вівторок, 26 липня 2011 00:00

Капуста подешевшала до приїзду Азарова

Новозбудований оптовий ринок Столичний у передмісті Києва в понеділок, 25 липня, обходять люди зі службовими собаками. Обдивляються піддони, перевіряють машини, з яких торгують овочами та фруктами. За годину сюди має приїхати прем'єр-міністр Микола Азаров.

Столичний входить у десятку найкрупніших ринків Європи. При вході хлопець у шароварах і вишиванці виставляє на стіл кошики з нарізаним чорним хлібом і зеленою цибулею. До нього підходить чоловік у костюмі.

— Що це буде? — питає.

— Пригощатимемо всіх кулешем. Ініціатива адміністрації ринку, — відповідає.

— Краще забрати від входу, — каже чоловік. Зі столу все прибирають.

О 8.30 приїжджає Азаров. Виходить із чорного "мерседеса", його оточують чотири охоронці. Прем'єра зустрічає міністр аграрної політики та продовольства 51-річний Микола Присяжнюк та голова Асоціації оптових ринків Роман Федишин. Міністр приїхав раніше за Азарова й особисто перевірив маршрут, яким той має пройти.

Чиновники заходять до павільйону та йдуть повз торговельні місця.

Процесія зупиняється біля точки з капустою. Микола Азаров дивиться на усміхненого продавця, який жестами запрошує підійти ближче.

— Із хорошим вас початком. І хорошого прибутку, — каже продавцю 63-річний Микола Азаров, іде далі. Його підводять до столу з монітором. На нього вивели зображення з відеокамер павільйона.

— Камера повертається на 360 градусів і може збільшувати зображення вдесятеро, — розказує керівник дистанційних продажів Сергій Фесюн. — Це дозволяє бачити, за якою ціною продається товар. Камери — на кожному торговому місці. Ціна може змінитися тільки за розпорядженням виробника, якому кожного дня відправляють звіти, скільки чого і по якій ціні продали.

Делегація прямує до сусіднього недобудованого павільйону. Тут виставили макети оптових ринків, які почали зводити в різних областях України.

— Тут ми будуємо овочесховище, — показує на макеті лазерною вказівкою Роман Федишин. — У цьому році запустимо ринки у Львові, Донецьку. На черзі Одеса, Запоріжжя, Херсон.

— А що по Харкову? Харків для нас важливий, — каже прем'єр.

— Це експортний потенціал. Зараз визначаємося з ділянкою, — відповідає Присяжнюк.

Микола Азаров дає коротку прес-конференцію.

— Я приємно вражений і я даю рекламу на всю країну. Тут, на київському ринку Столичний, капуста по 80 копійок. Картопля по... скільки? — перепитує прем'єр.

— По 4 гривні, — підказують.

— Дорого, — каже Азаров.

— По 3, — хтось вигукує.

— Картопля по 3 гривні, — продовжує прем'єр. — Огірки — по гривні. Приїжджайте, купуйте.

У переддень візиту Азарова капусту на Столичному продавали по 1,3 грн/кг. Оптова ціна — 1 грн.

— Якщо порівнювати з Троєщинським ринком, то це рай, — каже підприємець 48-річний Валерій Колобьонков. Він робить на Столичному оптові закупки та перепродує на Святошинському ринку.

— На Троєщині опт такий, як тут роздріб. Під навісами на голову не капає. Ціни справді нижчі, ніж будь-де. Машину поставив — і торгуй. Але потрібно збудувати якийсь готель, годувати людей. Зараз тут і поїсти нема де. І оптовиків поки що мало. Думаю, скоро ціни полізуть угору — у людей на своїх ділянках повиростають овочі й попит упаде. Але подивимося.

Інші продавці скаржаться, що мало туалетів. Вода є тільки в умивальниках біля біотуалетів. І та швидко закінчується.

Кошторис будівництва ринку Столичний становить 1,4 млрд грн. Більшість грошей вкладають приватні інвестори. Ринок має територію в 160 га, 504 торговельні місця.

Зараз ви читаєте новину «Капуста подешевшала до приїзду Азарова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути