пʼятниця, 27 вересня 2013 09:25

"Кличка оточують випадкові люди"

Автор: фото: Сергій Старостенко
  Політтехнолог Георгій Чижов: ”На Донеччині остерігаються українських націоналістів, ”помаранчевої” загрози, але й владу підтримувати не готові. Розчаровані в усіх”
Політтехнолог Георгій Чижов: ”На Донеччині остерігаються українських націоналістів, ”помаранчевої” загрози, але й владу підтримувати не готові. Розчаровані в усіх”

Із віце-президентом Центру політичних технологій 40-річним Георгієм Чижовим зустрічаємося в ресторані "Крим". Це заклад кримськотатарської кухні у центрі Києва. Чижов обирає віддалений напівосвітлений зал на чотири столики. Тут порожньо. Замовляє в офіціантки трав'яний чай "Букет Ай-Петрі". Говоримо російською.

Які кроки робитиме Москва, щоб не допустити підписання Києвом Угоди про асоціацію з Євросоюзом?

— Одним із кроків могло стати зменшення обсягів газу, що постачається в Україну, перед опалювальним сезоном. Привід — відмова Києва платити за "недобір" палива. Тоді був би великий скандал. Але так Росія не змусила б Україну відмовитися від Угоди. Навпаки — створила би проти себе єдиний фронт європейських країн. Скоріше за все, в Москві це усвідомили. І змирилися з тим, що Україна підпише Угоду.

Чому європейці погоджуються на асоціацію, коли Тимошенко у в'язниці?

— Європа зрозуміла: якщо зараз не підтримати Україну, вона може потрапити в "лапи" Росії. Цього не хочуть допустити.

Президент може помилувати Тимошенко?

— Цей варіант улаштує всіх. Але, за законодавством, Юлія Володимирівна має попросити про помилування. Вона сказала, що не робитиме цього. Але, можливо, піде на компроміс заради євроінтеграції.

Як діятиме Росія після підписання Угоди?

— Путін намагатиметься повернути Київ у зону свого впливу. У нього є час — вибори російського президента мають відбутися 2018 року. Доти в Україні можуть трапитися всякі неприємності.

Як владі пояснити людям позитив від асоціації з ЄС?

— Опитування свідчать, що більшість українців виступають за рух до Євросоюзу. Тому переконувати їх особливо не треба. Потрібно показувати можливості, які відкриватимуться перед Україною в перспективі. Пояснювати, що за місяць-два якихось змін не побачимо. Це повільний процес. Навіть якщо для українських товарів відкриють доступ на європейські ринки, доведеться серйозно попрацювати над їх якістю. Буде відкрите "вікно можливостей". Але ні туди, ні звідти нічого не хлине. Україна не вступає до Євросоюзу, тому він не бере на себе зобов'язання підняти тут якість життя.

Є ще питання відносин із Міжнародним валютним фондом. Україні не даватимуть грошей, доки не будуть підвищені ціни на житлово-комунальні послуги. Який самовбивця робитиме це перед виборами президента? Піднімати тарифи треба було під час економічного зростання, у 2005-2008 роках. Зараз рівень життя знижується, половина населення не зможе платити за новими розцінками. І що — виселяти мешканців із квартир? Поки що ніхто не має відповідей на ці виклики.

Що дасть Януковичу підписання Угоди?

— Раніше опозиція могла говорити: ми — за євроінтеграцію, а Янукович — проти. Тепер усе перемішається.

Але Європа навряд чи підігруватиме Віктору Федоровичу. Він для них — не свій. Нехтує законом, допускає корупцію, заважає свободі ринкової конкуренції, потурає олігархам — до того ж вибірково. Посилюється одна група — "сім'я". Вона поступається за загальним обсягом активів решті олігархів. Але за темпами приросту це щось безпрецедентне. І механізмів, які її стримували б, не існує. Хіба можна з "сім'єю" судитися? Ні. Швидкість, із якою вона діє, свідчить: не дуже впевнено почувається і побоюється, що таке життя може скоро скінчитися. Тому не виключений сценарій обрання наступника. У першому турі виборів Янукович спроможний набрати більше за опонентів. Однак у другому він неминуче програє представнику опозиції. А масово використати адмінресурс — ризиковано. Можуть відбутися серйозні виступи людей. Тому Януковичу варто пошукати кандидата, який би дав йому певні гарантії, й підтримати його якщо не публічно, то адміністративно.

На кого може поставити Янукович?

— Перший варіант: на когось зі своїх — представника сходу. Наприклад, це міг би бути теперішній віце-прем'єр Олександр Вілкул. Але до виборів залишилося мало часу, а рейтингу в нього немає.

Другий варіант: домовитися з кимось із опозиції. Тут напрошується кандидатура Віталія Кличка. Зараз у другий тур виходять Янукович та Кличко, й останній перемагає. З-поміж лідерів опозиції він оптимальний для півдня і сходу України — базового електорату Партії регіонів, який зараз неоднорідний у своєму виборі. На Донеччині остерігаються українських націоналістів, "помаранчевої" загрози, але й владу підтримувати не готові. Розчаровані в усіх.

Яку тактику у передвиборній кампанії оберуть Яценюк, Кличко, Тягнибок?

— Яценюк намагатиметься демонструвати, що він — лідер Об'єднаної опозиції. Ця роль у нього виходить не дуже добре. Але він за неї триматиметься. Показуватиме, що для Європи є найприйнятнішим українським політиком. Спробує повернутися до іміджу "найрозумніший", який недостатньо використав під час минулих президентських виборів.

Кличку треба йти на схід, де щодо нього немає принципового відторгнення. Потрібно доводити, що він є простим чесним хлопцем. Більшого від нього не чекають і не вимагають. Йому слід говорити про загальні речі. Хоча ніхто не розуміє, яким він буде президентом. Те, що у Віталія немає досвіду керівництва країною, не так принципово. Я пам'ятаю, як радянська пропаганда знущалася з Рональда Рейгана, що він — актор, не інтелектуал. А таким бути не обов'язково. Має бути команда. Борис Єльцин теж не був інтелектуал, однак здійснив історичні перетворення. У тому, що Кличко — спортсмен, а не економіст, немає нічого страшного. Гірше, що його оточують випадкові люди.

У Тягнибока я не бачу президентських перспектив. Він не випередить Яценюка та Кличка.

У Тимошенко є шанс піти на вибори?

— Так, якщо Янукович вирішить кинути яблуко розбрату в опозиційний табір. Після лікування за кордоном її можна буде умовно достроково звільнити. Перед тим — додатково дискредитувати. Повісити на неї "всіх собак" — зокрема, вбивство того ж Євгена Щербаня. Максимально знизити її рейтинг. А потім помістити в "банку з павуками" — з іншими опозиційними лідерами. Там може розпочатися бійка.

У Чижова дзвонить мобільний. На екрані — номер, не записаний у телефонну книгу. Він не реагує. За хвилину приходить СМС-повідомлення. Не читає.

Кого на виборах 2015 року підтримають олігархи?

— Їм зараз достатньо добре. Жодного олігарха за Януковича не поставили в незручне становище. Можна було б говорити про Олександра Ярославського. Але він із Харкова, та й не знищили його. Навіть Коломойського, якого політологи називають потенційною першою жертвою, не чіпають. Тому вони навряд чи хочуть, аби політика в Україні розвернулася на 180 градусів. Олігархи зацікавлені, щоб Янукович знайшов собі наступника. Тоді президентські вибори пройшли б спокійно.

На кого ставитиме Росія?

— Вона не визначилася. Москва хоч і повільно, але розумнішає. На виборах 2010-го однозначної ставки, як п'ять років до того, не робила. Її влаштовували як Янукович, так і Тимошенко. Росія перестала вірити в те, що в Україні можуть прийти до влади проросійські сили. Найрозумніше — подивитися, хто виграє. А тоді пробувати тиснути на цю людину.

Чотири роки тому переїхав із Москви до Києва

Георгій Чижов народився в Москві у сім'ї інженерів. Навчався у хіміко-технологічному університеті ім. Менделєєва. За спеціальністю інженер-хімік-технолог. За фахом не працював. Студентом писав на політичні теми в газети "Московский комсомолец", "Деловой мир". Згодом став політологом. Брав участь у понад 100 виборчих кампаніях. 1991-го був у команді кандидата в президенти Росії Бориса Єльцина. Той переміг.

На виборах мера Одеси 2010 року працював з Едуардом Гурвіцом. Він програв Олексію Костусєву 20% голосів виборців.

Чотири роки тому переїхав жити до Києва. Каже, тут психологічно комфортніше. Любить подорожувати.

У Чижова алергія на тварин.

Розлучений. Має сина 9-річного В'ячеслава. Щомісяця їздить до нього в Москву.

Зараз ви читаєте новину «"Кличка оточують випадкові люди"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

20

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути