— У Львові вперше. Вирішили ще більше підсолодити подорож, — каже 29-річний Андрій Колинський із Запоріжжя. Із своєю дівчиною-одноліткою Іриною Шевцовою стоять у черзі до Палацу мистецтв. 17–19 жовтня тут відбулося свято шоколаду.
— Не маємо шкідливих звичок, крім однієї — ми солодкоїжки, — Андрій тримає вхідні квитки по 20 грн. — У чай кладемо по три-чотири ложки цукру. Кохана щодня шоколад їсть. Хочемо спробувати тут усі види солодкого.
Свято шоколаду відбувається у Львові щороку. Торік через події на Майдані його скасували. 2015-го проведуть двічі — навесні та восени.
— Весною буде форум для кондитерів, шоколатьє, майстрів. А восени у традиційному форматі — розваги, атракції та купа солодощів, — каже директор свята Андрій Сидор, 40 років. — Відвідувачів щоразу більшає. Задовго до початку групові квитки викупили 700 туристичних груп.
Гості із Запоріжжя протискаються всередину. У холі Палацу мистецтв фотографують скульпторів, які з глиб чорного шоколаду вирізають львівські пам'ятки архітектури.
— Шоколад — складний матеріал, бо крихкий, — каже скульптор Львівської академії мистецтв 20-річний Михайло Кайдаш. Тримає пилку. — Моя скульптура — Ратуша з годинником, зменшена разів у 500. Її роблю другий день, вага — понад 5 кілограмів.
Шоколадними фігурами прикрашають таке ж місто із залізницею у виставковому залі.
Опівдні Ірина з Андрієм поспішають до головної сцени на вулиці. Кондитер Оксана Солук готує тістечко із золотом "Ґолд Лайн". Організатори кажуть, це найдорожчий десерт, що будь-коли готували у Львові. Його ціна — 3200 грн. Майстер змішує італійський сир маскарпоне з какао-порошком 26 видів, додає три види алкогольних напоїв. Маску лева з рідким та порошкоподібним золотом приготувала заздалегідь.
— Усі інгредієнти мені подарували відомі кондитери й шоколатьє світу, — розповідає Оксана Солук. — Какао-боби для прикраси — з Мексики, 1,5 грама їстівного золота 582-ї проби — з Арабських Еміратів, 3 мілілітри рідкого золота — із львівського ювелірного заводу. Прикрашений кристалом Сваровські. У Львові досі золотих десертів не готували. У Європі таке роблять на спецзамовлення багатіїв у висококласних ресторанах.
Десерт дозволили скуштувати всім охочим. Ірина ложкою набирає шоколадну масу, дає спробувати Андрію. За хвилину шоколадний десерт відвідувачі з'їли.
— Відчуваєш смак 26 видів какао-порошку? — сміється Ірина, бере Андрія під руку, відходять від сцени. — Пляцок як пляцок, як тут кажуть місцеві. Золото не має смаку.
У найближчій ятці купують смажені в олії пампухи по 15 грн, поливають їх гарячим шоколадом. Також беруть вишневий глінтвейн.
О 15.20 на головній сцені розпочинається конкурс кондитерів-аматорів. Дев'ять львівських господинь принесли свої вироби. Найбільше — тортів у шоколадній глазурі. 22-річна Олена Мочульська приготувала сметанно-шоколадний. Прикрасила фігурами курки, курчат, яєць.
— Торт називається "Фрезура пані Вірці", — поправляє піднос Олена. За фахом вона — скульптор. — У нашому дворі була старша пані, що мала дуже пишну зачіску — фрезуру, як кажуть у Львові. От і торт у мене пишний, високий.
За годину журі — ужгородський кондитер Валентин Штефаньо і шеф-кухар ресторану "Цитадель Інн" Євгеній Сушко оголошують переможців. Перше місце присудили 24-річній львів'янці Наталії Ареф'євій. Вона приготувала горіхово-шоколадний торт за італійським рецептом.
— Мала найскладніший рецепт. У ньому був баварський крем із шоколаду й вершків, — каже 35-річний Валентин Штефаньо. — Також три види шоколаду, фундук. Ми з Євгенієм запрошуємо її на свої кухні для майстер-класів.
Господині пригощають відвідувачів кондитерськими виробами. Ірина Шевцова бере по шматку сирного пирога, шоколадно-вишневого й горіхово-шоколадного тортів.
За годину на сцені всіх охочих пригощатимуть 100-кілограмовим шоколадним тортом.
Коментарі