Ексклюзиви
вівторок, 06 вересня 2016 05:10

"За 40 років 20 відсотків населення становитимуть африканці й азіати"

Автор: ТАРАС ПОДОЛЯН
  Завідувач відділу міграційних досліджень Олексій Позняк: ”Зі скороченням населення виникне брак робочої сили. Не буде ким заповнювати робочі місця”
Завідувач відділу міграційних досліджень Олексій Позняк: ”Зі скороченням населення виникне брак робочої сили. Не буде ким заповнювати робочі місця”

— За 40 років корінних українців залишиться не більше 35 мільйонів. Цей прогноз розглядаємо як найімовірніший, — каже 46-річний Олексій Позняк, завідувач відділу міграційних досліджень Інституту демографії та соціологічних досліджень.

— Через війну на Донбасі, проблеми в економіці Україна стала менш приваблива для іноземців. Побільшало зовнішніх трудових мігрантів. Посилився перехід тимчасової трудової міграції в постійну форму. Варто враховувати окуповані території Донбасу та Крим. Навіть якщо вдасться інтегрувати їх назад, населення там лишиться значно менше. Тому до позначки в 35 мільйонів можемо прийти значно швидше.

Чим це загрожує?

— Зі скороченням населення виникне серйозний брак робочої сили. Не буде ким заповнювати робочі місця. Економіка опиниться під ударом. Навантаження на бюджет стане наскільки великим, що не зможемо підтримати навіть мінімальних життєвих стандартів. Щоб урятувати ситуацію, почнемо масово завозити нелегалів. За таких умов є ризик утворення окремих етнічних груп, численних і самодостатніх. Які не матимуть потреб інтегруватися і поступово витіснятимуть корінне населення. Щоб цього не сталося, Україна вже зараз має розробити чітку міграційну політику й поступово залучати іноземців. Створити належні умови для їхньої адаптації. Особливо — для іноземних студентів, які в нас навчаються. У всьому світі їх вважають найбільш бажаним контингентом мігрантів. Вони — освічені, знають країну.

Кого з іноземців приваблює Україна?

— Першокласні фахівці обирають економічно розвинені країни — Швецію, Францію, Німеччину. Але свою частку іноземців отримаємо. Щоб заохотити людей переїжджати в Україну, потрібно створити умови, за яких знайти роботу, отримати громадянство в нас буде легше, ніж в інших. Це не означає, що маємо роздавати його. Винятки мають бути для людей з вищою освітою, фахових працівників, підприємців.

Які українські міста найбільш привабливі для іноземців?

— Для переїзду обирають міста-мільйонники, з освітніми й робочими перспективами — Київ, Харків, Львів, Одесу. Трапляються випадки, коли іноземці їдуть у села і стають там успішними аграрниками.

Часто іноземці живуть громадами. Чим це небезпечно?

— Утворення закритих територій — загрозлива ситуація для країни. Вони живуть за своїми правилами, ігнорують закони держави, в яку приїхали. Проблеми вирішують на рівні своєї громади.

Які національності є найбільш закриті?

— Усе залежить від численності діаспори. Що більша і швидше сформувалася, то вища ймовірність утворення таких територій. Мігранти з Азії більш згуртовані, ніж африканці. Там нація тільки формується. Люди не тримаються за своє коріння.

2008-го в Польщі ввели карту поляка — у такий спосіб до країни повертають етнічних поляків. Чи маємо перейняти цей досвід?

— Для повернення українців з-за кордону потрібно вибудувати чітку стратегію. Адже навіть за умови економічного сплеску в Україні більшість мігрантів не захочуть повертатися. Мігрантів слід зацікавити. Скажімо, пільгами на відкриття власної справи, купівлею житла. Мінімум, який можемо зробити — сприяти відкриттю українських шкіл за кордоном. Влаштовувати зустрічі діаспори. Коли люди об'єднуються, вони повільніше забувають своє коріння.

Якою буде Україна за 50 років?

— Етнічний склад зміниться. Це неминучий процес. 20 відсотків населення становитимуть африканці й азіати. Якщо ці зміни відбуватимуться поступово й під контролем — отримаємо нове, але все ж українське суспільство. Штучне стримування цих змін спровокує значний міграційний сплеск із багатьма малоінтегрованими діаспорами.

Зараз ви читаєте новину «"За 40 років 20 відсотків населення становитимуть африканці й азіати"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути