середа, 06 червня 2012 05:00

"Беркутівці" топталися по людях і пирскали сльозогінним газом
5

Фото: фото: Тарас ПОДОЛЯН

Кілька сотень "беркутівців" рушають Маріїнським парком до вул. Грушевського. Там із третьої ночі вівторка почали збиратися люди, які вийшли протестувати проти прийняття законопроекту "Про засади державної мовної політики". На ранок їх вже було близько чотирьох тисяч.

Мітингувальники щільно стоять на проїжджій частині й біля виходів із парку. Правоохоронці починають розштовхувати їх. Надворі злива. Люди падають у багнюку. "Беркутівці" йдуть по них. До середини натовпу, де на мікроавтобусі влаштували сцену, їм не вдається пробратися. Їх зупиняють мітингувальники і знову починається штовханина. Люди руками б'ють по чорних шоломах правоохоронців, копають ногами. На землю падають і протестувальники, і "беркутівці". З одного з правоохоронців злітає шолом. Його підбирає чоловік і б'є ним по шоломах інших правоохоронців. На "Беркут" кидають яйця, порожні пляшки з-під води. Ті у відповідь розмахують гумовими кийками, пирскають сльозогінним газом. По голові попадає письменниці Світлані Поваляєвій. У відділок забирають нардепа-"нунсівця" Олеся Донія.

— Не ведіться на провокації! — хтось кричить у мікрофон.

У натовпі проштовхується лідер партії "Удар" Віталій Кличко.

— Віталік, помагай! — гукають до нього. — Раз-два, раз-два, — тиснуть на правоохоронців.

— Треба витягти людей з ями! — кричить чоловік на пагорбі й разом з іншими чотирма простягають руки тим, хто впав. Витягують із десяток на пагорб.

Далі ще час від часу виникає штовханина. "Швидка" забирає члена "Народної самооборони" Олексія Гетьмана. У нього підозрюють зламані ребра.

На мікроавтобусі по черзі виступають політики та громадські діячі.

— Я не проти російської мови. Але в Україні має бути одна державна, — каже в натовпі киянин 23-річний Олексій Яцика. Б'є у великий барабан. — Якщо є спільна ідея, є єднання народу. Тому ми вийшли на акцію протесту. Почують наш заклик чи ні — ми не ліниві, ще раз вийдемо.

— Якщо ввести другу російську мову — може бути розкол України і це загрожує суверенітету, — говорить активістка "Батьківщини" 55-річна Галина Прачук із Житомира. Цього не можна допустити. Треба захистити українську мову й виходити на протест із рідними, знайомими, близькими.

У сесійній залі "регіонал" Дмитро Шенцев туди-сюди ходить по президії. Він у футболці й джинсах, хоча зазвичай одягає костюм. Неподалік близько двох десятків його однопартійців. Блокують трибуну, президію та ложу уряду, щоб розглянути мовний законопроект.

"Бютівці" й "нунсівці" стоять біля своїх місць. Накрили їх двома великими прапорами, плакатом "Знищення мови — знищення Батьківщини", на якому намальований дракон із головами Віктора Януковича, Миколи Азарова та Дмитра Табачника.

О 9.30 до зали заходить "нунсівець" Арсеній Яценюк. Минулого разу під час бійки його в парламенті не було. Деякі опозиціонери тиняються кулуарами.

— Клюєв (секретар Ради нацбезпеки й оборони. — "ГПУ") годину тому був у парламенті, — розказує один із них. — "Регіонали", які не хотіли голосувати за законопроект, зараз у шоці. Їх тепер до цього примушують. Кажуть, і Рибаков (керівник депутатської групи "Реформи заради майбутнього". — "ГПУ") здався. Тому голоси в них є.

О 10.00 спікер Володимир Литвин відкриває засідання. Каже, що фракції БЮТ та НУ-НС попросили про півгодинну перерву.

— Я її оголошу після завершення розгляду мовного питання, — піднімає праву руку.

Ставить на голосування зняття з розгляду двох законопроектів про заборону звуження сфери застосування української мови. "За" — 231. Потім просить голосувати за основу законопроект "Про засади державної мовної політики".

— Зупиніть голосування! — кричить "нунсівець" 41-річний Андрій Парубій і біжить до місць, де сидять депутати, які раніше вийшли з опозиційних фракцій.

Всі інші "бютівці" й "нунсівці" стоять на місцях. Хоча напередодні домовлялися силою завадити голосуванню. Парубію загороджують дорогу двоє депутатів. Хапають за торс і відпихають. У цей час на табло — 234 голоси. Із них — 187 "регіоналів", двоє "нунсівців", усі 25 комуністів, двоє "литвинівців", шестеро з групи "Реформи заради майбутнього" та 12 позафракційних.

— Ганьба! — кричать і свистять опозиціонери.

Литвин оголошує перерву на 30 хв. До журналістів виходить один з авторів мовного законопроекту 53-річний Вадим Колесніченко. За останні п'ять років жодну з його ініціатив не проголосували. Говорить із трибуни:

— Партия регионов предлагает провести национальный круглый стол по этому вопросу. Туда нужно пригласить экспертов и специалистов, а не политиков, которые, кроме как цепляться в горло руками, ничего не умеют. Теперь у депутатов есть 30 дней, чтобы подготовить документ ко второму чтению.

У курилку йде група "бютівців". Вони насуплені. Після перерви Яценюк виходить до трибуни. Обіцяє, що опозиція не допустить прийняття законопроекту в другому читанні. Після нього виступає "бютівець" 48-річний Андрій Шкіль:

— Ми залишаємо цю залу, щоб повернутися сюди з людьми.

Разом з іншими опозиціонерами виходять із приміщення. У кулуарах зіштовхуються із заступником керівника "Батьківщини" Олександром Турчиновим, 48 років. Той брав участь у мітингу під Радою.

— Ми оголошуємо безстрокову акцію, — каже Турчинов. — Вона пройде не тільки в центрі, а й усіх регіонах України. Опозиція буде об'єднана захистом мови. Коли переламали щити, що були захистом для міліції, почалася газова атака. Я скільки беру участь у мирних заходах, це перша така потужна газова атака проти мирних людей.

Кулуарами йде "регіонал" 60-річний Ярослав Сухий. Його оточують журналісти і запитують, коли законопроект приймуть загалом.

— Найближчим часом. Можемо й завтра, якщо комітет опрацює всі поправки, що мають внести депутати.

"У парламенті тільки третина українців"

Таким законопроектом як "Про засади державної мовної політики" Партія регіонів множить кількість своїх ворогів, вважає колишній політв'язень і екс-нардеп Левко Лук'яненко, 83 роки:

— За 20 років українці багато прочитали літератури, національна свідомість піднімається. Тому остаточно Україна переможе. Що стосується законопроекту Колесніченка-Ківалова, то вони можуть його провести, бо мають більшість завдяки таким зрадникам як, Литвин, українським перевертням. У парламенті тільки третина українців. То як від такої Верховної Ради можемо вимагати патріотичної політики? Мене цей законопроект не лякає, бо Україна більше 300 років жила під тим, що імперія заперечувала нашу націю, нашу мову. Однак вони програли, й українська державність була відтворена.

 

Зараз ви читаєте новину «"Беркутівці" топталися по людях і пирскали сльозогінним газом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

178

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути