пʼятниця, 10 червня 2016 06:55

Віктор Корчной помер у 85 років

Автор: ФОТО з сайта www.swissinfo.ch
  Віктор Корчной чотири рази перемагав на першості Радянського Союзу. 1976 року втік до Швейцарії. Був найстарішим граючим шахістом світу
Віктор Корчной чотири рази перемагав на першості Радянського Союзу. 1976 року втік до Швейцарії. Був найстарішим граючим шахістом світу

У Швейцарії помер шахіст 85-річний Віктор Корчной. Він — чотириразовий чемпіон Радянського Союзу, учасник першості світу. Причину смерті не повідомляють.

Віктор Львович народився 1931-го в Санкт-Петербурзі. 1976 року втік із Радянського Союзу. Попросив політичного притулку у Швейцарії. За це на батьківщині вилучили всі книжки, де його згадували. Дружині Ізабеллі й сину Ігорю заборонили виїжджати з СРСР. За кордон їх випустили лише 1984-го.

Пік слави Віктора Корчного припав на 1978 рік. Тоді у філіппінському місті Багіо він змагався за світову шахову корону з Анатолієм Карповим.

Радянська делегація висунула ультиматум — Віктор Корчной не має права виступати під прапором Швейцарії. Шахіста представили людиною без громадянства. Карпов відмовився потиснути йому руку. Під час гри в першому ряду сидів Володимир Зухар, парапсихолог секретного дослідного інституту з підмосковної Дубни. Упродовж матчу він по 5–6 год. не зводив очей із Корчного. Поступово той відчув, що знесилюється. Грали до шести перемог. Коли рахунок став 2:5 на користь Карпова, Віктор Львович вирішив здатися.

Напередодні чергової партії Корчному запропонували допомогу йоги Двайєр і Шеппард. У позі лотоса сіли в залі. Зухара кинуло в холодний піт, він підвівся і вийшов. А Віктор Корчной зрівняв рахунок — 5:5. Представники СРСР наполягли на заміні судді. Йогів вивели із зали.

— Коли йшов на останню гру, члени радянської делегації дивилися на мене як переможці. А в залі знову сидів Володимир Зухар, — розповідав Корчной.

Він підготував несподіванку — незнайомий суперникові хід. Але Карпов миттєво відповів.

— Він ніби чекав, що піду так. Тоді я запідозрив, що один із моїх помічників продався росіянам, — казав Віктор Львович.

Він програв партію і весь матч — 5:6.

Віктор Корчной скаржився на жахливий почерк. Через нього втратив понад 600 записаних партій. Був найстарішим граючим шахістом світу.

Зараз ви читаєте новину «Віктор Корчной помер у 85 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути