пʼятниця, 08 лютого 2013 06:45

"Гарантии может дать только Бог, а я не имею к нему доступа"

Автор: ФОТО: Сергій Старостенко
  Депутатка від ”Батьківщини” Ксенія Ляпіна їсть цукерку за трибуною у Верховній Раді. Разом з іншими опозиціонерами блокує роботу парламенту із вимогою особистого голосування депутатами. 5 лютого
Депутатка від ”Батьківщини” Ксенія Ляпіна їсть цукерку за трибуною у Верховній Раді. Разом з іншими опозиціонерами блокує роботу парламенту із вимогою особистого голосування депутатами. 5 лютого

Сходами на другий поверх Верховної Ради піднімаються "ударівці" Валентин Наливайченко та Віталій Ковальчук. Вони у червоних светрах із написом "Голосуємо особисто!". З-під них видніються світлі комірці сорочок. Депутати у вівторок вранці прийшли на урочисте відкриття другої сесії парламенту VII скликання.

— Ми хочемо, аби нас підтримали в тому, що в Раді треба ввести систему персонального голосування, — розказує 43-річний Віталій Ковальчук, заступник Віталія Кличка.

Кулуарами ходять депутати від "Батьківщини". У них на рукавах — синьо-жовті пов'язки.

— Це щоб свої по пиці не дали, а то я деяких з УДАРу в обличчя не знаю, — сміється 47-річний Андрій Павловський з "Батьківщини".

Йде до сесійної зали. Там чотири десятки опозиціонерів стоять біля трибуни. Деякі фотографуються на мобільні телефони. За їхніми спинами висять плакати: "Рада гниє з Рибака!" і "Кнопкодави — геть із Ради!". "Свободівці" знімають піджаки й краватки. Ідуть до трибуни.

"Регіонали" розсідаються по місцях. Деякі дістають айпеди, читають новини в інтернеті.

Лідія Котеляк із "Батьківщини" приносить коробку цукерок "Раффаелло", кладе на трибуну. Ксенія Ляпіна та Людмила Денісова розгортають їх, їдять.

Об 11.00 до зали заходить керівник фракції Партії регіонів Олександр Єфремов. Його оточують три десятки однопартійців. Єфремов 2 хв. щось говорить, розмахує руками, червоніє. "Регіонали" йдуть із парламенту.

— Трибуна заблокирована, поэтому здесь бессмысленно проводить время, — пояснює журналістам у кулуарах 58-річний Олександр Єфремов. — Мы своим депутатам дали поручение работать в комитетах.

— Какие гарантии, что парламент заработает?

— Гарантии может дать только Бог, а я, к сожалению, не имею к нему доступа, — відмахується Єфремов.

Через натовп журналістів проштовхуються лідери опозиційних фракцій Арсеній Яценюк, Віталій Кличко й Олег Тягнибок. Стають у ряд.

— Наша вимога чітка та однозначна. Якщо вас обрали до парламенту, приходьте сюди і голосуйте особисто, — підвищує голос 38-річний Арсеній Яценюк.

15 "ударівців" залишаються ночувати у сесійній залі. О 17.00 їм вимикають люстру. Горять бокові світильники. В приміщенні — напівтемрява. Восьмеро депутатів стають у ложі уряду, фотографуються.

— Ми розбили фракцію на декілька частин, які почергово були у залі. Спочатку було дві зміни. Одна працювала до дванадцятої ночі, друга — до шостої ранку, — розказує 42-річний Павло Розенко зранку в середу. — Особисто я чергував до першої ночі. Кличко теж був. Від'їжджав на зустрічі, але потім повертався. З їжі та напоїв були кава, чай, фрукти, питна вода.

У залі біля трибуни і президії — зо три десятки опозиціонерів. Ще кілька десятків сидять на своїх робочих місцях.

До журналістів виходить 41-річний Віталій Кличко. Він у чорному костюмі та синій краватці.

— На сьогоднішній день парламент грає в гру, яку нав'язують можновладці, олігархи, — морщить лоба. — Ми не хочемо і не будемо грати в цю гру. Результатом її стало те, що за часів минулого скликання в Україні вдвічі побільшало мільярдерів, але українці краще жити не стали. Ми зламаємо цю гру. Ми хочемо припинити кнопкодавство.

Кличко йде до кабінету спікера. Там за зачиненими дверима збираються всі керівники фракцій. Виходять за годину.

— Наші політичні опоненти запропонували текст меморандуму про взаєморозуміння у Верховній Раді, — розповідає Арсеній Яценюк. — Це дуже цікава пропозиція: підписати в сотий раз меморандум про те, що треба виконувати Конституцію.

За годину до початку четвергового засідання 14 із 42 "ударівців" продовжують блокувати роботу парламенту. Біля трибуни — ще з десяток депутатів від "Батьківщини". У Ковальчука червоні очі.

— Вдома вас не сварять, що тут ночуєте? Бо "регіонали" кажуть, що треба біля дружин спати, — цікавляться журналісти.

— Та то вони нам заздрять, — сміється заступник Кличка.

— Я чергувала до одинадцятої вечора, — розповідає "ударівка" 37-річна Ольга Бєлькова. — Нам привезли каву, чай, бутерброди з сиром. Ми співали гімн. Дома нас сварять чоловіки так само, як наших чоловіків — дружини. Кожен хотів би бути із сім'єю.

О 10.00 лідери фракцій засідають у кабінеті Рибака. Обговорюють, що робити далі. У залі до трибуни підходить Михайло Чечетов. Хтось накидає йому на плечі червоний светр.

— Вони хотіли б, щоб ми їх били, — каже в кулуарах один із "регіоналів". — У п'ятницю і далі хай стоять. Потім тиждень не сесійний. Сюди повернемося 19 лютого. А там побачимо.

Зараз ви читаєте новину «"Гарантии может дать только Бог, а я не имею к нему доступа"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути