вівторок, 03 липня 2012 06:45

Депутати відклали мовний законопроект на осінь

Автор: фото: Сергій СТАРОСТЕНКО
  2 липня під стінами Комітетів Верховної Ради мітингують проти прийняття у другому читанні мовного законопроекту ”регіоналів” Вадима Колесніченка та Сергія Ківалова
2 липня під стінами Комітетів Верховної Ради мітингують проти прийняття у другому читанні мовного законопроекту ”регіоналів” Вадима Колесніченка та Сергія Ківалова

Біля комітетів Верховної Ради на вул. Грушевського йде чоловік. У правій руці тримає зроблений із картону великий "значок народного депутата". У лівій — бутафорську сокиру із написом "Про засади державної мовної політики". Проходить повз шеренгу зі 150 мітингувальників, які тримаються за руки.

У понеділок вранці ці люди прийшли протестувати проти прийняття у другому читанні мовного законопроекту "регіоналів" Вадима Колесніченка та Сергія Ківалова. Його депутати збиралися розглянути цього тижня.

Чоловік із сокирою б'є нею по живому ланцюгу. "Розрубати" не вдається.

— Віва, Україно! — гуде натовп.

Кілька дівчат виривають у "депутата" значок та сокиру. На асфальті учасники акції розстеляють блакитні килимки. Сідають на них і б'ють у барабани та оцинковані відра. У більшості на щоках намальований прапор України. Поруч дві дівчини наносять червоною та чорною фарбами із балонів на білі футболки напис: "Ні розколу України!". Роздають їх усім охочим. Більшість людей вдягають.

Мітингувальники тримають плакати: "Законопроект про мови в Україні? 17 млрд. грн за мій рахунок! Дякую за "покращення".

На асфальті сидить киянка 74-річна Катерина Курилко. Вона у вишиванці. Тримає плакат: "Я хочу розмовляти українською".

— Я — вчитель української мови. Для мене вона — все, — говорить жінка. — Заради неї готова навіть умерти. Ця акція не допоможе. Треба піднімати весь народ. Але в нас нема лідера — оце проблема. Треба всім разом зібрати по гривні, купити квитки на поїзд на Москву і нехай їдуть.

Неподалік натовпу стоїть "нунсівець" 42-річний Олесь Доній. До нього підходять журналісти. Запитують, чи проголосують мовний закон.

— У мовному питанні є дві складові, — розказує Доній. — Ідеологічна полягає у зацікавленості Партії регіонів зменшувати сферу вживання української мови. А технологічна складова — розуміння їхнього виборчого штабу, що це може відвернути від них людей, які вагаються, за кого голосувати. Тому їм вигідніше було до осені це питання не розглядати.

Крізь натовп до дверей будівлі комітетів проштовхується "регіонал" Володимир Рибак.

— Гадів — геть! — кричать присутні, свистять і б'ють у барабани. — Ганьба!

Володимир Рибак не реагує. З опущеною головою заходить у приміщення. Там на погоджувальній раді депутати вирішують відкласти розгляд мовного закону до осені.

Зараз ви читаєте новину «Депутати відклали мовний законопроект на осінь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути