пʼятниця, 17 лютого 2017 07:05

Антикорупційне бюро тисне на суддів

Національне антикорупційне бюро має компромат на суддів. Використовує це для винесення потрібних НАБУ рішень. Ідеться про Андрія Макуху й Олександра Бобровника із Солом'янського райсуду Києва. Про це пише видання "Голос.юей".

Макуху 2013-го підозрювали в отриманні хабара у розмірі $5,5 тис. Під час Революції гідності приймав рішення проти майданівців. Торік у травні НАБУ почало розслідувати його діяльність. А в липні суддя ухвалив вигідне для бюро рішення — заарештував менеджерів Одеського припортового заводу Сергія Перелому та Миколу Щурікова. Державна фінансова інспекція провела ревізію ОПЗ. Порушень не виявила. Ці дані Макуха не врахував. Посилався на здійснену приватною фірмою перевірку, яку замовило НАБУ. Хоча корупції не знайшли, приватизацію ОПЗ зірвали. 29 вересня 2016 року Верховна Рада звільнила Андрія Макуху за порушення присяги.

Олександра Бобровника звинувачували в причетності до схеми з незаконного відбирання житла у громадян. Суддя закрив кримінальне провадження щодо Юрія Іванющенка — близького до екс-президента Януковича. Відмовив у доступі до документів щодо закупівель Мінекології часів Миколи Злочевського з уряду Азарова. Там ідеться про втрати бюджету на 51 млн грн. У січні 2017-го Бобровник на два місяці відправив за ґрати заступників голови правління Укргазвидобування Олександра Сомова та Вадима Шленчака. Про це клопотали в НАБУ.

"Вистачає фактів про корупцію в НАБУ"

— Починається найцікавіше — питання щодо діяльності Національного антикорупційного бюро, ефективності його керівництва, — каже народний депутат 38-річний Ігор Луценко перед засіданням антикорупційного комітету в парламенті 15 лютого.

— Є багато затверджених судовими рішеннями претензій щодо грубих порушень НАБУ норм Кримінально-процесуального кодексу. Вистачає і кричущих фактів про корупцію в бюро. Таке може бути. Адже орган тільки формується. Основне питання — яким чином виправлятимуть помилки. На сьогодні таких механізмів немає. А спокус багато — брати хабарі, виконувати платні замовлення. Це потрібно присікти. А потім почати карати топ-корупціонерів. Поки що всі вироки, які є в НАБУ — це договорняки за згодою сторін, штрафи. Це абсолютно не те, що очікували українці.

Зараз ви читаєте новину «Антикорупційне бюро тисне на суддів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути