середа, 21 квітня 2010 04:50

Віктор Свинарський вирощує на смітті виноград

Автор: фото: Олена ВЛАСОВА
  Пенсіонерки Тамара Ішбуліна (ліворуч) і Галина Потапчук стоять біля машини підприємця Віктора Свинарського. Він тримає в Костополі на Рівненщині сміттєзвалище. Тамара і Галина приїжджають збирати там кольорові метали і скло
Пенсіонерки Тамара Ішбуліна (ліворуч) і Галина Потапчук стоять біля машини підприємця Віктора Свинарського. Він тримає в Костополі на Рівненщині сміттєзвалище. Тамара і Галина приїжджають збирати там кольорові метали і скло

"Часом і сам не радий, що таким ділом зайнявся. Але без мене тут ніколи порядку не буде", — всміхається підприємець 62-річний Віктор Свинарський із райцентру Костопіль на Рівненщині. Він 17 років має звалище за кілька кілометрів від міста.

У четвер зранку в спортивному костюмі оглядає володіння. Його площа понад 50 га. Їдемо джипом.

— Нову партію сміття привезли, — показує на вантажівку, що прямує до смітника. — Місто винне мені за вивіз 40 тисяч гривень. Маю ще договори з 30 підприємствами. З них вчасно розплачуються лише одне-два.

По смітнику ходять із десяток людей у старому одязі. Риються у свіжих купах. Стоїть кінь, запряжений у бричку, лежать кілька велосипедів.

— Гей ти, піди сюди, — Віктор Свинарський кличе з вікна авто підлітка у стоптаних кросівках. Той ховається за купу сміття.

До машини підходять пенсіонерки Галина Потапчук і Тамара Ішбуліна. Друга тягне півмішка склобою. Ставить на землю, втирає спітніле чоло.

— Володимировичу, привіт. Як ваше здоров"я? Ми уже кілька мішків напхали.

Кажуть, що приїжджають щоранку з Костополя. Шукають кольорові метали або скло, яке здають на місцевий склозавод.

— За день можна виручити 40–50 гривень. Щоб заробити тисячу, треба здати 180 мішків скла, у кожному по 40 кіло, — говорить Тамара Олексіївна. — Збирати сміття не стидно, бо це чесна праця.

— Отам, де ви зараз стоїте, непотребу під ногами на 11 метрів, — показує підприємець.

Жінки оглядаються, зітхають і беруться до роботи.

Господар каже, що за 10 років сміття стало інакшим.

Щоб заробити тисячу, треба здати 180 мішків скла, у кожному по 40 кіло

— Тоді було багато паперу, а тепер — поліетиленова плівка. Вона не перегниває, тільки вітром її мотає. До 1994 року я був заступником директора на заводі теплоізоляційних матеріалів. Розрахувався, узяв 10 гектарів землі, вирощував зерно на продаж. Голова райради Микола Марчук, із яким ми вчилися у школі, умовив зробити звалище. Дав іще кількадесят гектарів землі. Я купив два трактори з причепом, бульдозер. Тепер уже маю автопарк, працюють дев"ять людей.

Костопільчани платять по 12,08 грн за вивезення кубометра.

— Великі податки. Більше 10 копійок на "кубі" не заробиш, — бізнесмен махає рукою. — Вільного місця маю ще 7,7 гектара. Цього вистачить на 15 років.

За півкілометра починається сосновий ліс. Каже, висадив його на звалищі 12 років тому.

— Тут сміття залягає на 5–6 метрів. Насипали зверху ґрунту, посадили деревця, а ті прижилися. Уже й гриби є кожної осені. Я лісотехнічний технікум у Кременці закінчив. Одна незадача — траса поряд. По вихідних їздять хто хоче, полюбовниць возять. А перед Новим роком ялинки та сосни крадуть, продають по 20–30 гривень на ринку.

Скаржиться, що кілька разів звалище підпалювали конкуренти. Вимагають продати бізнес.

— Бачив якось хлопців, що поливали сміття з каністри. Помітили мене, сіли в машини й поїхали. Ми навчилися гасити пожежі за 30 хвилин своєю технікою.

На галявині біля адмінбудівлі стоять півтора десятка вуликів. У них гудуть бджоли.

— Мед свій маю. Насадив яблунь, аличі, абрикосів. У них коріння росте не вглиб, а вшир. Тому й живі. Пробував садити груші — гинуть, бо корені дійшли до сміття і воно їх попалило, — оглядає деревце, яке обгризли зайці. — А ще маю виноградник. Посадив 50 сортів на пробу. Торік зібрав перший урожай, 5 кілограмів Чорного короля. Зробив із того пляшку вина.

Зараз ви читаєте новину «Віктор Свинарський вирощує на смітті виноград». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути