пʼятниця, 13 липня 2012 07:30

"Є села, де жодна людина не ходить на роботу"- Йосип Вінський

Автор: фото: Ольга Камєнєва
  Заступник голови партії ”Об’єднані ліві і селяни” Йосип Вінський: ”Знайдіть країну в Європі, де віце-прем’єри — мільярдери. Навіть у Росії такого нема”
Заступник голови партії ”Об’єднані ліві і селяни” Йосип Вінський: ”Знайдіть країну в Європі, де віце-прем’єри — мільярдери. Навіть у Росії такого нема”

— Наш офіс — триповерхова будівля. Її погано видно, бо ми в бур'янах, — каже телефоном секретарка екс-міністра транспорту, одного з лідерів партії "Об'єднані ліві і селяни" 56-річного Йосипа Вінського.

Його офіс на Татарці — у тихому київському районі, де багато приватних садиб. Чорні ворота відчиняються автоматично. Ними завідує охоронець, який займає окрему прибудову. У просторому холі на першому поверсі стоять диван, шафи, стіл секретарки. Кабінет Вінського оздоблений зеленою фактурною штукатуркою. В тон — велюровий диван, крісла. Низенькі тумби завалені теками та паперами.

— Це мені знайомий дав покористуватися, — відмахується Йосип Вікентійович на запитання про офіс. На ньому блакитні джинси та чорні туфлі.

— Доки наша партія не долає 5-відсотковий бар'єр, тому голова (колишній міністр освіти Станіслав Ніколаєнко. — "ГПУ"), я та понад 60 чоловік ідуть по мажоритарних округах, — каже про вибори до Верховної Ради 28 жовтня цього року. — Балотуватимуся на батьківщині — Хмельниччині. Треба віддавати борги землякам. Парадокс у тому, що селяни в Україні живуть найгірше.

У цьому вина лише влади чи й людей?

— Тільки політиків. У нас деформована політична еліта. Це подекуди колишні кримінальні злочинці, які ходили з бітами. Вони сьогодні стали олігархами і формують політичну ситуацію.

Багато хто говорить, що можлива революція. Як ви відчуваєте?

— Я — за те, щоб міняти це на виборах. Моя функція політика полягає в тому, щоб дійти до кожного, пояснити як не помилитися. Оцим і займаюся у своєму окопчику. Провів соціологічні дослідження в окрузі. Виявилося, 50 відсотків людей радикально незадоволені життям. Найголовніша проблема — безробіття. Подоляни — віками були землеробами, а їх позбавили можливості працювати. Люди кажуть: "Дайте нам роботу".

Чому не працюють у сільському господарстві?

— Два гектари обробляти лопатою?

Прем'єр Азаров казав, щоб не скиглили, а бралися за лопати.

— До лопати закликають політичні виродки. Лопатою можна скопати 30 соток, а не 2 гектари. Світ відмовився від цього 100 років тому, щоб мати більше часу на культуру, освіту, духовність, ходити в церкву. Є ж трактори, плуги, культиватори.

Який зараз відсоток безробітних?

— У сільській місцевості — кожен другий. Ці люди змушені обробляти город, щоб якось зводити кінці з кінцями або їхати на заробітки в міста, інші країни.

Якщо завтра на селі раптом з'явиться можливість вести нормальне виробництво, то не буде на чому, бо землю заберуть олігархи. Бачите, який законопроект по землі протягують. А подивіться, де найбільші українські землевласники проводять основний час — у Швейцарії, Монако, Лондоні, а не тут. І гроші тримають теж не в Україні.

Як людей на селі забезпечити роботою?

— Треба, щоб був сад, город, ферма. Якась первинна переробка. Це все дає робочі місця. Зараз є села, де жодна людина не ходить на роботу. Бо якийсь заїжджий багач узяв землю в оренду: приїхав, посіяв, зібрав. Немає ні ферми, ні тракторної бригади, ні автопарку. Доводиться людям тримати по двоє-троє поросят, корів. Але на цьому не розбагатієш.

Коли відбувся цей соціальний злам на селі?

— Із запуском олігархічної системи при другому терміні Кучми пішов інтенсивний розвал сільського господарства. Зараз ми — єдина країна на пострадянському просторі, що має 70 відсотків внутрішнього валового продукту від рівня 1991 року. У Росії понад 100 відсотків, у Білорусі — більше вдвічі. Це свідчить про те, що всі політики, які досі в нас керували, були нездарами. Вони розвалили соціально-економічну ситуацію. Чого я пішов з уряду Тимошенко? Бо був незгодний з економічною політикою. Закінчився 2009 рік, і що? Мінус 15 відсотків ВВП! Цього року буде плюс 2,5 відсотка. До того ж наше ВВП — в офшорах.

Знайдіть країну в Європі, де віце-прем'єри (Валерій Хорошковський, Сергій Тігіпко, Борис Колесніков. — "ГПУ") — мільярдери. Навіть у Росії такого нема. Тому вибори мають радикально переінакшити склад парламенту, який в подальшому змінить уряд. Я впевнений, що 100 професійних і чесних людей за три роки оновлять цю країну до невпізнаваності. Мають з'явитися люди, які хочуть працювати на державу.

Де взяти цю сотню людей?

— За сьогоднішньою Конституцією, це питання в руках президента. Перший крок — обрати парламент, який почне з того, що заявить: люди, давайте цивілізовано сформуємо хоча б уряд. Потім треба виправляти ситуацію з силовиками, судами.

Які чотири-п'ять реформ треба провести, щоб дати поштовх країні?

— Україна в такому глухому куті, що п'ятьма реформами не обійдешся. У Грузії в першу чергу навели лад у державних фінансах, почали боротьбу з корупцією, створили умови для бізнесу і зробили ставку на підтримку власного громадянина. Це можна робити і в нас. Якщо говорити про локальні речі, спочатку слід розібратися з нашими грошима в офшорах, насамперед на Кіпрі. За два роки туди переведено 56 мільярдів доларів.

Що значить "розібратися" з цими грішми?

— У нас тонна металу продається по 350 доларів. Вона йде на офшорну компанію, а та збуває за 500. Різниця залишається на Кіпрі. Треба зробити, щоб в Україну зайшли не 350 доларів, а 500. І з них сплатили податки. Треба, щоб наші великі компанії платили податки, як, наприклад, Укрзалізниця: зі 100 гривень — 27,5 гривні податків. Не було б проблем із Пенсійним фондом. Одразу можна було б удвічі збільшувати пенсії.

Що виграла "Батьківщина" від об'єднання з "Фронтом змін"?

— Виграли обидві партії. У них спільна ідеологічна база. Я підтримую об'єднавчі процеси — серед націоналістів, соціал-демократів, олігархів. Хай об'єднуються, щоб було видно — хто є хто. Дуже важливо, щоб у виборчих процесах була понижена вага грошей та персон. Сьогодні ми — чисті азіати. Хто зараз керує? Той, у кого гроші та влада над пресою. Яка різниця між тим, що відбувається в Україні зараз і було за Чингісхана? Ніякої.

Партія регіонів розраховує мати більшість у наступній Раді. Це реально?

— Партія регіонів плюс комуністи — це менше, аніж, умовно кажучи, Об'єднана опозиція та Кличко. Якщо дивитися мажоритарні округи, то із 225 приблизно на 100 має перевагу Партія регіонів, а на 125 — її опоненти. У моєму окрузі влада має 7 відсотків.

Як ви збираєтеся перемагати в окрузі?

— Треба прийти до кожної хати. Мої люди ходять. Задіяно приблизно 250 чоловік. Я сам фінансую свою кампанію.

Голова комітету виборців Олександр Черненко говорить, що кожен кандидат витратить від півмільйона доларів на округ.

— При грамотній постановці достатньо вдвічі менше. У мене такі кошти є. Я продав будинок у Києві.

П'ять разів був народним депутатом

Йосип Вінський народився в селі Лошківці Дунаєвецького району на Хмельниччині. Закінчив Кам'янець-Подільський сільгоспінститут. Працював головним інженером у радгоспі.

Із 1991 року — член Соціалістичної партії. Був першим секретарем обкому, головою політради партії. 1994-го вперше став народним депутатом. Далі обирався ще чотири рази. Влітку 2006-го виступив проти об'єднання СПУ із Партією регіонів та комуністами у парламенті й вийшов із фракції. У вересні Вінського виключили із Соцпартії, після чого він вступив до "Батьківщини".

18 грудня 2007 року став міністром транспорту та зв'язку в уряді Юлії Тимошенко. У червні 2009-го написав заяву про відставку й вийшов із "Батьківщини". Тимошенко блокувала необхідні реформи та не виділяла кошти для розбудови об'єктів інфраструктури, пояснив Вінський. Одружений. Має сина Володимира та доньку Оксану. Живе в селі Новосілки під Києвом.

— Будинок не мій, а дочки, — каже Йосип Вікентійович. — Думав, вона тут житиме, але переїхала в мою київську квартиру, а я — за місто. Мені земля ближча.

 

1 167

тисяч гривень коштував "мерседес" бізнес-класу, яким їздив Йосип Вінський на посаді міністра транспорту. Прем'єр Тимошенко обіцяла, що урядовці не користуватимуться дорогими службовими авто. Вінський почав їздити власним "мерседесом" нижчого класу.

Зараз ви читаєте новину «"Є села, де жодна людина не ходить на роботу"- Йосип Вінський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

98

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути