четвер, 10 грудня 2009 07:13

"Будемо боротися з корупцією чи проти корупції?"

Автор: фото з сайту www.imk.com.ua
  Під стінами уряду пікетують представники Нацкомітету з захисту підприємництва. Протестують через умови державного тендеру на поставки новорічних подарунків
Під стінами уряду пікетують представники Нацкомітету з захисту підприємництва. Протестують через умови державного тендеру на поставки новорічних подарунків

Будівлю Кабміну у вівторок пікетують близько 20 чоловіків, перевдягнених на Дідів Морозів. На плечах несуть довгий муляж цукерки, тримають плакати "Хто заробляє на дитячих подарунках?" та "Поверніть казку дітям!" Так Національний комітет захисту підприємництва виступає проти умови державного конкурсу на виготовлення 4,5 млн новорічних подарунків. Чиновників підозрюють у мухлюванні.

Тим часом міністри збираються на позачергове засідання уряду. Його скликали на 15 год. напередодні Міжнародного дня боротьби із корупцією, який відзначають 9 грудня.

— Поборемося з корупцією? — звертається міністр внутрішніх справ 44-річний Юрій Луценко до першого заступника міністра оборони Валерія Іващенка, 53 роки.

— Із нею боротимемося чи проти неї? — сміється у відповідь той.

— Я за вас радий, — каже міністр палива та енергетики 50-річний Юрій Продан. — Бо корупції скоро не буде.

— Точно, — долучається голова Міністерства охорони навколишнього середовища Георгій Філіпчук, 58 років. — Ось ми з нею сьогодні поборемося, і її не буде.

Міністр вугільної промисловості 72-річний Віктор Полтавець бере за лікоть Продана й відводить убік:

— Галузь загинається, на сході шахти зупиняють. Треба ж допомогти якось.

— Знайду я вам гроші, — обіцяє Продан. — До січня ще зможу це зробити. А далі вже ніяк, бо вибори. Хоча вже зараз оброк (данина. — "ГПУ") все росте й росте.

— А ще травень попереду та місцеві вибори, — додає Полтавець.

Країну мафія Партії регіонів грабувала потужно по всіх напрямках

До зали заходить прем"єр-міністр 49-річна Юлія Тимошенко. Каже, що Контрольно-ревізійне управління перевіряло міністерства. Склали 6,5 тис. актів щодо корупції, але порушено лише 769 кримінальних справ:

— Перевіряли до 1 січня 2008 року, коли країну безпрецедентна мафія Партії регіонів грабувала потужно по всіх напрямках. Грабунок ішов масштабний, але поки що притягнути їх до відповідальності уряд не має ні можливості, ні повноважень. Я думаю, що після виборів ми досить суттєво і ретельно повернемося до цієї справи.

Тимошенко обіцяє, що Кабмін затвердить 14 нормативних актів. Вони допоможуть боротися з хабарниками. Створять антикорупційне бюро. Зобов"яжуть міністерства купувати товари без посередників — одразу у виробника.

— Усі ці заходи є косметичними, ми відірвані від землі, — говорить наприкінці засідання Луценко. — У нас немає головного — невідворотності покарання. Хабарники не бояться. Кандидат у президенти Віктор Янукович стибрив у всіх на очах 140 гектарів землі, у своїй декларацій показав на 30 мільйонів менше доходів від проданої квартири. І йому плювать! І 30 відсотків виборців це підтримають!

Антикорупційне засідання уряду тривало до пізнього вечора. Україна посідає 146-е місце з-поміж 180 країн світу за рівнем корупції, зазначається в цьогорічному дослідженні Глобальної антикорупційної неурядової організації "Трансперенсі Інтернешнл". Два роки тому Україна була на 99-му місці.

Зараз ви читаєте новину «"Будемо боротися з корупцією чи проти корупції?"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути