. грн. Коли починає оголошувати термін, затинається. Показує аркуш судді Вовку. Виходять у нарадчу кімнату.

— Збулося народне прокляття — у суддів у роті пір'я поросло, яке заважає читати вирок, — жартує Луценко.

За кілька хвилин судді повертаються. Оголошують, що Луценко засуджений до чотирьох років позбавлення волі з конфіскацією майна. Він уже відсидів 429 днів.

— Підтвердився діагноз: верховенство помсти, а не верховенство закону в Україні, — каже Юрій Луценко.

Водієві екс-міністра — Леонідові Приступлюку дали три роки умовно.

"Можуть випустити до парламентських виборів"

Ув'язнення екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка було очікуваним, вважає політолог із першої рейтингової системи 35-річний Михайло Басараб:

— Малоймовірним було, що його сьогодні випустили б із зали суду. Луценко все одно сидів би — йому могли б дати на рік більше чи менше. Ув'язнення екс-міністра не призведе до масових акцій протесту з вимогою його звільнення. Але кожна така подія, як ув'язнення Тимошенко, Луценка, нарощує сукупне невдоволення людей. Згодом це матиме соціальні прояви під час масових акцій протестів. Вимоги звільнити і Тимошенко, і Луценка можуть бути додатковими, якщо до масових бунтів призведе фальсифікація на парламентських виборах.

Луценку можуть зменшити термін ув'язнення, говорить політолог 42-річний Сергій Таран:

— Для влади важливо продемонструвати свій гуманізм. Луценко може вийти з в'язниці й раніше. Він не є носієм політичного рейтингу. До того ж треба світові показувати готовність до компромісу, гуманного ставлення до опозиції. Тому Луценко може вийти й до парламентських виборів. Для влади важливо не допустити до них Юлію Тимошенко.

 

Зараз ви читаєте новину «Луценка посадили на чотири роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

32

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути