вівторок, 05 липня 2016 07:20

Виконував жіночі й дитячі партії

Уперше Василь Сліпак заспівав 6-річним на сільському весіллі у Львівській області. Під час забави виліз на стілець і виконав пісню "Тріо Мареничів" "Тиша навкруги". Через чотири роки старший брат Орест відвів його в хорову капелу "Дударик". У Сліпака виявили рідкісний голос — контр-тенор. Співав також бас-баритоном.

— 14-річним Василь виступав у Канаді та Америці, — згадує його вчителька Ольга Оглашенна зі Львова. — Виконував чоловічі, жіночі й дитячі партії. У 20 років виграв гран-прі на міжнародному конкурсі у Франції, підписав контракт із Паризькою національною оперою.

Сліпак отримав головні ролі в оперних творах "Весілля Фігаро" і "Дон Жуан" Моцарта, "Аїда" Верді, "Борис Годунов" Мосоргського, "Князь Ігор" Бородіна, "Євгеній Онєгін" Чайковського. Співав сімома мовами.

— У Франції Василя вважали дуже талановитим. Я тішився, коли отримав нагоду співати з ним на одній сцені. Поза сценою був душею компанії, завжди приносив хороший настрій, — каже французький оперний співак Гійом Дюсо. — Завжди хотів бути потрібним. Створив фонд, який допомагав дітям-сиротам. Якось зізнався, що їде на війну. Кажу: "Може, щось пошукаєш важливіше у Франції?" Дуже хотів його захистити. Відповів: "Мені не подобаються прості слова, які нічого не змінюють".

Найулюбленішою Василевою роллю був Мефістофель в опері Шарля Ґуно "Фауст". На фронті взяв позивний "Мефістофель". Скорочено його називали "Міф". На передовій співав народні пісні. Часто виконував народний романс "Місяць на небі".

Зараз ви читаєте новину «Виконував жіночі й дитячі партії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути