четвер, 15 вересня 2011 10:26

Всеволода Нестайка присоромили за польоти уві сні

Автор: фото з сімейного архіву Всеволода Нестайка
  Дитячий письменник Всеволод Нестайко читає власну книгу ”Тореадори з Васюківки”. За нею 1965 року зняв комедію режисер Самарій Зелікін
Дитячий письменник Всеволод Нестайко читає власну книгу ”Тореадори з Васюківки”. За нею 1965 року зняв комедію режисер Самарій Зелікін

— У шафі візьміть капці для гостей, — Світлана Пилипівна, дружина дитячого письменника Всеволода Нестайка зустрічає у коридорі квартири на вул. Шовковичній у центрі столиці.

Всеволод Зіновійович, 81 рік, встає із-за столу привітатися.

— Дивися, дівчина привезла тобі "Тореадорів" підписати. Який це рік?— Світлана Пилипівна бере книжку 1980 року, простягає чоловіку. Показує, де підписати. — Всеволод Зіновійович погано бачить. Коли пише побажання, сильно натискає на ручку. Папір рветься.

— "Тореадорів" я писав вечорами на роботі, працював у видавництві "Веселка". А вдома писати ніде було. Комунальна квартира. В одній квартирі я, дружина, донька, мама. У нас і стола письмового не було. Вже не кажу про холодильник і телевізор. І якось жили, — сміється. — Для "Тореадорів" брав відпустку у Будинок творчості в Кончі-Заспі. Тягнув із собою друкарську машинку. Бажан гуляє алеями, а я пишу-пишу. І в Одесу брав машинку, коли їздили відпочивати.

Письменник сивий, спину тримає рівно, у випрасуваній сорочці під коричневим светром. На правій руці — обручка.

— Раз я став свідком загибелі шкільного товариша. Коли 1943 року до Києва підходили радянські війська, німці тікали. У Бабин Яр зганяли військовополонених, щоб вони палили рештки загиблих. А поряд була Захарівська вулиця, ми там з хлопцями горобців ловили. Почули стрілянину: якийсь полонений утік, а за ним біг есесівець. Не роздивляючись, що до чого, він застрелив мого товариша. А потім навів дуло на мене. Я побачив чорну дірку. Але він роздивився, що дитина, і побіг далі. Давайте не будемо більше про сумне.

Кажуть, ви були знайомі з Остапом Вишнею?

— У "Барвінку", де я був літредактором, треба було редагувати всі твори, в тому числі і його. Але як я міг? Правив "доки" на "поки", а Остап Михайлович казав: "Прекрасне редагування". Він дружив із Максимом Рильським. Раз вони пішли в лазню, випили, і Рильський став топити шпроти у басейні, а потім разом ловили їх руками.

Був членом партії 13 років.

— Та мусив же, бо інакше вигнали б з роботи. А під час революції на граніті я з Олесем Гончарем вийшов в один день із партії на знак протесту.

Дзвонять у двері. Світлана Пилипівна йде відчиняти.

— Спитай, хто, — гукає письменник.

Із-за дверей відповідають, що принесли договір із жеку.

Від цензури вам діставалося?

— Не хочу згадувати прізвища письменника, який писав на мене доноси в ЦК партії і КГБ по 30 сторінок. Мовляв, розбещую дітей своїми книжками. Мої герої, бачте, не радянські діти, бо закохуються, отримують двійки, провалюють екзамени.

1965-го на Харківській кіностудії Самарій Зелікін зняв фільм "Тореадори з Васюківки". Стрічка отримала гран-прі у Німеччині, першу премію в Австралії. Для показу її закупили 72 країни світу. Не показали лише в Україні.

Всеволод Нестайко полював зайців і качок.

— Ми тоді жили у комуналці, — розповідає жінка. — Він зайця обдирав, я днів два-три його вимочувала, начиняла гречкою і печінкою. Ставили пляшку. І тоді друзі приходили "на зайця".

Дружина є прототипом якоїсь казкової героїні?

— Ні. Я не посмів би, — сміється. — Вона — моя муза. Як зараз пам'ятаю, хоч і 55 років минуло, гуляємо ми Хрещатиком і слухаємо солов'їв до п'ятої ранку. Вони й зараз мені співають. Хоч я і сивий.

Світлана Пилипівна приносить каву, торт і шоколадні цукерки. Кладе чоловікові торта. Цікавлюся, чи пише зараз.

— Пишу, але я забобонний. Коли чорна кішка переходить дорогу, нізащо далі не рушу. Тому наперед не казатиму нічого, лише назву — "Дивовижні пригоди шукача сміху". Думки до книжок приходять здебільшого вночі. Намагаюся каракулями їх коротенько записати, потім дружина розшифровує. Сьогодні приснилося, що я літаю. Поруч зі мною двоє хлопчиків: "Чого літаєте? — питають. — Ви дорослий, тільки діти мають літати". Я тут же засоромився і прокинувся.

Зараз ви читаєте новину «Всеволода Нестайка присоромили за польоти уві сні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути