пʼятниця, 06 січня 2012 05:30

"Це сильний удар по Путіну"

Екс-прем'єра Юлію Тимошенко без попередження відправили зі столичного  Лук'янівського СІЗО до Качанівської виправної колонії в Харкові перед Новим роком, щоб її прихильники не встигли мобілізуватися — вважає директор соціологічної служби "Український барометр" 57-річний Віктор Небоженко:

— Так робили ще в Середньовіччі. Обирали підлий час і непристойний спосіб. Це неправильне рішення з точки зору Януковича — в тому числі. Бо коли Тимошенко була в слідчому ізоляторі, ситуацію можна було якось відіграти. Тепер влада втратила можливість маневру й торгу з опозицією, Заходом та Сходом.

По-друге, визнала, що Тимошенко — злочинець. А в злочині з підписання газових угод брали участь двоє — Путін і Тимошенко. Виходить, це дуже сильний удар особисто по Путіну.

Що стоїть за ув'язненням Тимошенко?

— Обмеженість тих, хто приймав це рішення. На керівних посадах маємо людей з посереднім мисленням і куцою волею, які швидко ухвалюють рішення, а потім думають.

Як позначиться ситуація, в якій опинилася Тимошенко, на її найближчих сподвижниках — Турчинову і Кожем'якіну?

— Їм було зручно, що Тимошенко вирішувала більшість проблем. Тепер, коли її немає, вони не витягують. Поводяться, як два брати, яким залишили великий спадок. Сперечаються, хто має отримати більшу частку. Це сильно вплине на БЮТ і на всю опозицію. Тут провина Тимошенко, бо зробила так, щоб лише вона була яскравою зіркою на тлі сірих мишей. Треба було піднімати молодих, енергійних людей. Прислухатися до їхньої думки.

За яких обставин екс-прем'єра можуть звільнити цього року?

— Путіну дуже не подобається, що Тимошенко сидить у в'язниці за газову угоду. Він тиснутиме на тих, хто сьогодні управляє Януковичем. Інших шляхів звільнення Юлії Володимирівни я не бачу.

Навіщо влада демонструє шикарну камеру Тимошенко?

— Вони так налаштовують проти неї жінок, які сидять у цій колонії. Мовляв, ви нижчі від неї. Це — чисто бандитський спосіб тиснути на людину. Ні Кучма, ні Ющенко до такого не додумалися б. Водночас виборцям показують, що Тимошенко поїхала в тюрму із 12 валізами, має в туалеті біде. Люди це обговорюють і не звертають уваги на те, що відбулася несправедливість.

Як ув'язнення вплине на рейтинг Тимошенко й "Батьківщини"?

— Рейтинг Тимошенко трохи зріс, але не через те, що її жаліють. Вона повторює шлях Януковича. Він мав 2005 року 14 відсотків підтримки. Потім стало 30 відсотків, бо команда Ющенка показала повну нездатність керувати країною. Нині кількість несправедливості збільшується, ламаються свободи, посилюються репресії. Якщо й далі процес над Тимошенко буде такий брутальний, вона може стати символом боротьби з несправедливістю.

Зараз ви читаєте новину «"Це сильний удар по Путіну"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути