пʼятниця, 03 червня 2016 07:30

Два мільярди доларів за п'ять років роздала Партія регіонів
2

Фото: ВОЛОДИМИР КАЗАНЕВСЬКИЙ
Нардеп Сергій Лещенко оприлюднив документи з чорної бухгалтерії Партії регіонів за шість місяців 2012 року. Екс-міністр юстиції Олена Лукаш отримала з партійної каси 140 тисяч доларів

— Люди, які за часів Януковича називали себе опозицією, насправді були його партнерами. Вдавали, що боролися із тодішнім президентом. Коли очолили країну, стало зрозуміло, що вони — наступники Януковича. У матеріалах чорної каси Партії регіонів може бути ключ для вирішення проблем України, — каже народний депутат 39-річний Єгор Соболєв.

30 травня в Національному антикорупційному бюро почали розслідування матеріалів чорної бухгалтерії Партії регіонів. За три дні до цього їх надав Віктор Трепак — колишній перший заступник голови Служби безпеки. Документи свідчать, що політсила Януковича близько $2 млрд витратила на хабарі. У матеріалах згадуються колишні й нинішні посадовці найвищого рівнів.

31 травня нардеп Сергій Лещенко оприлюднив частину документів. Протягом другого півріччя 2012-го на хабарі пішло $66 млн. У матеріалах фігурують колишні віце-прем'єр Володимир Сівкович, міністр юстиції Олена Лукаш, міністр закордонних справ Леонід Кожара, нинішній керівник Центрвиборчкому Михайло Охендовський, колишні й теперішні нардепи, політтехнологи.

Екс-"регіонал", нардеп цього скликання з групи "Відродження" Євгеній Гєллєр отримав $1,42 млн і кілька разів — менші суми. Колишньому народному депутату і міністру Юрієві Костенку 2012 року на партію "Наша Україна" видали $1,6 млн.

— Кримінальне провадження а Антикорупційному бюро зареєстрували 30 травня. А Віктор Трепак передав матеріали 27 травня, — каже народний депутат Віктор Чумак, 57 років. — Вони мали бути зареєстровані невідкладно. Але не пізніше як за 24 години, згідно з Кримінальним кодексом. Виникає запитання — який статус мали вони з 27 по 30 травня? Хто читав їх? Хто бачив? Хто працював із ними?

— Національне антикорупційне бюро отримало 841 аркуш за 2008–2012 роки. Суми вказані різні. Є мільйонні, є по 5 доларів. Жодних інших документів бюро не має, — говорить його директор 36-річний Артем Ситник. — Переконаний, що оприлюднення цих даних за­шкодить розслідуванню. Є записи посередників, які в подальшому передавали кошти. Життя цих осіб опинилося під загрозою, оскільки питання — серйозне.

— Розслідування такого масштабу має тривати близько двох років. ­Деякі факти можна довести без додаткових слідчих дій і допитів. Деякі — ні, — розповідає політолог 57-річний Володимир ­Фесенко.

— Якщо документ і виплати виявляться справжні, наслідки будуть серйозні. Особ­ливо для колишніх "регіоналів". Нинішню політичну еліту це зачепить менше, — продовжує Фесенко. — Утім, більшість виборців Партії регіонів далі голосуватимуть за них. "Знаю, що ця людина крала, але вона допомагає на окрузі", — казатимуть. Є підозра, що "Свобода" й Олег Ляшко отримували гроші від Євгена Гєллєра. Однак більшість їхніх виборців не повірять у це. Навіть якщо факти будуть очевидні.

Не думаю, що це — піар-акція влади. Трепак пішов із СБУ через конфлікт із тодішнім генпрокурором Шокіним. У них виникло протистояння з Порошенком. Навряд чи Трепак підігрував би президентові. Колишній голова Служби безпеки Наливайченко не хотів публікації цих документів. Тому випливли вони зараз. Цей скандал не стане причиною дострокових парламентських чи президентських виборів.

— В опублікованій частині матеріалів фігурують не найважливіші прізвища. Хтось виявляє серйозність намірів, але поки що не готовий викласти всі карти на стіл, — говорить політолог Петро Олещук, 32 роки.

— У суперництві між кланами такі дані є серйозним аргументом. Це можуть бути торги як політичного, так і фінансового характеру. Влада може використовувати цей витік для тиску на опонентів. Наприклад, для проштовхування змін до Конституції через парламент. Або колишнім "регіоналам" так пропонують викупити решту цього архіву з компроматом.

Найближчим часом з'являться нові прізвища, пов'язані з чорною ­бухгалтері­єю. Це робитимуть у зручні моменти для посилення тиску на колишніх "регіоналів" і тих, хто отримував гроші від них. Скандали будуть гучні. Але сумніваюся, що порушуватимуть кримінальні справи.

Деякі політичні сили можуть зазнати репутаційних збитків. У тому ж "Блоці Петра Порошенка" є чимало екс-"регіоналів".

— Влада протягуватиме через Верховну Раду зміни до Конституції згідно з Мінськими домовленостями. Їм треба відволікти суспільство від цього. Тому відпустили Надію Савченко. І саме тепер з'явилася чорна бухгалтерія Партії регіонів, — вважає політолог Олександр Кочетков, 60 років.

— Частково документи передали в антикорупційне бюро. А також — журналістам для засвітки. Щоб суспільство почало обговорювати — чи брали Костенко або Ляшко гроші в "регіоналів".

Перед НАБУ матеріали пройшли певну обробку. Звідти викинули все, що може заважати як владі, так і Партії регіонів — нинішнім лідерам "Опозиційного блоку". Тому прізвища верхівки там не з'являться. А засвітять тих, кого не шкода. Насамперед, її політичних опонентів.

Гроші брали багато людей. Але цікаво дізнатися, хто їх приносив. Хто формував чорну касу. Однак цих прізвищ не почуємо. До кримінальної відповідальності нікого не притягнуть. Там є тільки підписи. А потрібні свідчення. Хто їх даватиме?

Зараз ви читаєте новину «Два мільярди доларів за п'ять років роздала Партія регіонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути