середа, 22 червня 2016 00:45

Кожна третя пісня на радіо буде українською

Верховна Рада 16 червня прийняла закон про квоти для українських пісень на радіо. Кожна третя лунатиме державною мовою.

— Цей закон приймали з неабиякими труднощами, — каже його ініціатор віце-прем'єр 48-річний В'ячеслав Кириленко.

За добу до засідання Верховної Ради ви написали в соц­мережі: "Знайшли компроміс і спільне рішення. Тримаємо кулаки". На які компроміси довелося піти?

— Найскладніше було домовитися, щоб 35 відсотків україномовної пісні ставили в ефір із сьомої ранку до десятої вечора. Деякі радіостанції любили крутити українські композиції вночі й казали, що вони поважають вітчизняних виконавців. Тепер це регулює закон.

Дискутували про винятки для форматних станцій. Два тижні тому закон про квоти провалили. Наші опоненти висунули альтернативний проект, у якому прописали винятки для багатьох стилів музики. Кожна хвиля могла оголосити себе роковою чи джазовою і не виконувати квоти. Вирішили, що відсоток українського може бути і 25, але тільки для радіо, що понад 60 процентів свого продукту транслюють офіційними мовами Євросоюзу — англійською, французькою і ще 22‑ма. Російська не є такою мовою. Пішли назустріч станціям з європейським вектором.

Погодили також повноваження Національної ради з питань радіомовлення і телебачення про ліцензування і контроль за дотриманням квот. Коли на одну частоту претендують кілька радіостанцій, то перевагу віддадуть тій, що запропонує виконувати українську квоту на п'ять і більше відсотків. Це стимул для музичної індустрії.

Як каратимуть порушників квот?

— Штрафуватимуть на п'ять відсотків ліцензійної сплати.

Є небезпека, що закон про квоти не виконуватимуть?

— Ми гарантуємо громадський контроль. Громадськість і музиканти зробили основний внесок у прийняття цього документа. Якби не їхній тиск, то у Верховній Раді позитивного рішення не було б. Процес ухвалення закону був такий резонансний, що навряд чи знайдеться багато охочих не виконувати його.

60 відсотків радіопрограм мають бути українською. Зникне звичка зневажати її. Досі тягнеться шлейф багаторічної російської пропаганди, що все українське — третьосортне. Ми воюємо з Росією, іде третій рік після Майдану — а в ефірі продовжують глузувати з української мови й розмовляти суржиком.

Хто й чому заважав прийняти закон про квоти?

— Не думаю, що ті, хто ставили палиці в колеса, виконують чийсь наказ русифікувати українців. Більшість радійників не хочуть змінювати програмну політику. Тепер їм доведеться працювати з українськими виконавцями. Шукати їх, допомагати.

В Україні переважна більшість медіа — російськомовні. Та поступово наводимо лад. Діють закони 2014 року про телепродукт країни-агресора. Ми не забороняємо жодної мови, ми підтримуємо свою. Тих українських музикантів, композиторів, хто має якісний мистецький продукт, але не може донести його до публіки. Бо їм постійно говорять про неформат. Це питання національної безпеки. Зневага своєї мови призводить до того, що бачили в Криму, на Донбасі. У нас триває війна з "русским миром". Квоти на радіо — це частина політики вирівнювання і відновлення справедливості щодо всього українського. Ухвалити подібні рішення не міг жоден попередній парламент.

На 25-му році незалежності України кожна третя пісня в ефірі радіостанцій державною мовою — це перемога чи крок до більших зрушень?

— Перемога. До цього частка української пісні на радіо становила п'ять відсотків. Доки ми боролися за реалізацію цієї ідеї, присутність в ефірах української пісні зросла вдвічі. Українські виконавці можуть дати 50 і більше процентів музики. Якісної, конкурентоспроможної, будь-якого формату. Прийняті 35 відсотків відкривають шлюзи повноцінній музичній індустрії. В ефірах постійно лунали щонайбільше три українські групи. Іншим казали: "Ми вас не знаємо". Тепер цього не буде.

Яких українських виконавців бракувало в радіоефірі?

— Рідко крутили всіх. Навіть хітів Фоми з "Мандрів" не було чути. Знайдіть в ефірах "Гайдамак". Про гурт "Тінь сонця" не кажу. А їхню пісню "Їхали козаки" українці народним голосуванням обрали гімном національної збірної з футболу на Євро-2016.

У перший рік дії закону квота на українську пісню становить 25%, у другий рік — 30%. Починаючи з третього — 35%.

Зараз ви читаєте новину «Кожна третя пісня на радіо буде українською». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути