середа, 10 серпня 2011 06:45

"Беркут" пускав газ на прихильників Тимошенко

— Учора бачив, як діє "Беркут". Попереду — молоді пацани-"срочники". Вони притискають людей до паркана. Позаду — вгодовані "беркутівські" пси, які б'ють людей берцами по ногах. Цілять у кістку. А потім пустили газ. Доза невелика, налякати хотіли, — говорить у вівторок під столичним Печерським райсудом 49-річний Юрій Галенда з міста Збараж на Тернопільщині. — Почало їсти очі, і дихати стало важко. Бачив, як у "беркутівців" у шоломах теж очі почервоніли, газом і їх зачепило.

У понеділок один із лідерів партії "Батьківщина" Олександр Турчинов закликав протестувальників пройти вул. Хрещатик. Доти із засідання суду не вивезли Юлії Тимошенко. "Беркут" людей не випустив. Почалася сутичка. Прихильників екс-прем'єра били, одному роздерли руку. Ті у відповідь кидалися пляшками й відрами для сміття. Того вечора з'явилася інформація, що 20 наметів під судом, в яких нардепи облаштували громадські приймальні, знесуть.

— О четвертій ранку приїхали п'ять автобусів із "Беркутом", — розповідає "бютівець" Андрій Павловський, 46 років. — Казали, що акції протесту на Хрещатику заборонені. Ми пояснили, що ніяких акцій нема, а йде прийом звернень громадян до народних депутатів. Полковник міліції вимагав показати зошит реєстрації звернень. Ми його надали. Подивилися, що біля наметів сидять 20 депутатів, проглянули зошит. Погодилися, що зносити нас незаконно. Сьогодні тільки за 2 години прийняв 25 людей. Часто питають, коли звільнять Юлію Тимошенко. Кажу, якби сюди приїхали 100 тисяч людей, її звільнили б наступного дня.

— Я сюди приїхав своєю машиною, — говорить 41-річний Валерій Солоха із Дніпропетровщини. — Зідзвонювався з товаришами. Розказали, що їх автобус зупинили на виїзді з Кривого Рогу. Сказали: "Батьківщина"? Розвертайтеся і їдьте додому".

— У нас немає права на вільне пересування країною, що далі? — каже киянка 48-річна Інна. — Якщо вони з Юлею так, то нас розчавлять, як комах.

Під Лук'янівським СІЗО, де утримують Тимошенко, п'ятий день акція на її підтримку. Близько 40 хлопців і дівчат стоять по обидва боки дороги, що веде до ізолятора.

— Думаю, Юлю звільнять — галас піднявся на весь світ. Цей процес грає проти влади, — говорить 25-річний Володимир.

— Це мітинг? А скільки платять за годину? — запитує у присутніх жінка із  "кравчучкою". — У мене сусід пенсіонер. Я йому сказала б. Він на мітингах підробляє.

— У нас гроші не платять. Ми тут, щоб підтримати лідера опозиції та привернути увагу українців, — відповідає 30-річний Вадим Лісовий. — Може, влада схаменеться і припинить репресії. Заарештували Луценка, потім Тимошенко. Ми йдемо до "білоруського сценарію", коли всіх загонять у стійло.

У вівторок Харківський окружний адмінсуд заборонив акції протесту на майдані Свободи у Харкові з 9 по 28 серпня. Привід — там будуть масові святкові заходи.

Зараз ви читаєте новину «"Беркут" пускав газ на прихильників Тимошенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

70

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути