середа, 07 грудня 2011 00:45

"Чи потрібно Тимошенко, аби завтра її помилували?"

Автор: фото: Сергій Старостенко
  Народні депутати від Блоку Юлії Тимошенко блокують трибуну Верховної Ради 6 грудня
Народні депутати від Блоку Юлії Тимошенко блокують трибуну Верховної Ради 6 грудня

Спікер Володимир Литвин на вівторковому засіданні Верховної Ради оголошує про утворення міжфракційного об'єднання "Рівні можливості". Воно опікуватиметься питаннями рівних прав жінок і чоловіків. Співголовами об'єднання стали "нунсівка" Ірина Геращенко, "регіоналка" Юлія Ковалевська та "бютівка "Олена Кондратюк.

— Нас турбує те, що Україна посідає 123-тє місце в світі за рівнем присутності жінок в органах влади, — пояснює 40-річна Ірина Геращенко. — Політичним партіям варто запровадити добровільні квоти на наявність жінок у списках, в органах влади на всіх рівнях.

З президії до трибуни спускається віце-спікер Микола Томенко, 46 років. Несе кілька аркушів. Кладе їх на трибуну й озвучує позицію фракції БЮТ:

— Вимагаємо забезпечити неупереджений та прозорий судовий процес і повноцінну участь Юлії Тимошенко у політичних процесах вже зараз та на майбутніх виборах в Україні. Хвору Тимошенко знову допитують для того, щоб відкрити нову справу 15-річної давності. З одного боку, обіцяють забезпечити їй європейські умови медичного обстеження, з іншого — тягають на допит.

Литвин оголошує півгодинну перерву. Запрошує до себе на другий поверх керівників фракцій. "Бютівці" Віктор Уколов та Юрій Одарченко несуть до президії плакат. Прикріпляють його скотчем до стіни: "Янукович, не вбивай Юлю". З півсотні "бютівців" стають біля трибуни — перемовляються, сміються. Інші депутати ходять у кулуари.

— Чи будете розблоковувати трибуну? — питають журналісти у "регіонала" 60-річного Ярослава Сухого.

— Не будемо. Нехай блокують, скільки хочуть, — насуплюється Сухий. — Це опозиція. Вони можуть сходити з розуму, як їм подобається. Ми будемо працювати. А там на сцені нехай стоїть хор дефективних хлопчиків. Не може Верховна Рада бути заручницею однієї жінки-аферистки, за непродумані дії якої сьогодні розплачуються всі високою ціною на газ. Президент має право помилувати будь-кого. Чи потрібно Тимошенко, аби завтра її помилували? Вона ж вийде на волю із заплямованою репутацією.

— Сьогодні стосовно Тимошенко проводять цілий комплекс заходів, що їх кваліфікують як катування, — відказує "бютівець" 54-річний Сергій Сас. — До неї не допускають захисників та лікарів, не надають необхідне лікування, допитують у камері. Є загроза її життю. Нам немає куди відступати.

За 1,5 год. до сесійної зали заходить лідер фракції "БЮТ-Батьківщина" Іван Кириленко, 55 років. Його оточують "бютівці". 5 хв. про щось тихо говорять. Кириленко йде. Депутати не розходяться.

— Ми сказали нашим колегам (депутатам більшості. — "ГПУ"), що готові розділити з ними політичну відповідальність заради врегулювання політичної кризи — розглянути бюджет, ринок землі, — говорить Кириленко журналістам у кулуарах. — Ми подали вчора на 60 сторінках свої пропозиції — ринку землі бути, його треба врегулювати.

Зараз ви читаєте новину «"Чи потрібно Тимошенко, аби завтра її помилували?"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути