вівторок, 27 березня 2012 05:00

30 днів умовляли Порошенка стати міністром

Автор: фото З САЙТА www.svobodanews.ru
  Володимир Фесенко: ”Порошенко потрібен як людина, що буде комунікувати з європейцями. Його знають і поважають на Заході”
Володимир Фесенко: ”Порошенко потрібен як людина, що буде комунікувати з європейцями. Його знають і поважають на Заході”

Президент Віктор Янукович призначив 46-річного Петра Порошенка міністром економіки. Указ з'явився у п'ятницю. У понеділок Порошенко провів у Кабміні першу нараду як керівник міністерства.

За кілька хвилин до появи указу глави держави Петро Порошенко виклав на своїй інтернет-сторінці у Фейсбуці 12 пропозицій, які озвучив напередодні Януковичу: "Прозора і спрощена система державних закупівель. Відкрита публікація статистичних показників економічного розвитку, підтримка національного виробника, захист бізнесу від силового тиску, захист внутрішнього ринку від несумлінної конкуренції з боку іноземних виробників, створення цивілізованих умов для земельної реформи тощо".

Посада міністра економіки була вакантною 38 днів. 26 лютого президент повідомив, що запропонував Порошенку очолити міністерство. За чутками, той хотів отримати посаду міністра фінансів. Однак, зрештою погодився на пропозицію Януковича.

— Порошенко вагався, тому що його прихід у владу оцінювався достатньо критично, — вважає політолог 53-річний Володимир Фесенко. — Цей удар по репутації він спробував нейтралізувати вимогою про звільнення політв'язнів (за чутками, Порошенко сказав про це Януковичу. — "ГПУ"). Звичайно, це ніхто не виконуватиме. Реалізувати свою економічну програму йому теж буде важко. Такі монстри, як Андрій Клюєв та Борис Колесніков, не змогли провести дерегуляцію, про яку багато говорили. Якщо Порошенко хоч частково щось виконає, це буде успіх.

Що виграв президент від призначення Порошенка?

— Є дефіцит сильних реформаторів. Також Порошенко потрібен як людина, що буде комунікувати з європейцями. Його знають і поважають на Заході. Він добре володіє англійською. Його персона в Кабміні також демонструє відкритість влади до діалогу з бізнесом.

Що пообіцяв Янукович новому міністрові?

— Не думаю, що були якісь прямі обіцянки. Порошенко домовлявся, аби мати певну свободу дій, щоб не чіпали його бізнес і були додаткові можливості для його розвитку.

Експерти говорять, що співпраця з Януковичем перекреслює Порошенку перспективу стати одним із лідерів опозиції.

— Він бував у набагато гірших ситуаціях. 2005 року вибухнув скандал, коли Порошенка звинувачували в корупції. Багато хто вважав, що йому як політику кінець. Але зараз він повертається.

За яких умов Порошенко може стати прем'єром?

— У найближчій перспективі — навряд. Претендентів багато: Тігіпко, Хорошковський, Клюєв. Шанс у Порошенка може з'явитися, якщо Януковичу буде потрібний нейтральний політик, який сприймався б Заходом.

Чи могли його шантажувати, затягуючи в уряд?

— Могли на пальцях пояснити: "Хлопче, це не по-пацанськи. Ти ж спочатку погоджувався". Могли казати, що його бізнес стикнеться з певними проблемами.

Чому Порошенко не дотягнув із приходом у владу до парламентських виборів, коли ситуація проясниться?

— Він обрав синицю в руках, а не журавля в небі, бо невідомо, що буде після виборів. Наприкінці року Петро Олексійович дивитиметься, що краще: піти у парламент чи залишитися в уряді.

Володіє майже мільярдом доларів

Петро Порошенко — один із засновників Партії регіонального відродження "Трудова солідарність України", що згодом стала Партією регіонів. Був заступником голови партії 2000 року. У грудні 2001-го очолив виборчий штаб "Нашої України" Віктора Ющенка.

Двічі обирався до парламенту за списками "Нашої України". Після перемоги Ющенка на президентських виборах, став секретарем Ради нацбезпеки й оборони. 5 вересня 2005-го пішов у відставку через звинувачення в корупції. У жовтні 2009 року призначений міністром закордонних справ. Звільнений президентом Януковичем у березні 2010-го.

Останні п'ять років Порошенко очолював Наглядову раду Національного банку. За версією журналу "Форбс", торік посів 13-те місце серед найбагатших українців зі статком $866 млн.

 

Зараз ви читаєте новину «30 днів умовляли Порошенка стати міністром». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути