середа, 11 липня 2012 06:45

45 "бютівців" ночували в лікарні Тимошенко

О 18.00 у понеділок семеро "бютівців" заходять до харківської Центральної клінічної лікарні Укрзалізниці №5. Піднімаються на дев'ятий поверх. Тут — неврологічне відділення, де лікують екс-прем'єра 51-річну Юлію Тимошенко. Наступного дня, у вівторок, вона має бути в суді на розгляді справи про фінансові порушення компанії "Єдині енергетичні системи України". Тимошенко звинувачують у несплаті податків і фінансових махінаціях.

Депутати стають біля кабінету завідувача відділення. До них піднімаються ще 38 колег по фракції. Заносять 30 розкладних стільців, два столики, мінеральну воду.

— Будемо тут із метою недопущення протиправних дій щодо Юлії Тимошенко, — говорить керівник фракції та захисник екс-прем'єра Андрій Кожем'якін, 46 років. Він у чорній футболці із зображенням Тимошенко за ґратами та написом "Україні — волю!". Поверх  неї — зелена жилетка.

Депутати розкладають стільці, ставлять їх під стінами. Більшість сідають. Дехто вмощуються на підлозі. Біля входу до відділення чергують троє міліціонерів і нікого туди не впускають.

О 19.00 від Тимошенко виходить колишній президент Європарламенту Пет Кокс. Спілкувався з нею 2 год. Обіцяє прийти на суд.

"Бютівці" чергують у лікарні до ранку. 43-річний Віктор Уколов о 4.00 вмикає айпед. Пише на своїй сторінці в інтернеті: "На поверсі Тимошенко мирно чекає півфракції. Причина — хвору жінку, на виконання політичного замовлення влади, хочуть потягнути до суду. При цьому навіть судмедекспертиза ще не закінчена, хоч і вона виглядає абсурдною. Вони поспішають із другою справою, бо перша розвалиться в Європейському суді".

Сергій Сас за столиком грає в шахи з Вадимом Петренком. Кілька разів роблять перерви.

— Не пам'ятаю, хто більше вигравав, — каже 54-річний Сергій Сас. — Ніч провели спокійно. До нас виходив головний лікар, але нічого не розказав про стан здоров'я Юлії Володимирівни. Його цікавило, щоб ми не порушували режим. Ми цього й не робили. Судячи зі скупчення на території лікарні представників правоохоронних органів, зрозуміло, що мали намір везти Тимошенко на суд. Було багато міліцейських чиновників вищого рангу. Навіть підполковники.

Усього на суд до Тимошенко приїхали 63 "бютівці".

О 9.00 вівторка біля будівлі харківського Апеляційного суду збираються прихильники екс-прем'єрки. Неподалік стоять кілька десятків хлопців і дівчат у футболках "Вона вор". Мовчки спостерігають, як "бютівці" встановлюють сцену. До них підходять кілька десятків чоловіків. Дехто в жовтогарячих жилетах працівників комунальних служб. Починається штовханина.

— Кримінальні елементи під охороною міліції застосовували до нас фізичну силу, — розказує "бютівець" Сергій Пашинський, 45 років. — Нам зірвали мітинг. Ми затримували цих бандитів, підводили до правоохоронців, а ті їх одразу відпускали. Ці подонки через 15 секунд знову кидалися на мирних людей.

Суд переніс розгляд справи на 23 липня — через відсутність Юлії Тимошенко.

Зараз ви читаєте новину «45 "бютівців" ночували в лікарні Тимошенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути