середа, 07 листопада 2012 07:15

Яценюк приніс список фальсифікаторів виборів

Автор: фото: Сергій Старостенко
  Народні депутати-”бютівці” (зліва направо) Володимир Яворівський, Сергій Соболєв та Сергій Терьохін спілкуються під час засідання Верховної Ради. 6 листопада
Народні депутати-”бютівці” (зліва направо) Володимир Яворівський, Сергій Соболєв та Сергій Терьохін спілкуються під час засідання Верховної Ради. 6 листопада

"Бютівець" 52-річний Роман Забзалюк кладе на трибуну Верховної Ради чорний металевий кийок, малиновий берет та налокітники. Спідлоба оглядає сесійну залу. У вівторок уранці депутати вперше зібралися на засідання після парламентських виборів.

— Ми вимагаємо негайного зняття губернаторів та порушення кримінальних справ щодо членів окружних виборчих комісій і міліціонерів, які брали участь у фальшуванні виборів, — підвищує голос Забзалюк. — Будь-які спроби окупантів спотворити вибір українців будуть зупинені.

Опозиціонери аплодують. "Бютівець" ховає кийка, берет і налокітники у білий пакет. Ставить його під своє крісло. До трибуни йде "нунсівець" 38-річний Арсеній Яценюк.

— За останні 10 днів Партія регіонів та президент зробили все, щоб Україна знову вийшла на перші шпальти світових газет. Ви не вмієте програвати, як і не вмієте вигравати, — киває на сектор "регіоналів". — Ви намагаєтеся вкрасти близько 13 округів, де перемога була віддана кандидатам від опозиції. Не зрозуміло, на якій підставі голова Верховної Ради відмовився реєструвати постанову про розслідування фактів фальсифікацій виборів. Тут є конкретний перелік прізвищ та посадових осіб — членів ДВК і ОВК, суддів і прокурорів, які фальшували вибори. Ми вимагаємо створення такої комісії.

— Я раджу читати те, що ви підписуєте, — говорить із президії спікер Володимир Литвин, 56 років. — Не може Верховна Рада вимагати від генпрокурора ув'язнити людей на шість років і писати їх перелік. Додайте до того проекту постанови ще один момент — сформувати "трійку", яка судитиме людей. Не треба займатися дурницями.

Литвин ставить на голосування постанову про створення тимчасової слідчої комісії. Вона має з'ясовувати, чому в деяких округах такі результати виборів. Документ також рекомендує Генпрокуратурі перевірити, чи правомірно залучали правоохоронців, Центрвиборчкому — повторно вивчити матеріали з проблемних округів.

— А обговорення? — кричить із місця "бютівець" 46-річний Андрій Кожем'якін. Опозиціонери свистять.

Спікер не реагує. Два десятки депутатів-опозиціонерів виходять у кулуари. Біля журналістів стає "бютівець" Сергій Сас, 55 років.

— Я скептично ставлюся до перспектив роботи такої комісії, — всміхається. — Закону, який регулює стосунки всередині слідчої комісії, межі її повноважень, немає. Якщо навіть вона буде створена — розглядати порушення доручать тим, хто їх здійснював. За логікою, це інструмент опозиції. А тут влада сама собі придумала комісію, яка працювати не буде.

— Та вони самі не розуміють, чого хочуть — то комісію, то розказують, що ця Верховна Рада вже мертва, — говорить "регіонал" Володимир Олійник, 55 років. — Упродовж місяця комісія може дати результат. Але вона здатна лише вивчити ситуацію та надати матеріали у правоохоронні органи. Комісія не буде призначати перевибори чи визнавати їх недійсними. Це не її повноваження. Для цього є Центрвиборчком, Генпрокуратура, Вища рада юстиції.

На вечірнє засідання до порядку денного включають постанову з рекомендацією ЦВК повторно призначити вибори у п'яти проблемних округах.

О 16.30 постанову приймають.

Зараз ви читаєте новину «Яценюк приніс список фальсифікаторів виборів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути