пʼятниця, 26 серпня 2011 07:54

"Беркут" бив людей гумовими кийками

— Юра, разберись! Где генераторы? Говорят, менты держат. Задрали! — кричить розчервонілий заступник лідера партії "Батьківщина" 47-річний Олександр Турчинов.

Минула година, як біля пам'ятника Тарасові Шевченку в Києві мав розпочатися мітинг опозиції до 20-ї річниці Незалежності. Але немає генераторів, які живлять звукопідсилювальну апаратуру.

— Через 15 минут будут. Сенченко ответственный, — заспокоює Турчинова нардеп 51-річний Юрій Одарченко.

У парку біля монумента зібралися прихильники "Батьківщини", "Фронту змін", "Нашої України" та інших опозиційних партій — до 10 тис. людей. Над натовпом майорять сотні партійних прапорів, тож промовців годі було побачити.

Кілька тисяч осіб прийшли у вишитих сорочках. Через затримку із початком мітингу сотні людей у вишиванках розійшлися по ближчих кав'ярнях та стали в черги до кіосків. З такими покупцями продавщиці спілкувалися лише українською й підкреслено ввічливо.

До підніжжя пам'ятника косогором швидко піднімається чоловік екс-прем'єра 51-річний Олександр Тимошенко. Він у джинсах, чорному зім'ятому на спині піджаку та замшевих чорних туфлях.

— Це ж треба дожиться, щоби президента називали бандюкович! Тримайтеся! — кричить йому вслід чоловік із дорожньою сумкою.

— Переживу! — відмахується на ходу Тимошенко.

Мітинг починають. Співають національний гімн. Першим виступає колишній політв'язень і народний депутат Левко Лук'яненко. 24 серпня йому виповнилось 83. Потім домовляються, що 11 лідерів партій і кілька громадських діячів виступатимуть по 3 хв. Олександр Турчинов 10 хв. зачитує привітання Юлії Тимошенко, яке вона передала з Лук'янівського СІЗО. Тим часом прилеглі до парку вулиці перекривають кордони міліції. Дороги загороджують сірими 1,5-метровими залізними щитами. Осторонь шикуються колони міліцейських спецпідрозділів — у чорних шоломах, бронежилетах, захисних нарукавниках і наколінниках.

— Смотри, смотри, что делается! Как на войне, — перемовляється пара туристів із Росії. — Пойдем, а то еще влипнем.

У парку триває мітинг. До пам'ятника підходять чоловік і жінка в зеленій формі із нашивками "Державна виконавча служба". Показують рішення суду, який заборонив проводити тут такі заходи. Люди обережно відтісняють судових виконавців, і ті без заперечень ідуть геть.

— Це така незалежність? Це ганьба! — виступає лідер "Громадянської позиції" Анатолій Гриценко, 53 роки. — Для влади вона буде завжди залежною, як і для того пасічника Ющенка, що зараз лазить по Говерлі й не може розібратися у своїх стосунках із Фірташем!

— Кончена скотина, — стиха каже в бік промовця один зі "свободівців". — Ти ж, б..дь, був у п'ятірці його списку! Став депутатом.

За спиною Гриценка стоїть лідер блоку НУ-НС 50-річний Микола Мартиненко:

— Ющенко скоро буде ховатися за парканами своїх будинків. Під час свого президентства він багато їх набудував.

По черзі виступають лідери інших політсил.

— Я хочу одного лідера, а не 12, — говорить поет 81-річний Дмитро Павличко. Юрба у відповідь гуде. — Не кричіть, дайте договорити. Я казав вам, прийдіть із національними прапорами, а ви принесли сюди партійні.

Люди пожвавлюються, і Павличкові аплодують найбільше. Останнім 17-м виступає віце-спікер "бютівець" Микола Томенко. Зачитує ухвалу Комітету опору диктатурі. Вимагають звільнити Юлію Тимошенко, Юрія Луценка, оголосити дострокові парламентські та президентські вибори. Турчинов просить присутніх вишикуватися в колону й рушити до Адміністрації президента, щоби вручити ухвалу.

Депутати та учасники мітингу розгортають великий синьо-жовтий стяг. Беруться за його краї і йдуть вул. Володимирською. Попереду — Турчинов. За ним їде авто із гучномовцями.

— Ця банда піде геть! — кричить у мікрофон Турчинов.

— Банду — геть! Банду — геть! — вигукують люди.

Колона проходить із півкілометра. Далі вулиця перегороджена двома лавами міліціонерів у синіх мундирах. Вони стоять узявшись попідруки. За ними — металеві щити й шеренги спецпідрозділів "Беркута".

Мітингувальники теж беруться під руки й продавлюють перший кордон міліції. Хто з правоохоронців опирається, тих штовхають, б'ють абикуди. Міліціонери ховаються за щити. Учасники акції розхитують їх. Один із чоловіків вискакує на повалений паркан і стрибає на ньому. "Беркутівців" більшає. Тримають гумові кийки.

— Холуї, бляха муха, — лається у колоні чоловік років 60. — Кого ви охороняєте?

— Міліція з народом! — реве натовп. — Прориваймося!

Починається сутичка. "Беркутівці" б'ють мітингувальників кийками, прискають сльозогінним газом. Ті кидають у них пластикові пляшки з водою. Одному учаснику розбивають обличчя — воно в крові. У відповідь протестувальники тягнуть "беркутівця", б'ють його, зривають із нього чорний шолом і передають Турчинову. В одного правоохоронця спадає черевик. Люди підбирають його і кидають у лави "Беркута".

Із двору Будинку вчителя та із сусідніх вулиць вибігають нові загони "беркутівців" у обладунках. На Володимирську вилітають із десяток автобусів із написом "Міліція" і перекривають вулицю. За кількасот метрів від місця бійки, на сходах Національної опери, збирається натовп киян та іноземних туристів. Чути німецьку, грузинську, російську, англійську мови. Люди знімають побоїще на мобілки.

За 5 хв. у перший ряд мітингувальників пробирається Турчинов. Просить відступити на крок.

— Ми не можемо подарувати владі картинку бійки у такий святковий день, — каже. — Але й не дозволимо святкувати під попсу на Майдані. Рушаймо туди невеликими групами.

Крізь юрбу проштовхується киянин Дмитро Чесноков. Обличчя червоне, в очах сльози:

— Они применяли слезоточивый газ. Я служил на Кавказе, знаю, что это такое. Если завтра меня арестуют, мне посрать.

— Чого не взяти 50 пляшок бензину і не підпалити їх? — питає "бютівець" 58-річний Володимир Бондаренко у свого колеги Юрія Прокопчука. Той знизує плечима.

— Треба було зразу прориватися, — каже Бондаренкові чоловік у вишиванці.

— Шкода хлопців. Чоловік би 100 постраждало. Ну трохи прорвалися б, але у них же водомети, й кордони розставлені далі.

За півгодини люди рушають до Хрещатика. Збираються праворуч сцени. Махають прапорами "Батьківщини". Вигукують "Ганьба!", "Зека — геть!", але їх заглушує музика зі сцени. О 19.00 мітингувальники розходяться.

 

6

співробітників міліції постраждали під час сутичок з опозицією. Із них п'ятеро офіцерів та один сержант, розповідають у Центрі громадських зв'язків Головного управління МВС у столиці.

Правоохоронці отримали забої, черепно-мозкові травми, ушкодження кисті, забій хребта. Одного міліціонера вкусили за передпліччя.

 

Зараз ви читаєте новину «"Беркут" бив людей гумовими кийками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

122

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути