пʼятниця, 20 травня 2011 07:46

Трав'яний дим викликає відразу до тютюнового

Автор: фото: Олена Марченко
  Юлія Марусіна із села Дмитрушки Уманського району Черкащини показує коробку із запальничками. Їх лишають клієнти після того, як викурюють трав’яну сигару і кидають шкідливу звичку. Таких коробок у родині є кілька
Юлія Марусіна із села Дмитрушки Уманського району Черкащини показує коробку із запальничками. Їх лишають клієнти після того, як викурюють трав’яну сигару і кидають шкідливу звичку. Таких коробок у родині є кілька

— До нас багато хто їздить кидати курити, — розповідає 59-річна Людмила Марусіна з села Дмитрушки Уманського району Черкащини. Охочим кинути пропонує товсту саморобну сигару. — Затягуйтеся, — каже чоловікові років 40. — Можете затримати дим у легенях. Чим неприємніше стане— тим краще.

Трав'яний дим викликає відразу до тютюнового. У цигарці суміш тютюну і трав. Рецепт — родинний секрет.

— Трави ми не миємо, — каже дочка Людмили Юлія Марусіна, 28 років. — Сушимо їх, а одну ще й перепалюємо. Більшість нам висилають здалеку на замовлення — із Сибіру та Сходу, бо в нас вони не ростуть.

— Мій батько Яків Дорофійович Жовнік три війни пройшов, — продовжує Людмила Марусіна. — Служив на фінському кордоні. Тоді з ліками напряжно було. Він і зацікавився народними методами. Почав збирати у місцевих жителів прикордонних територій народні рецепти. Викурювання трав спробував у післявоєнні роки на собі та товаришеві. Привіз рецепт додому. До нас з усеї країни почали їздити. 2004-го батько помер. А ми за його рецептом готуємо цигарки.

Людмила Яківна згадує, як недавно двома машинами приїздило міліцейське начальство.

— Чоловік 12 було. І всі підшофе, — сміється. — Вимагали їх нємєдлєнно закодувати. Потом дзвонили, дякували. А ще недавно британець був. Такий весь ізящний. Скурив четверть самокрутки, ліг на подвір'ї, каже: "Я отравлен напрочь, дайте немного полежать". Так його пройняло, що вийшов за ворота, побачив цигарку — в нього рвота почалася. Блювота після саморобної сигари буває в кожному другому випадку. Але більшості все-таки помагає.

Сигара коштує 30 грн.

1 год. Стільки часу на день витрачає людина, який викурює пачку цигарок. На кожну цигарку йде 3 хв. За рік виходить понад 15 діб.

2920 грн. Стільки грошей за рік витрачає курець на сигарети, якщо на день купує пачку "Бонд Стріт" вартістю 8 грн. За 10 років сума зростає до 29 тис. грн. За такі кошти можна купити ненове авто.

 

Зараз ви читаєте новину «Трав'яний дим викликає відразу до тютюнового». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути