середа, 18 січня 2012 00:30

"Батьківщина" може взяти 90 депутатських мандатів

Автор: фото: Тарас Подолян
  Сергій Соболєв: ”Найімовірніше, у виборчому законі ліквідують право одночасно висуватися по округах та списках”
Сергій Соболєв: ”Найімовірніше, у виборчому законі ліквідують право одночасно висуватися по округах та списках”

Комітет опору диктатурі вийшов на фінішну пряму в питанні об'єднання опозиції на парламентських виборах. Про принципи оголосять 22 січня на Софійській площі в Києві.

— Готуємо єдиний документ, який складатиметься з чотирьох частин,  — розповідає координатор КОДу, нардеп-"бютівець" Сергій Соболєв, 50 років. — У першій прописані спільні платформи, у другій — принципи формування списків окружних та дільничних комісій, спостерігачів. Партії, які входять до КОДу, підписали їх. За день-два маємо підписати третю частину — про формування єдиного списку на мажоритарних округах. Четверта частина — про єдиний партійний список.

Які були застереження у лідерів партій?

— Були розбіжності ідеологічних платформ. Одні — за пріоритет громадянина, інші — держави. Усі питання залагодили за два місяці.

Зараз обговорюємо єдиний список на мажоритарних округах. Якщо нормально пройде обговорення по єдиній ідеологічній платформі, списку членів комісій та мажоритарниках, легше буде розмовляти по пропорційному списку. Повернемося до цього питання в березні.

За яким округом підете ви?

— Ще не визначився. Це залежить від нашої загальної стратегії. Найімовірніше, у законі ліквідують право одночасно висуватися по округах та списках. Або через рішення Конституційного суду, або внесуть поправки до закону. Може бути, що люди з перших десяток займуть найкращі округи та перші номери в списку. Потім виявиться, що не можна йти одночасно на список та округ, а перереєстровуватися буде пізно. Тому з цим почекаємо.

Хто може стати лідером об'єднаної опозиції?

— Залежить від того, як вирішимо з пропорційним списком. Якщо йтимемо трьома колонами — "Батьківщина", "Фронт змін" та "Свобода", то списки очолять відповідно Тимошенко, Яценюк і Тягнибок. Якщо йтимемо єдиним списком, то хто буде перший — не вирішили.

Заступник лідера "Батьківщини" Олександр Турчинов каже, що ви проводите соціологічні дослідження, щоб визначити, скільки може отримати список об'єднаної опозиції. Хто проводить опитування та які результати?

— Звертаємося до відомих компаній, які працюють 10-15 років, — "Демократичне коло", "Соціо". Постійно отримуємо від них інформацію. Півроку тому Партія регіонів набирала понад 20 відсотків. Зараз — менше 12. "Батьківщина" півроку тому мала 12 відсотків, а тепер майже 17. У "Фронту змін" до 12-13 відсотків.

За пропорційним об'єднаним списком можемо отримати не менше 60 відсотків голосів. Якщо підемо таким списком та враховуючи мажоритарні округи, "Батьківщина" може взяти 90 депутатських мандатів, плюс мінус п'ять. "Фронт змін" — 40 місць, плюс мінус п'ять мандатів.

Зараз ви читаєте новину «"Батьківщина" може взяти 90 депутатських мандатів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути