четвер, 02 серпня 2012 06:45

Голодувальники склали список ворогів мови

Автор: фото: ТЕТЯНА САРАХАН
  Голодувальник Михайло Пігуляк із села Спас Коломийського району (ліворуч) лежить на розкладачці перед столичним Українським домом у середу, 1 серпня. Поряд — Юрій Тимошенко з Коломиї. Вони голодують від 27 липня
Голодувальник Михайло Пігуляк із села Спас Коломийського району (ліворуч) лежить на розкладачці перед столичним Українським домом у середу, 1 серпня. Поряд — Юрій Тимошенко з Коломиї. Вони голодують від 27 липня

31 липня спікер Володимир Литвин підписав закон про засади державної мовної політики. Документ передали на підпис президенту. Під столичним Українським домом проти мовного закону голодують п'ятеро. Акція протесту тут триває з 3 липня, коли парламент ухвалив законопроект "регіоналів" Колесніченка — Ківалова у другому читанні.

О першій ночі 1 серпня у 73-річного Ярослава Драгана, що голодує в центрі столиці, стався серцевий напад. Він має американське громадянство. Останні два роки живе в місті Коломия на Івано-Франківщині.

— Думав, помру, — каже Ярослав Драган. Він сивий, в окулярах, одягнений у вишиванку та світлі штани. — Заповіт написав, що все моє майно має йти на музей "Гуцульщина" і бібліотеку Стефаника у Львові. Дітям нічого не залишаю, мають вдосталь. Троє дочок покінчали найкращі американські школи. Одна — лікар, друга будує літаки. Третя — дороги й міст в Америці. Жінці трошки грошей лишив.

Об 11.10 під Українським домом голодувальники лежать на розкладачках — це Ярослав Драган та його дружина 52-річна Леся Дідик, 51-річний Юрій Тимошенко, 58-річний Михайло Пігуляк — усі з Коломиї. Та вінничанин 63-річний Леонід Бровченко.

— Тут пече, як холєра, — каже роздратовано, з польським акцентом Ярослав Драган. Розмовляє по мобільному. — Немає де сцяти. Ти посиди день голодний під пекучим сонцем.

Від госпіталізації Драган відмовився.

— Така лікарка приїхала. Почала мене смикати. В Америці за таке одразу поперли б з роботи, — продовжує. — Вона знала, що я голодуючий, і зі мною поводилась, як з колодою.

Учасниця акції 19-річна Аліна Боднар клеїть на дошку оголошень написаного вірша. Нижче листівку з написом: "Литвин — зрадник країни".

— Литвин буде проклятий, і вся його рідня. Він бив себе у груди й казав, що не підпише. А шо зробив? Його партія піде з політики так, як пішов соціаліст Мороз, — каже Михайло Пігуляк.

Юрій Тимошенко сідає в позі лотоса. Поряд у пластиковому стакані холоне його чай. Голодувальники кажуть, що міліція заборонила працівникам сусідніх кафе допомагати учасникам акції — гріти для них воду. Інакше власників оштрафують на 200 грн.

— До нас ніхто з політиків за цей час не вийшов. Он на списку ми визначили, кого треба посадити на вила — Колесніченка, Ківалова, Мартинюка, Чечетова, Єфремова. І Табачника треба дописати. А Литвин буде перший у списку. Він підписав свій смертний вирок. Він — політичний труп, — говорить Юрій Тимошенко.

Киянин 28-річний Олександр Прудніков запрошує перехожих приєднатися до акції. Там у середу з десяток учасників. Люди ставлять підписи проти мовного закону.

— Если бы это было в России, их бы давно загребли, побили дубинками и посадили. В России не бывает такого, чтобы на виборах власть проиграла, — каже 54-річний Валерій із Фінляндії. Він приїхав до родичів у місто Кам'янець-Подільський на Хмельниччині. — Світ дуже відвернувся від України через Юлію Тимошенко. Не зустрів жодного у вас, хто радів би, що вона сидить. Хто розчарований Януковичем, тепер за комуністів. Не розумію українців.

Мітингувальники чекають на нових учасників.

— Днями буде підтримка, — каже Юрій Тимошенко. — Приїдуть десь 50 людей.

Зараз ви читаєте новину «Голодувальники склали список ворогів мови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути