вівторок, 02 серпня 2016 05:10

Помер охоронець Романа Шухевича
3

Львів’янин Любомир Полюга вісім років перебував у тюрмах і таборах. Звільнили 19 грудня 1955 року
Фото: ФОТО З САЙТА WWW.zaxid.net
 Олександр Ганущин
Олександр ­Кожух

Політв'язня та особистого охоронця Романа Шухевича 90-річного Любомира Полюгу поховали 27 липня на Личаківському кладовищі у Львові.

Батько Іван був учасником Української Галицької армії. Мати Іванна працювала в школі.

Із 1942 року Любомир Полюга належав до Юнацтва ОУН. 1943-го вступив до Львівського медінституту. Організував одну зі зв'язкових "хат" головного командира УПА Романа Шухевича. Був його охоронцем.

— Уночі прийшов чоловік із двома охоронцями. Дивлюся, а то командувач УПА Роман Шухевич. Знала, що все КДБ підняли на ноги через його пошуки, — каже 95-річна Ольга Ільків, зв'язкова Шухевича. — Квартиру мали на три кімнати. У кухні була яма, в ній — криївка для Шухевича. Підпільник Любомир Полюга вдавав мого чоловіка.

Полюга фіктивно одружився з Ольгою Ільків, щоб опікуватися штаб-квартирою Шухевича в селі Княгиничі Рогатинського району на Франківщині. 1947-го його тяжко поранили й затримали чекісти. Вісім років сидів у тюрмах і таборах. Звільнили 19 грудня 1955 року.

Завершив медичну освіту в Семипалатинському медінституті в Казахстані. Одружився з Дариною Масюк. Вона народила йому двох синів.

Соломія НАУМЧУК

Коротко

27 липня у Львові пішла з життя 91-річна Ярослава Гасюк (до заміжжя Крижанівська), учасниця ОУН. Народилася в Перемишлі. 1943‑го вступила до Юнацтва ОУН. Мала псевдо "Ярка". Виконувала обов'язки медсестри Українського червоного хреста. 1946 року Яро­слава Гасюк переселилася до Львова. Того ж року її заарештували під час виконання завдання ОУН. За два місяці звільнили з-під арешту через відсутність доказів. Вступила до Львівського медичного інституту. 21 лютого 1948-го її вдруге заарештували. До жовтня Гасюк перебувала у львівській тюрмі НКВС на вул. Лонцького. Дали 25 років виправно-трудових таборів та п'ять років позбавлення прав. Етапували до міста Інта, Комі. Ярославу Гасюк звільнили в червні 1956-го. Вона повернулася до Львова. Одружилася з Олегом Гасюком, колишнім політв'язнем.

Дев'я­тини спра­вили за тренером ­України з пла­вання 86-річним Олександром ­Кожухом із Харкова. Його не стало 19 липня. ­1956-го розпочав ­працювати в Харківській ­обласній раді "Динамо". Його учні були ­чемпіонами й рекордсменами СРСР та України, призерами чемпіонатів світу та Європи. Олександр Омелянович із дружиною Ніною Федорівною, 71 рік, тренували чотириразову переможницю ­Олімпійських ігор Яну Клочкову.

У Ялті телевізор убив 12-місячного хлопчика. Батьки привезли його на відпочинок до Криму з Краснодара. Орендували квартиру. Коли хлопчик залишився без нагляду, витягнув шухляди з комода. Той перевернувся й упав на дитину разом із телевізором. Постраждалого доставили до лікарні. Врятувати не змогли. Мав розбитий череп.

27 липня від ураження струмом на риболовлі загинув 67-річний Олександр Ганущин. Був батьком голови Львівської облради Олександра Ганущина. Співчуття Ганущину висловив мер міста Андрій Садовий.

114 років прожила англійська піаністка Гледіс Хупер. Вона була найстарішою жінкою Британії.

— Мама швидко згасла, — каже син покійної Дерек Хермістон, 85 років. — Ми провідали її вранці 9 липня. Вона була бадьорою, багато говорила. Коли заснула, я залишив її на годину. Не встиг доїхати додому. Мені подзвонили з лікарні та сказали, що мама померла.

У 1920–1930 роках Хупер знали всі меломани Лондона. Вона брала участь у концертах відомих британських оркестрів.

— На дні народженні в січні мама заявила, що почувається не гірше, ніж у 75 років, — розповідає Дерек. — Коли її запитували, в чому причина довголіття, казала: "Я завжди зайнята. Активність, як ніщо інше, зберігає молодість. Усе життя робила те, що хотіла. Допомагала іншим, скільки могла". Щастя бачила у простих речах — музиці, тортові, чашці солодкого чаю.

15 жовтня торік Гледіс Хупер перенесла операцію з пересадки тазостегнового суглоба. Перебувала у клініці при будинку престарілих. Мала чотирьох онуків і шість правнуків.

Зараз ви читаєте новину «Помер охоронець Романа Шухевича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути