вівторок, 26 жовтня 2010 00:15

У козацькій школі вчаться діти з трьох сіл

Автор: фото: Михайло ПЕРКОВ
  Учні козацької школи ”Січ” у селі Велика Радогощ на Хмельниччині сидять в одному з куренів
Учні козацької школи ”Січ” у селі Велика Радогощ на Хмельниччині сидять в одному з куренів

У селі Велика Радогощ на Хмельниччині з 2005-го діє козацька школа "Січ". 14 жовтня на Покрову там переводили у джури хлопців із четвертого класу і приймали у козачата двох першокласників. Більше у селі учнів перших класів немає.

— П'ять років тому начальник Ізяславського райвідділу освіти приїхала з козацького семінару. Запропонувала зробити школу на зразок Запорозької Січі,— розповідає 53-річний Іван Гаврилюк, колишній директор школи, а зараз кошовий. — Намалювали макет. Батьки підтримали. Весною 2006-го збудували курені. У козаки посвячуємо щороку на Покрову. Пресвята Богородиця була заступницею запорожців.

Перед посвятою піднімають національний прапор. Лунає гімн України.

— Щоби прийняли у козачата, треба кілька разів віджатися від підлоги, станцювати гопака і відповісти на запитання: якого кольору прапор України, що таке оселедець, де жили козаки.

6-річний Іван Буць підходить до кошового. Той кладе йому на праве плече булаву, на ліве — шаблю. Примовляє: "Будь козачам. Іди до куреня". Старші хлопці одягають йому шапку.

Устрій школи максимально наближений до побуту Запорозької Січі. Класи називають куренями. Замість старости обирають курінного. Хлопці підкидають догори шапки, вигукуючи ім'я, за кого голосують.

12 шапок підкинули за Олександра Попкова, 10 років. Він, за козацькою традицією, двічі відмовляється. На третій раз — погоджується.

На 3-метровій сторожовій вежі стоїть дозорний 11-річний Дмитро Дергун. Тримає дерев'яного списа.

— Я дивлюся за порядком на Січі. У школі поставили ганебний стовп. Колись на Запорожжі за провину до стовпа приковували, били киями. У нас винний на перервах стоїть біля ганебного стовпа. Одного разу за крадіжку в хлопця на три місяці забрали шапку. Без шапки він не має права голосу. Це всім була наука. Більше крадіжок не траплялося.

— Усього навчаються 52 учні, — розповідає директор школи Наталія Грабовська, 33 роки. — Дівчаток на Січі не було, тож для них ми побудували окрему світлицю. Там учимо готувати, шити, вишивати. Змурували піч, щоб навчити пекти хліб. Із кожним роком у селі народжується менше малюків. Аби сформувати класи, запрошуємо учнів із трьох сіл. Якщо дітей буде мало, школу закриють. На її базі планують зробити оздоровчий табір.

Зараз ви читаєте новину «У козацькій школі вчаться діти з трьох сіл». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути