четвер, 13 жовтня 2016 05:15

"За кілька днів до смерті перестали слухатися ноги"

Автор: ТАРАС ПОДОЛЯН
  З актрисою Оксаною Батько-Нищук прощаються у столичному театрі імені Івана Франка. У першому ряду (зліва направо) сидять старша сестра покійної Інна, батьки ­Василь Михайлович й Володимира Степанівна, чоловік міністр культури Євген Нищук і син Олекса
З актрисою Оксаною Батько-Нищук прощаються у столичному театрі імені Івана Франка. У першому ряду (зліва направо) сидять старша сестра покійної Інна, батьки ­Василь Михайлович й Володимира Степанівна, чоловік міністр культури Євген Нищук і син Олекса

— Оксана мала легку вдачу. За весь час роботи в театрі ні з ким не конфліктувала. У день смерті мала з іншими колегами їхати на гастролі в Чехію. На сцену замість неї вийшла інша актриса. Місце Оксани в автобусі лишилося порожнім, — каже актор 57-річний Василь Баша.

10 жовтня він прийшов у Київський театр Івана Франка на прощання з актрисою Оксаною Батько-Нищук, 43 роки. Дружина міністра культури Євгена Нищука померла 7 жовтня.

Люди біля театру збираються з 10:00. Кінознавець 47-річна Валентина Швець із сином стоять у фойє з букетом жовтих жоржин. До столиці приїхали з Кривого Рогу з Дніпропет­ровщини.

— З Оксаною навчалися в театральному інституті, — розповідає Валентина. — Вона — на акторському факультеті, я — на кінознавчому. Потоваришували ще під час вступних іспитів. Вразила її коса — товста, майже до пояса. Коли Оксана для ролі Мавки в "Лісовій пісні" її розпускала, волосся сягало колін.

— У школі Оксана займалася танцями й малюванням, — говорить Валентина. — Розказувала, вчитель малювання на неї образився, коли дізнався, що вирішила стати актрисою. Казав їй: "У тебе талант художниці, а ти не хочеш далі розвивати". Не знаю, чи після школи малювала. Картин своїх ніколи не показувала. Любила тварин. Ніколи не могла пройти повз песика чи котика. Завжди їх гладила і пригощала смачненьким. Коли Оксана та Євген жили на Повітрофлотському проспекті, якась бабуся з їхнього будинку щодня підгодовувала бездомних котиків. Оксана приносила бабусі продукти.

— Хоч Оксана ­отримала визнання, зіркової хвороби не мала. Завжди дзвонила й запрошувала в гості. Приїздили майже щороку. Її кімната була заставлена сушеними квітами. Всі букети від шанувальників після вистав приносила додому. Підвішувала й висушувала. Сухі ставила у вази. Біля ліжка тримала свою улюблену ще з дитячих років іграшку — руде з білим лисеня. Раз, коли я гостювала в Оксани, до неї приїхала мама. Почала вичитувати доньку: "Для чого ти це лисеня бережеш? Пора на смітник викинути, воно ж уже старе". Доки Оксана була на репетиції, мама позбирала всі старі речі з квартири, щоб викинути. Зверху в пакет засунула те лисеня. Коли Оксана повернулася, сказала: "Викинути лисичку не дозволю".

Об 11:00 до театру під'їжджає чорний катафалк. Четверо чоловіків у сірому одязі із логотипом похоронного бюро "Анубіс" несуть труну на другий поверх театру, в так званий дзеркальний зал. Ставлять на підвищення, застелене чорним оксамитом. Перед домовиною кладуть три хлібини із запаленими свічками. Біля труни на стільцях сидять чоловік покійної 43-річний Євген Миколайович і син Олекса, 21 рік. Хлопець навчається на операторському факультеті Київського університету театрального мистецтва імені Карпенка-Карого. Чоловік вбраний у чорний костюм і такого ж кольору сорочку. Сльози витирає білим носовичком.

— Оксану та Євгена знаю зі студентських років, — розповідає екс-міністр культури Василь Вовкун, 59 років. — На першому курсі дізнався про їхню любов. Тоді всі студенти говорили, що в інституті з'явилися Ромео і Джульєтта. Свої перші ролі Оксана виконувала у моїх режисерських роботах. Якось з однією виставою запросили виступити у Москві. Оксана та Євген поїхала туди з сином Олексою. Йому було кілька місяців. Взяли їм купе. У перервах між виходами на сцену Оксана годувала сина за кулісами. Казала: "Піти в декрет не можу, бо сцена стала моїм життям".

У зал заходить мер Києва Віталій Кличко. Слідом за ним — прем'єр-міністр Володимир Гройсман і віце-прем'єр В'ячеслав Кириленко. По черзі кладуть квіти біля труни. Тиснуть руки Євгенові Нищуку та його сину. За кілька хвилин їдуть від театру своїми автівками.

— Такому светлому человеку, как Оксана, было тяжело жить в этом мире, — розповідає одна із товаришок покійної. Називатися не хоче. — Їй було важко змиритися з його жорстокістю й несправедливістю. Вона ніколи не хворіла. Останнім часом почала скаржитися на біль у ногах. За кілька днів до смерті впала на балконі, бо ноги перестали слухатися.

Прощання триває трохи більше 2 год. Під оплески присутніх труну виносять із театру і везуть на Байкове кладовище.

Важко переживала смерть Богдана Ступки

Останньою роботою Оксани Батько-Нищук стала роль архітектора Луїзи у виставі "Санація" за п'єсою Вацлава Гавела. Її прем'єру показала на початку літа.

— Кілька днів тому Оксана підходила до мене й пропонувала заново поставити виставу "Украдене щастя", — каже актор Олексій Богданович, 53 роки. — Бачила себе в ролі головної героїні, а мене — в ролі Миколи Задорожного, якого свого часу грав Богдан Ступка.

На сцені Оксана Батько-Нищук часто працювала з покійним актором Ступкою. У "Королі Лірі" грала Корделію, доньку Ліра у виконанні Богдана Сильвестровича, у виставі "Істерія", де Ступка був Фрейдом, виконала роль його пацієнтки Джесіки. Померла за добу після того, як у театрі Франка показала виставу пам'яті Богдана Ступки "Крила: Вечір із Богданом".

— Відтоді як Оксана прийшла у наш театр, Богдан Сильвестрович опікувався нею, як батько, — розповідає Олексій Богданович. — Оберігав її від шпильок колег і жорстокої конкуренції, яка є в будь-якому театрі. Він бачив і розумів, що Оксана ранима, але при цьому — прекрасна актриса. Вона важко переживала смерть Богдана Сильвестровича. На вечорі його пам'яті спогади накотилися. Це стало для неї нелегким випробуванням.

Зараз ви читаєте новину «"За кілька днів до смерті перестали слухатися ноги"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути