середа, 04 квітня 2012 05:45

"Бюджет 2012 року складений так, що з міст хочуть зробити села"

Автор: фото з сайта www.galychyna.if.ua
  Ігор Насалик: ”Виділених на медичну сферу коштів не вистачає навіть на зарплату”
Ігор Насалик: ”Виділених на медичну сферу коштів не вистачає навіть на зарплату”

Українська партія влилася у "Громадянську позицію" нардепа-"нунсівця" Анатолія Гриценка. Рішення прийняли на суботньому з'їзді у столичному готелі "Русь".

— Ми почали розмову про це понад вісім місяців тому з "Нашою Україною", "За Україну!" В'ячеслава Кириленка та Анатолієм Гриценком. Усе мусолилося, конкретних кроків не було, — розповідає колишній лідер Української партії, міський голова Калуша на Івано-Франківщині 49-річний Ігор Насалик. — Але Кириленко обрав інший шлях — пішов у "Фронт змін". Із "Нашою Україною" продовжуємо спілкуватися.

Що ви готові дати "Громадянській позиції", крім грошей?

— Хто вам сказав, що я збираюся давати гроші? Ми домовилися, що це буде єдина політична сила, що не залежатиме від жодної промислово-фінансової групи. Щодо кадрового ресурсу, то на останніх місцевих виборах Українська партія посіла десяте місце за кількістю депутатів. Ми, як і "Свобода", провели п'ять міських голів. А пробували свої сили тільки в одній області. Поки що не виходили на всеукраїнський рівень, бо не було таких фінансів, як у інших партій. Не мали можливості виставити таку кількість біґ-бордів, замовляти рекламу на телебаченні. Це десятки мільйонів доларів. Але активно використовували спілкування наших кандидатів із людьми. Це привело нас до думки, що національно-демократичні сили повинні об'єднуватися.

Які перспективи "Громадянської позиції" на цьогорічних парламентських виборах?

— Ми здатні подолати виборчий бар'єр.

Можливе об'єднання з іншими опозиційними силами — "Фронтом змін", "Свободою", "Батьківщиною"?

— Визначальними будуть принципи: опозиційність — тобто відмова від співпраці з владою, чистота партійних лав — звільнення від "тушок", відповідальність лідерів за своїх висуванців, прозорість у фінансуванні партії та відкритість для нових людей. Тоді можливе об'єднання всіх національно-демократичних сил. Для нас не принципово, хто буде його головою і як воно називатиметься.

Президент заявляє, що місцеве самоврядування отримає пріоритет у державній регіональній політиці. В якому воно стані?

— Ідемо на дно. Бюджет 2012 року складений так, що з міст хочуть зробити села. Держава переклала на місцеві ради повноваження в медицині, освіті, культурі, а фінансових зобов'язань не виконує. Наприклад, виділених на медичну сферу коштів не вистачає навіть на зарплату. За що купувати медикаменти, бензин "швидким"? Єдиний вихід — проведення адміністративної реформи, щоб не перетиналися функції виконавчої влади і місцевого самоврядування.

Ви побували в парламенті у складі різних фракцій. Що дав цей досвід?

— Я очолював комітет по нафті і нафтопереробці. Усі вісім років працювали всі вітчизняні нафтопереробні заводи, а ціни на світлі нафтопродукти були нижчі, ніж у Росії. Ми завозили тільки 7-8 відсотків високооктанового бензину. Решту виробляли в Україні. Тепер фактично всі НПЗ стоять, працює тільки Кременчуцький. Це — сотні тисяч безробітних, висока вартість бензину, від якої залежать ціни на всі товари. Побувавши у різних фракціях, я зрозумів, що у парламенті домінують політичні інтереси, а державні — на десятому місці. Цю піраміду треба перевернути.

У якому окрузі балотуватиметеся?

— По Калуському. Свого часу я тут набрав найкращий результат по Україні на парламентських виборах. А на виборах мера позаторік — 92 відсотки.

Вам доведеться перетнутися з кандидатами від інших опозиційних партій. Які будуть ваші дії?

— Я конкурентів не боюся. Запрошую на свій округ Олега Тягнибока. Хай доведе силу і позицію своєї партії на батьківщині Степана Бандери.

Як ви поясните людям походження своїх мільйонних статків?

— У 1990-1998 роках я займався бізнесом. Промислово-виробнича корпорація "Техноінвестцентр", яку я очолював, давала третину ВВП області. Ми вигравали тендери в Узбекистані на поставку автобусів — Львівський автозавод працював завдяки моїй фірмі. Коли уперше йшов до Верховної Ради, мій бізнес перевіряли понад 200 чоловік. Знайшли порушення на 3 гривні: на одному з договорів не було марки. З усього задекларованого я сплатив податки. Свої машини й помешкання оформлюю на себе, а не на сватів чи тещу.

Зараз ви читаєте новину «"Бюджет 2012 року складений так, що з міст хочуть зробити села"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути