вівторок, 27 вересня 2011 08:08

"Гроші на пільги в бюджет не заклали"

  Борис Новожилов: ”Побачили, що афганці — найпотужніша сила, тому запропонували залишити їм пільги за рахунок інших”
Борис Новожилов: ”Побачили, що афганці — найпотужніша сила, тому запропонували залишити їм пільги за рахунок інших”

Громадська організація воїнів-афганців "Ніхто крім нас" вийшла з робочої групи із переговорів з урядом і народними депутатами. Вона мала скасувати конфліктні положення в законопроекті, що дає Кабміну право встановлювати на свій розсуд пільги всім категоріям пільговиків.

— Переговори ні до чого не призвели, — зазначає 48-річний Борис Новожилов, керівник "Ніхто крім нас". — Влада весь час розповідає, що грошей немає і не буде. Запропонувала такий формат — розділити всі категорії пільговиків. Побачили, що афганці — найпотужніша сила, тому запропонували залишити їм пільги за рахунок інших. Ми з цим ніколи не погодилися, бо цей закон впливає на життя 10 мільйонів людей. Розрахунки в бюджеті на наступний рік зробили таким чином, ніби конфліктний законопроект прийнятий. На пільги грошей взагалі не заклали.

Які вимоги ви ставили перед владою?

— Неприйняття закону про скасування пільг, зміна виборчого законодавства, щоб люди знали, за кого голосують (скасування партійних списків. — "ГПУ") і саморозпуск парламенту.

Як аргументують свою позицію урядовці, зокрема Тігіпко?

— Він говорив: "Я можу впливати тільки на цифри всередині (Кабміну. — "ГПУ"). А законопроект знаходиться у Верховній Раді". Це викликає не тільки усмішку, але й виглядає як знущання. Депутати кажуть: "Йдіть до Кабінету Міністрів". Перекидають один на одного.

Парламент взагалі не брав участі у переговорному процесі. То один прийшов депутат, щось сказав, пішов, другий. Вони не проголосували за створення відповідної комісії, яка мала би повноваження розглядати це питання. Голова Верховної Ради взагалі заплющує очі й нічого не каже, крім того, що Україна без Литвина не може бути. Хоча ми усвідомили, що вона не тільки може, але й хоче бути без нього.

Якими будуть ваші подальші дії?

— Ми працюємо над тим, щоб ніяких масштабних акцій не було. Але за необхідності ми готові збирати всеукраїнську акцію протесту. Готові вивести сто тисяч людей. Наші амбіції закінчуються на розпуску парламенту.

Мітинг афганців 20 вересня переріс у погром Верховної Ради. За яких умов подібний сценарій може повторитися?

— За все, що відбуватиметься в країні, відповідальність лежатиме не на тому, хто організував акції, а хто спровокував. Тобто на кожному депутатові Верховної Ради. Сьогодні вони провокують людей.

Зараз ви читаєте новину «"Гроші на пільги в бюджет не заклали"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути