Ексклюзиви
четвер, 25 січня 2007 16:59

Тимошенко подарувала дружині Турчинова кришталеву вазу

Автор: фото: Олександр ЧЕКМЕНЬОВ
  Ганна Турчинова збирає анекдоти зі студентського життя. Каже, у день народження Леніна студентка на іспиті розповідала про образ Отелло. І заявила: ”Отелло вмер, а справа його живе”
Ганна Турчинова збирає анекдоти зі студентського життя. Каже, у день народження Леніна студентка на іспиті розповідала про образ Отелло. І заявила: ”Отелло вмер, а справа його живе”

Дружина екс-голови Служби безпеки України Олександра Турчинова Ганна, 36 років, завідує кафедрою іноземних мов у Національному педуніверситеті ім. Драгоманова.

— Через дорогу є кафе, — каже. — Але там багато студентів і гучна музика. Ідемо на кафедру. Я зробила там ремонт.

Йде Турчинова стрімко, злегка розмахує рукою.

— Обережно, тут слизько, — попереджає. — Тут недавно поклали кахель. Першокурсники розбігаються і катаються, наче в школі.

У кабінеті знімає бежеве пальто. На ній — кремовий костюм від Макс Мара. Запитую, чи суворий вона викладач.

— На шару оцінок не ставлю, — відповідає. — Одна п"ятикурсниця, Ольга, рік не ходила на заняття. Казала: "Сначала зуб болел, а потом меня обламало". Держіспиту я їй не поставила.

У книжковій шафі стоїть кольорова фотографія: на ковзанці в танцювальному костюмі фігуристка Катя Гордєєва. Трохи вище — фото 14-річного сина Турчинових Кирила.

— Ковзани мені мама купила в 9 класі. У Дніпропетровську, де ми жили, я ходила на ковзанку "Метеор". Бачила, як тренувалася Оксана Баюл, проводила заняття Ірина Родніна.

Запевняє, що якби в Україні була програма "Зірки на льоду" — взяла б у ній участь.

— У Києві катаюся на "Атеці" або на Республіканському стадіоні, — каже. — Інколи беру сина. Мріяла, що він стане фігуристом, але Кирило не захотів.

Розповідає, що має сестру-близнючку Раю:

— Ми разом займались гімнастикою. Я і зараз сідаю на шпагат. У Раї дві освіти — медична та економічна. Живе вона в Києві, працює бухгалтером. Чоловік Сергій за фахом хімік. Їхню 7-річну Лізу називаю донькою. Кирило називав Раю "тьотя мама". А ми з сестрою хрестили дітей одна одної.

Родина Турчинових 10 років приятелює з Юлією Тимошенко.

— Ми познайомилися, здається, на Сашиній роботі, — розказує. — Я мала вільний час і захотіла побачити чоловіка. Ми потисли руки, перекинулися кількома фразами. А невдовзі Тимошенко запросила нас у гості. Часто разом святкуємо родинні свята. На минулий день народження Юлія Володимирівна подарувала мені кришталеву вазу на тонкій срібній ніжці. Її треба чистити, бо срібло окисляється.

Кажуть, що я збила велосипедиста і маю дати свідчення

Із чоловіком Олександром Турчиновим студентка Ганна познайомилася в Дніпропетровському університеті.

— Сашка тоді був у обкомі комсомолу. А я вчилася і працювала  експедитором у канцелярії університету. Два роки зустрічалися раз на тиждень. Батько дивувався нашим побаченням. Казав: "Мы с твоей матерью каждый день встречались, а вы?". Зрештою мамі набридли наші стосунки, і вона замовила залу для весілля. Спершу треба було замовити залу, а вже тоді можна було подавати заяву до загсу.

Коли Ганна та Олександр побралися, її родина жила в двокімнатній квартирі в Дніпропетровську. Батьки Володимир Кузьмович і Тамара Петрівна працювали інженерами на Південному машинобудівному заводі.

— Весільну сукню шили місяць, — пригадує Турчинова. — Мама позичила грошей у своєї подруги. Корсаж розшили бісером і стеклярусом, а п"ять спідниць були неймовірно важкі. Під кінець дня в мене аж розболівся поперек. Через три дні ми продали її за 900 рублів.

Зараз вона носить сукні та костюми від Ів Сен Лорана, Ніни Річчі, Армані, Макс Мара. Часто шиє одяг в української дизайнерки Айни Гасе. Каже, що в неї класичний стиль. Від брючних костюмів утомилася, тому носить переважно ділові сукні. Зрідка може вдягнути джинси або джинсовий сарафан, але джинсову куртку — ніколи. З прикрас полюбляє біжутерію. Золото одягає лише на прийоми.

— Недавно пошила в Айни Гасе сукню вершково-золотистого кольору з французького гіпюру, до середини коліна. На спині в три ряди — шовкові стрічки, які зав"язуються позаду на три банти. Сказала: "Айна, я хочу виглядеть на миллион долларов", — сміється.

Квартиру в столиці Турчинови купили 1993-го. Рік, доки в ній тривав ремонт, жили в Олександра в Дніпропетровську.

— Коли Кирилові виповнилося три роки, вийшла на роботу. Перше, що мене спитали: хто доглядатиме малого, як він хворітиме. Ми живемо разом із мамою Саші Валентиною Іванівною. Зараз їй 68 років, вона фармацевт. Свекр мешкає окремо, вони з Валентиною Іванівною розлучилися ще до нашого весілля.

Ганна пригадує початок сімейного життя:

— Спершу змагалися за те, хто буде головним. Саша взяв на себе відповідальність за мене та сина. Зараз все устаканилося.

Каже, що найважче було за часів "України без Кучми". Тоді підтримувала чоловіка в усьому.

— Якось о пів на дванадцяту ночі дзвонять у двері. У квартиру вломлюються шестеро: троє в камуфляжі, ще троє — в штатському. Кажуть, що я збила велосипедиста і маю дати свідчення. А я взагалі автомобіль не вожу. Та й машина уже добу як на платній стоянці. Добре, що в гаражі вхід був під електронну зчитку та розпис водія. Згодом з"ясувалося, що в ту ніч нікого, слава Богу, не збили.

Пригадує, як 2004-го стояла на Майдані.

— Дівчата — першим рядом перед ОМОНом, а позаду нас — чоловіки. Коли стемніло, спецпідрозділ згрупувався і пішов на нас. Вони марширували рядами, по десять у кожному, отак і отак, — проводить руками в повітрі дві перпендикулярні лінії, — а ми стоїмо й чекаємо. А тоді спинилися, узяли команду кругом і пішли назад. У перший тиждень я не пускала сина до школи. Свекруха пекла пиріжки, а він носив їх на Майдан. Після помаранчевої революції сестра подарувала мені оранжеву канарку Шуню, — сміється. — Коли вмикається телевізор, вона починає співати. Вміє обурюватися майже по-людськи.

Додому Ганна Володимирівна йде пішки. Має 4-кімнатну квартиру поряд із роботою. Каже, що дачі в них немає. Вихідні родина проводить у двоповерховому будинку батьків на Житомирщині.

— Узимку холодно, але є пічка. Батьки з осені запасаються дровами. Їздила до них два тижні тому. До 12 ночі з мамою пліткували про жіночі справи.

1970, 1 квітня — Ганна Бєлиба народилася в Дніпропетровську в родині інженерів Володимира Кузьмовича й Тамари Петрівни
1989 — вступила на факультет романо-германської філології Дніпропетровського університету; познайомилася з членом обкому комсомолу Олександром Турчиновим
1990 — експедитор університетської канцелярії
1991 — вийшла заміж за Олександра Турчинова
1992, 28 серпня — народився син Кирило
1993 — купили квартиру в Києві
1995 — викладач англійської мови в Київському педагогічному університеті
1996 — познайомилася з Юлією Тимошенко
2005 — закінчила аспірантуру Київського лінгвістичного університету
2006 — очолила кафедру іноземної філології педуніверситету

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко подарувала дружині Турчинова кришталеву вазу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути