середа, 26 грудня 2012 07:45

Удав Галстук любить грітися в ліжку

Автор: фото: Андрій Шматов
  Гітарист групи ”Горчіца” Олексій Кіріченко показує імператорського удава Галстука. Він щомісяця скидає шкіру, раз на два тижні з’їдає мишу
Гітарист групи ”Горчіца” Олексій Кіріченко показує імператорського удава Галстука. Він щомісяця скидає шкіру, раз на два тижні з’їдає мишу

Гітарист групи "Горчіца" 29-річний Олексій Кіріченко тримає вдома 1,5-метрового імператорського удава Галстука. Він живе в однокімнатній квартирі у столичному Солом'янському районі.

— Три года назад в шутку сказал друзьям, что хочу завести дома удава, — Олексій у шльопанцях на босу ногу виходить на засніжений двір вигуляти собаку Чіку. — Вони мені на 8 Березня сюрприз зробили, подарували маленького удава. Хотів його Шнурком назвати, бо тонкий був і менше метра в довжину. Але мені подобалося його на шиї носити, через те назвав Галстуком. Зараз думаю поміняти ім'я на Канат або Пояс, бо підріс. Заморочуватися над іменем не варто. На кличку все одно не реагують, бо глухі.

Олексій запрошує до квартири. Дістає з тераріуму удава. Той одразу обвиває руку.

— Зараз його довжина півтора метра. Коли виросте до 2,5 метрів, витягувати з тераріуму можна буде тільки в присутності іншого чоловіка, бо удав стане достатньо сильний, щоб задушити людину. Зробить це не зі злості, а просто тому, що вважає мене гілкою. В нього інстинкти такі, що навколо гілки треба обмотуватися тугіше, щоб не впасти.

Рука Олексія, навколо якої обвився удав, почервоніла.

— Тераріум я для нього робив сам. Збив із дощок та скла. Єдиний його недолік, що кришка прилягає нещільно, і Галстук цим користується, тікає. Перший раз утік торік. Знайшов його за шифоньєром. Якось під ранок утік. Я прокидаюся, а він клубочком у мене під спиною лежить, гріється. Якщо у вас змія з тераріуму втекла, одразу шукайте її в своєму ліжку. Вони туди люблять заповзати грітися. Можуть під батарею сховатися, чи у ванну, бо там волого. А нещодавно він мене серед ночі підняв. Виповз із тераріуму й на стіл заповз. Я прокинувся від того, що тарілки та склянки б'ються. Ввімкнув світло, а він на столі, голову підняв і на мене дивиться.

Годує удава раз на два тижні живою мишею. Купує в зоомагазині.

— Він буде їсти тільки те, що вполює. На шматки м'яса не реагує. Наче блискавка, кидається на жертву, обмотує її своїми кільцями та душить. Потім ковтає. Тоді у нього в тулубі видно обриси миші, яку з'їв. Переварює її днів п'ять. Згодом ходить у туалет. Це не кіт, якого можна привчити до одного місця. Його екскременти валяються серед соснової стружки по всьому тераріуму.

Олексій показує вказівний палець зі старим шрамом. Це сліди від зубів удава.

— Якось він мене вкусив. Кинув йому мишу. Він її задушив та кинув у воду. Хотів допомогти витягнути її з басейну. Галстук тоді був в азарті, і йому здалося, що моя рука — ще одна миша, й кинувся на мене. Вкусив боляче, але він не ядовитий. Більше до нього під час годування не ліз.

У тераріумі стоять дві лампи. Одна дає світло, друга гріє.

— Ні в якому разі не можна в кімнаті, де тераріум, ставити інфрачервону лампу. Бо удави бачать усе в інфрачервоному світлі. А при цій лампі у них усе залито червоним кольором. Щоб краще розгледіти предмети, вони висовують язик. Там у них є рецептор, якого немає в жодної іншої тварини. Завдяки йому вони бачать 3Д-картинку. Удав з ушкодженим язиком не зможе жити.

Щомісяця ці змії скидають шкіру. Линяти починають з очей.

— Коли у нього погляд помутнів, я думав, що захворів. Але виявилося, це нормально. До вечора Галстук виповз зі старої шкіри і став як новий, блискучий. Я намагаюся його не часто діставати з тераріуму. Ці тварини не люблять, коли їх турбують.

Зараз ви читаєте новину «Удав Галстук любить грітися в ліжку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути