середа, 07 жовтня 2009 07:41

Депутати піднімають прожитковий мінімум до 701 гривні

Автор: фото: Андрій Шматов
  Народна депутатка-комуністка Алла Александровська та ”регіонал” Олександр Попов роздивляються виставку картин природи на першому поверсі Верховної Ради у вівторок. Одне полотно коштує від чотирьох до восьми тисяч гривень
Народна депутатка-комуністка Алла Александровська та ”регіонал” Олександр Попов роздивляються виставку картин природи на першому поверсі Верховної Ради у вівторок. Одне полотно коштує від чотирьох до восьми тисяч гривень

Учора Партія регіонів розблокувала роботу Верховної Ради. Депутати прийняли в першому читанні законопроект про підвищення прожиткового мінімуму й мінімальних зарплат.

— "Регіонали" просто зрозуміли недолугість і тупість своєї позиції, — говорить перед засіданням "бютівець" Дмитро Ветвицький, 41 рік.

— Розблокували трибуну, бо сподіваємося, що нарешті вдасться прийняти законопроект про підвищення соціальних стандартів, — пояснює позицію фракції "регіоналка" 50-річна Ганна Герман. — А далі буде видно.

Депутати реєструються й починають працювати.

— Ура! Клас! Перший крок зроблено, — викрикує з місця "регіонал" 66-річний Олександр Стоян, коли приймають законопроект про підвищення прожиткового мінімуму й зарплат за авторством "литвинівця" Олега Зарубінського.

Свої голоси віддають "регіонали", комуністи, представники Блоку Литвина й частина "нунсівців". Також троє "бютівців" — Геннадій Задирко, Ігор Рибаков, Володимир Каплієнко.

— Я хочу побачити тих сміливців із БЮТу, хто дав свої голоси, — підводиться нардеп від "Регіонів" Ярослав Сухий, 58 років. Оглядає сесійну залу. Усі мовчать.

— Підтриманий законопроект — це злочин проти людей, проти держави, — обурюється "бютівець" Олег Ляшко, 36 років. — Коштів на це в бюджеті немає.

Це злочин проти людей, проти держави

Народні обранці голосують, аби профільний комітет за тиждень підготував законопроект до другого читання. Якщо його приймуть, від наступного місяця прожитковий мінімум становитиме 701 грн, а з грудня 2010 року — 875 грн. Хоча раніше у своєму законопроекті Зарубінський пропонував максимально підняти його до 2 тис. 848 грн.

Мінімальна зарплата з листопада цього року зросте до 744 грн, а з грудня 2010 року — до 922 грн. Попередня цифра "литвинівця" була 3 тис. грн.

— Перспективи ухвалення закону неідеальні, але думаю, це можливо, — говорить у кулуарах 45-річний Олег Зарубінський. — Хоча буде багато бажаючих змінити запропоновані цифри.

Депутати приймають постанову про скорочення зарплат високопосадовцям, зокрема президенту і його секретаріату, прем"єру та її міністрам, спікеру, народним депутатам, Держуправлінню справами. Пропонують віддати ці кошти на підвищення розмірів соцстандартів.

Доки депутати голосують, "регіонал" Володимир Ландік у сесійній залі проглядає заяву, аби його синові Роману виділили 7 соток під будівництво в Ялті. Інший представник "Регіонів" 48-річний Олександр Попов спускається на перший поверх і роздивляється виставку картин.

— Гарні, — показує продавщиці на осінній пейзаж.

— Так беріть, — відповідає та. — 4–8 тисяч гривень. Недорогі, як для депутата.

Попов кривиться й відходить.

Зараз ви читаєте новину «Депутати піднімають прожитковий мінімум до 701 гривні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути