пʼятниця, 03 лютого 2012 07:30

Донбасу збільшать кількість округів

Кажуть, що перед парламентськими виборами можуть змінити конфігурацію мажоритарних округів. Їхню кількість збільшать на Сході та Півдні й зменшать на Заході та в Центрі. Це вигідно Партії регіонів, бо на південному сході можна протягнути більше провладних мажоритарників.

– У законі про вибори правила розподілу округів не прописані, – говорить 46-річний Костянтин Матвієнко, експерт корпорації стратегічного консалтингу "Гардарика". – Розміри кожного з 225 округів визначає середня кількість виборців. Вона має бути приблизно однакова. В Україні з 2001 року не було перепису. Давайте вважати, що у нас 36 мільйонів виборців. Якщо поділити на кількість округів, це буде орієнтовно 160 тисяч людей на округ. Але закон зазначає, що можуть бути коливання в межах 12 процентів – від 145 тисяч людей на округ до 185 тисяч. Західній Україні можуть зробити великі округи, а Східній – менші. Відповідно, до майбутнього парламенту пройдуть менше націонал-демократів та більше представників Партії регіонів.

Зараз на Львівщині 12 округів, Донеччині – 23. Кажуть, що додати можуть округ у Криму, по два – у Донецьку та Одесі, по одному – на Луганщині, Миколаївщині та Харківщині. Можливо, також збільшать округи на Сумщині і Херсонщині.

– Штучне збільшення округів буде помітним та призведе до скандалу, – вважає 53-річний Володимир Фесенко, голова центру політичних досліджень "Пента". – Від подібних маніпуляцій влада не особливо виграє – до 10 депутатських мандатів. Але воно не коштує того скандалу. Скоріше округи підлаштовуватимуть під конкретних людей. Це можна зробити на Тернопільщині. Там є райони, де населення орієнтується на Московський патріархат. Їх можуть сконцентрувати в одному окрузі, й це забезпечить перемогу певному кандидату. А у Криму, навпаки, можуть розкидати кримських татар по окремих округах.

Виборців, які голосуватимуть за кордоном, припишуть до київських округів. Їх було 12, а буде 16. Що це змінить?

– Це вигідно опозиції. Кияни та закордонні українці традиційно підтримують націонал-демократів, – відповідає Фесенко. – До того ж Київ легше контролювати, ніж віддалений Донбас чи Крим. Оскільки у столиці буде на чотири округи більше, значить, десь треба зменшити. Можуть скоротити по округу на Закарпатті, Львівщині, Тернопільщині чи Івано-Франківщині.

ЦВК визначить кількість округів у кожному регіоні до 10 квітня. До 30 квітня визначить їхні межі. За основу при розподілі братимуть дані Держреєстру виборців.

Зараз ви читаєте новину «Донбасу збільшать кількість округів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути