вівторок, 23 серпня 2016 07:55

Каськіва затримали в Панамі

Автор: ФОТО: уніан
  Владислав Каськів керував Держагентством з інвестицій та управління національними проектами України. Його підозрюють у розкраданні двох мільярдів гривень. Півтора року переховувався в Австрії та Панамі
Владислав Каськів керував Держагентством з інвестицій та управління національними проектами України. Його підозрюють у розкраданні двох мільярдів гривень. Півтора року переховувався в Австрії та Панамі

Колишнього керівника Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами 42-річного Владислава Каськіва затримали в Панамі, що в Південній Америці. Був у розшуку півтора року. Генпрокуратура просить видати його Україні.

— Каськів перебуває в міжнародному розшуку за розкрадання та службові злочини, — каже генпрокурор 51-річний Юрій Луценко.

Владислав Каськів за фахом — ­історик.

2004 року очолював Координаційний центр громадянської кампанії "Пора". Вона брала участь у помаранчевій революції. Був замішаний у скандалі зі зникненням пожертв для майданівців. Майже рік числився позаштатним радником президента Віктора Ющенка. На дострокових парламентських виборах 2007-го пройшов у Верховну Раду за списком блоку "Наша Україна — Народна само­оборона". У грудні 2010-го очолив Державне агентство з інвестицій та управління національними проектами.

Каськіва звинувачують у причетності до розкрадання 2 млрд грн державних коштів. 2012 року він підписав угоду на $1 млрд з іспанською кампанією щодо інвестицій в LNG-термінал (його мали побудувати на Чорноморському узбережжі. Це дозволило б приймати куплений на міжнародних ринках зріджений природний газ і зменшити залежність від Росії. — ГПУ). Пізніше іспанська сторона заявила, що не знає людину, яка підписала контракт. З'ясувалося, що це Хорді Сарда Бонвехі — лижний інструктор.

Для проведення зимової Олімпіади 2022 року в Карпатах Каськів пропонував відкрити гірськолижний курорт на Боржавському хребті. Держава мала побудувати інфраструктуру, а інвестор — спортивно-туристичні об'єкти. Виявилося, що землі для майбутнього курорту належали двоюрідному брату Каськіва — Олександру Матковському. А рідний брат глави Держагентства — Олександр має турбазу в тому районі. Згодом під час обшуку в приміщеннях братів Каськіва вилучили з сейфа 1 млн грн. Суд заарештував ці кошти.

2013 року Держагентство почало проект на 372 млн грн. Мали запустити "повітряний експрес" — щоб з'єднати аеропорт "Бориспіль" із Києвом. Експортно-імпортний банк Китаю відкрив кредитну лінію для будівництва. Але воно не почалося. Правоохоронці з'ясували, що в рамках проекту землю купили за завищеною ціною. А гроші розміщували на рахунках фіктивного підприємства й збанкрутілого банку.

Каськіва звільнили позаторік у березні — одразу після перемоги Революції гідності. Він виїхав у Австрію.

Має двох дітей. Від першого шлюбу з Оленою Гансяк — 10-річного сина Максима. 2008-го Каськів залишив вагітну цивільну дружину журналістку Тетяну Даниленко. Вона народила доньку Христину.

Зараз ви читаєте новину «Каськіва затримали в Панамі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути