четвер, 04 червня 2009 19:36

Більше півсотні "бютівців" та "регіоналів" не підтримують домовленості своїх лідерів

Створення широкої коаліції між БЮТ і Партією регіонів майже завершене. Проте чимало депутатів в обох політичних силах виступають або проти коаліції як такої, або за неї, але проти запланованих Януковичем і Тимошенко змін до Конституції.

Щоб змінити Основний закон, потрібно 300 голосів нардепів. Разом "бютівці" й "регіонали" мають у парламенті 331 мандат. Однак у БЮТі більш як 30 людей висловлюються проти коаліції з "регіоналами" і проти внесення змін до Конституції. Це патріотично налаштовані депутати, представники партії "Реформи і порядок" і так званої групи Андрія Портнова. Серед них — 33-річний Святослав Олійник.

— Ми виступаємо за широке об"єднання з іншими політсилами, — переконує він. — Але що стосується внесення змін до Конституції, то тут треба дивитися, що пропонується. Швидше за все, ми цього не підтримуватимемо.

"Бютівець" Павло Мовчан, 69 років, зазначає, що в жодному разі не голосуватиме за коаліцію, в якій буде Партія регіонів.

— Як я буду в антиукраїнській коаліції? — обурюється він. — Не знаю, скільки ще таких, як я. Але якщо мої однопартійці — українці, то вони мають усвідомлювати: відповідальність за майбутнє країни лежить на наших плечах. Це суперечить усьому, що я робив досі, моїм моральним засадам. Але ми нічого у фракції не вирішуємо. Все вирішує керівництво.

Якщо союз Тимошенко і Януковича таки відбудеться, Мовчан не виключає виходу кількох людей із фракції.

Інший нардеп із БЮТу, колишній дисидент 74-річний Михайло Косів, таки сподівається, що нічого з перемовин прем"єрки та лідера опозиції не вийде.

— Поки що коаліції немає. Думаю, її і не буде, — каже він. — Проблема в тому, що і Тимошенко, і Янукович прагнуть одноосібної влади.

Додає, що в таку коаліцію не піде він та більшість його колег із партії "Реформи і порядок".

— Я страшенно злий на Тимошенко за ці перемовини з Януковичем, — відрубує "бютівець" Володимир Філенко, 53 роки. — Я-то не проголосую, але думаю, що окремі наші депутати з ПРП будуть "за".

Їхні прізвища Філенко відмовляється називати.

— У нашій фракції понад 20 людей проти об"єднання з БЮТом. Але це тільки в душі. Бо наяву всі мовчатимуть, ніби понабирали в рота води, — говорить 48-річний "регіонал" Василь Грицак.

Насамперед противниками коаліції вважають депутатів із групи Сергія Льовочкіна.

— Але не думаю, що це буде перешкодою. Дадуть ласий шматок — і вони проголосують, — припускає Грицак.

Нардеп від Партії регіонів 48-річна Інна Богословська каже:

— Янукович не розуміє, що якщо об"єднається з Тимошенко, то йому буде кінець. Вона з ним зробить те саме, що і з Ющенком.

Додає, що їхній союз нічого доброго для країни не принесе. Мовляв, ідеться не про стабілізацію ситуації у країні, а про об"єднання кількох сімейних кланів, які розділять її між собою.

Один із "регіоналів" на умовах анонімності говорить:

— Можливо, в душі Тимошенко і Янукович ненавидять одне одного. Але розуміють, що по-іншому ніяк. Вони бояться виборів. Тому це їхній останній шанс.

Публічно проти широкої коаліції та зміни Конституції виступає й нардеп від "Регіонів" Сергій Головатий, 55 років. Він вважає, що зміна способу обрання президента знищить "політичну систему, яка гарантує Україні цілісність, незалежність, самостійне існування як суб"єкта міжнародного права і європейський вектор розвитку".

Зараз ви читаєте новину «Більше півсотні "бютівців" та "регіоналів" не підтримують домовленості своїх лідерів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути