четвер, 19 січня 2012 05:15

Янукович звільнив міністра фінансів

Президент Віктор Янукович звільнив міністра фінансів 62-річного Федора Ярошенка. У середу вранці прийняв заяву про "відставку за власним бажанням".

— Порадившись із прем'єром, я попросив президента звільнити мене з посади міністра фінансів. Глава держави підтримав мою пропозицію, — каже Ярошенко. — Після відновлення форми проситиму президента довірити мені роботу на тій ділянці, на якій він вважатиме за доцільне.

Чутки про відставку міністра ходили рік. Критикував його роботу і президент 61-річний Віктор Янукович. У травні сказав:

— Федоре Олексійовичу, враховуючи, що я сокиру вже здійняв над вами, думайте весь час, щоб я її не опустив.

За півроку у вересні на засіданні Комітету з економічних реформ глава держави заявив, що Міністерство фінансів не може знайти джерела для компенсації Міністерству внутрішніх справ відповідних бюджетних видатків:

— Федоре Олексійовичу, не грайтеся зі мною. Я ж вас багато разів попереджав. Коли немає результату, висновок один: відповідальна посадова особа не на своєму місці й має звільнити крісло.

Після цього президент дав доручення перевірити Мінфін. Туди направили майже 70 працівників Служби безпеки, Контрольно-ревізійного управління. Казали, після цього проти Ярошенка збиралися порушити кримінальні справи. Тоді нібито прем'єр заявив президенту: "Якщо звільнять Ярошенка, піду я".

Федір Ярошенко — людина Миколи Азарова. Його називають "правою рукою" чи "тінню" діючого глави уряду. Разом вони працюють з кінця 1990-х, коли Азаров очолював Державну податкову адміністрацію, а Ярошенко був його першим заступником.

— Це — давні колеги, партнери по бізнесу і по життю. Ярошенко дуже багато допомагав Азарову після адміністративної реформи, коли частина повноважень прем'єр-міністра перейшла до віце-прем'єрів та міністрів. Тоді вони працювали "спина до спини". Тепер Азаров залишається в Кабміні наодинці, — каже директор соціологічної служби "Український барометр" 57-річний Віктор Небоженко. — Йому буде важко. Ярошенко — професіонал, був на своєму місці. Його відставка на Заході розцінюватиметься як дуже велика проблема з українським бюджетом. Міністр фінансів, як правило, залишає посаду, коли його витісняють, або якщо не може виконати своїх функцій. Ми насправді не знаємо, який у нас бюджет. У нас немає ціни на газ. Ярошенко не захотів бути цапом-відбувайлом, коли перед парламентськими виборами Янукович буде проводити чистки.

— Це означає, що вплив прем'єра на Міністерство фінансів, а відтак на бюджетний процес, значно послабиться, — вважає екс-міністр економіки 56-річний Віктор Суслов. — Команда президента нарешті ухвалила рішення про серйозні зміни в органах виконавчої влади — це означає суттєвий перегляд усієї економічної політики держави. Януковичу цілком достатньо призначити міністром свою людину, якій він повністю довіряє, і вона виконуватиме саме його доручення, а не Азарова.

Кажуть, на місце Ярошенка прийде 38-річний Юрій Колобов, перший заступник голови Національного банку. Працює там із 29 грудня 2010-го. Він — людина глави НБУ Сергія Арбузова, близького до старшого сина президента Олександра Януковича. Колобов родом із Павлограда Дніпропетровської області. Був головою правління "БТА Банку", директором казначейства Ощадбанку. Працював в "Укрексімбанку" першим заступником голови правління.

Зараз ви читаєте новину «Янукович звільнив міністра фінансів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути