середа, 25 липня 2012 05:30

"Ахметов не ходить у парламент взагалі, а Яценюк прогулює засідання комітетів"

Автор: фото: Ольга Камєнєва
  Нардеп-”нунсівець” Кирило Куликов (ліворуч) та жураналіст Данило Яневський у бізнес-центрі "Парус". 23 липня
Нардеп-”нунсівець” Кирило Куликов (ліворуч) та жураналіст Данило Яневський у бізнес-центрі "Парус". 23 липня

— Ходжу на роботу в парламент, коли це ефективно. А як треба ходити на вуличні акції, хіба краще сидіти й дивитися, як Чечетов руками махає? — каже нардеп-"нунсівець" 37-річний Володимир Ар'єв.

Він стоїть біля стіни у столичному бізнес-центрі "Парус". Фотографує на мобільний стенд зі своїм зображенням та інших нардепів. У понеділок громадський рух "Чесно" оголосив результати критеріїв доброчесності по кожному обранцю. Ар'єв не відповідає двом: особисте голосування та відвідування засідань. Іншим чотирьом критеріям — чи порушував права та свободи людини, не змінював фракцію, чи був причетний до корупції, чи опублікував декларацію про доходи і жив за прибутками — відповідає.

У холі багато журналістів, експертів. П'ють каву з тістечками. За 20 хв. усе з'їдають.

У залі сидять "регіоналка" Інна Богословська поряд із "нунсівцем" Анатолієм Гриценком, Євгеном Сусловим з "України — Вперед!" та лідером київської "Свободи" Андрієм Іллєнком. Зала заповнена. Багато людей стоять. На проекторі показують слайди. Презентують імена трьох нардепів, які пройшли всі шість критеріїв доброчесності.

— Це позафракційний Микола Томенко, "бютівець" Олександр Гудима та Володимир Лановий, який став депутатом від НУ-НС у червні 2012 року. Найменше ходила на засідання парламенту група "Реформи заради майбутнього", а найбільше — позафракційні. Порушники критеріїв належать до всіх політичних сил і партій, — каже голова Комітету виборців 36-річний Олександр Черненко.

Журналістів у найближчому ряду просять посунутися, бо їхні голови кидають тінь на екран. Називають 17 депутатів, які не відповідають лише критерію щодо особистого голосування.

— Ніколи ще з 1994 року не було такого негативного ставлення до партій і політиків. Це серйозний привід задуматися політикам, — каже директор Інституту демократії Ірина Бекешкіна, 60 років.

— Прогульники Ахметов і Яценюк мають різницю в тому, що Ахметов не ходить у парламент взагалі, а Яценюк прогулює засідання комітетів, — продовжує директор Інституту медіа-права Тарас Шевченко.

До обговорення запрошують політиків. На білі дивани сідають Інна Богословська, Євген Суслов, Анатолій Гриценко, Андрій Іллєнко.

— Наша партія має рейтинг вищий ніж в опозиції на 2 відсотки і всі шанси перемогти на виборах, — каже Інна Богословська, 51 рік. У залі сміються.

— Зараз виходить, що Наталія Королевська — найпопулярніший політик. Звідки у вас гроші? — питає хтось із зали у Євгена Суслова.

— За кожну копійку, витрачену на рекламу, ми відзвітуємо після виборів, — каже Євген Суслов, 31 рік. У залі декілька секунд знову лунає сміх.

— Інно Германівно, як ви ставитеся, що ваші однопартійці Бережна і Писаренко відкрито підкуповують виборців у Харківській області, — запитує гендиректор телеканалу ТВі 42-річний Микола Княжицький.

— Я прийшла, бо це було рішення партії. Вона мене делегувала сюди. Якщо в суспільстві є той, хто готовий продаватись, то знайдеться той, хто готовий купувати. Ні мій чоловік, ні моя донька, ні я ніколи не візьмемо такий пакунок, — відповідає Богословська.

За 2 год. обговорення закінчується. Усі швидко розходяться.

419

депутатів хоча б раз не голосували особисто, за дослідженням руху "Чесно".

 

Зараз ви читаєте новину «"Ахметов не ходить у парламент взагалі, а Яценюк прогулює засідання комітетів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути