пʼятниця, 18 листопада 2016 07:45

Кучма хоче піти з Мінських переговорів

Екс-президент України 78-річний Леонід Кучма хоче покинути тристоронню переговорну групу в Мінську.

— Весь час прошу — звільніть мене від цієї роботи, будь ласка. Я один залишився з ­команди, яка була спочатку. Із задоволенням здаю повноваження. Може, хтось краще працюватиме, — каже він журналістам 15 листопада.

Тристоронню контактну групу створили 24 червня позаторік для реалізації мирного плану президента Петра Порошенка із врегулювання конфлікту на Донбасі. Група складається з представників України, Організації з безпеки та співробітництва в Європі та РФ.

— Росія не визнає жодних пропозицій України. Це біг замкненим колом. Можна просто втомитися від тупикової ситуації. Навіть настільки досвідченому політику, як Кучма. Робота в такому жорсткому форматі займає багато сил. Треба мати терпіння не піддаватися на провокації, — каже 58-річний Михайло Пашков, співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки в Центрі Разумкова.

— Можливо, влада запланувала ротацію в українській групі. Але заміну Леонідові Даниловичу знайти важко. У нього великий політичний досвід, він знає всі нюанси з моменту заснування групи. Кучма витримував позицію України щодо Росії. На його місце має прийти людина авторитетна. Наприклад, Євген Марчук (колишній голова Служби безпеки України і прем'єр-міністр. — ГПУ).

В українській контактній групі кажуть, що Кучма не збирається йти з процесу.

— Леонід Данилович просто втомився і сказав це на емоціях, — говорить 35-річна Ольга Айвазовська, представник України в політичній підгрупі у Мінську. — Такі думки періодично виникають у всіх наших учасників. Але Кучма — відповідальна людина й розуміє свою роль у переговорному процесі.

Зараз ви читаєте новину «Кучма хоче піти з Мінських переговорів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути