вівторок, 31 травня 2016 06:35

За незаконне працевлаштування іноземців роботодавець має заплатити штраф

Щороку українські роботодавці отримують до 7 тис. дозволів на працевлаштування іноземців. За кожен сплачують 6 тис. грн у Фонд соцстрахування.

Процедура оформлення триває 22 дні.

— Спочатку роботодавець має розмістити вакансію у Центрі зайнятості. Через 15 днів — подати документи про статут підприємства. Підтвердити, що посада, на яку претендує іноземець, не має доступу до державної таємниці, — каже 57-річний Ілля Довженко, заступник директора Київського обласного центру зайнятості. — Якщо іноземець має диплом університету, що входить до сотні кращих у світі, дозвіл отримає автоматично.

Іноземці не можуть працювати в органах безпеки, на державних посадах.

— Дозвіл на роботу діє протягом року. Щоб його продовжити, за 20 днів до закінчення терміну треба повторно подати документи в Центр зайнятості, — говорить Ілля Сергійович. — Відмовити можуть, якщо роботодавець вказав недостовірні дані чи надав не всі документи.

Роботодавець може не оформлювати довідку на працевлаштування іноземця, якщо той має посвідку на постійне проживання в Україні чи статус біженця. Дозволу не потребують журналісти, професійні спортсмени, артисти, рятувальники, священики.

За незаконне працевлаштування іноземців роботодавець має заплатити штраф — 29 тис. грн.

6347 дозволів на працевлаштування іноземців оформили українські роботодавці з 2015 року. Найбільше — в Київській, Одеській, Львівській та Дніпровській областях. Працюють переважно в торгівлі, промисловості, будівництві.

Зараз ви читаєте новину «За незаконне працевлаштування іноземців роботодавець має заплатити штраф». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути