пʼятниця, 01 червня 2012 06:00

Тещі депутата Колесніченка присудили 47 тисяч гривень компенсації

69-річній Валентині Македон, тещі депутата-"регіонала" Вадима Колесніченка,  Жашківський районний відділ освіти на Черкащині має сплатити 47 тис. грн за вимушений трирічний прогул. А також 7800 грн на оздоровлення та 1500 грн моральних збитків. Таке рішення ухвалив місцевий суддя Роман Шимчик.

2007-го Валентина Македон, завідувач Жашківського дитсадка "Золотий ключик", влила нашатирний спирт у горло своїй підлеглій — виховательці Галині Хрущ. Жінка з опіками горла потрапила до реанімації. Два суди, що відбулися в Жашкові, визнали Валентину Македон винною. Її звільнили з роботи. Македон подала апеляцію. У лютому 2010-го її розглянув Звенигородський суд і не побачив у діях завідувачки складу злочину. Керуючись цим рішенням, Жашківський суд постановив виплатити Валентині Македон грошову компенсацію.

— Я не здивуюся, якщо завтра мене визнають винною і засадять до тюрми, — каже 44-річна Галина Хрущ. Розмовляємо в місцевому кафе "Чебуречна". Галина Іванівна під час розмови часто прокашлюється. — Як стаю стірати — зав'язую лице марлевою пов'язкою. Варю їсти — обертаюся од каструлі, щоб не вдихнути пари. Цибулю чистити не можу, не їм гострого й кислого.

У вересні 2007-го Галина посварилася із завідувачкою.

— Якось Валентина Василівна викликала до себе. Каже: "Сядь і слухай. Якщо комусь проговоришся — роздеру ротяку. В нас є лишні години. Я допишу їх тобі, але в день зарплати ти повертатимеш мені ці гроші". Такий фокус вона раніше робила з колегами. Потім дівчата обурювалися, бо з більшої зарплати більше вираховують податків. Я відмовилася, але розуміла, що нічого хорошого мені чекати не доводиться. Середня дочка Македон, Алла Мусієнко, працює методистом у цьому ж садіку. Вона стала мало не щодня приходити до мене на заняття, присікувалася.

У ніч на 14 вересня Галині приснився сон.

— Ніби я в бабиній хаті, а поруч — покійні дід, баба й брат. Я сиджу з ними у весільному платті й так мені добре, що нікуди не хочу йти. Поговорила з бабою, а вона каже: "Звари мені холодцю і йди геть. Рано тобі ще тут бути".

У той же день знову Алла прийшла мене перевіряти. Я не витримала. Зайшла в її кабінет і кажу: "Методист має не лише вказувати на помилки, а й допомагати". Алла вибігла. Замість неї влітає мамуся: "А ти за що гроші отримуєш?". Стала, руки в боки й наступає. Я подумала, що вона мене вдарить. Ноги підкосилися і я впала. Завідуюча намагалася мене підняти, гукнула медсестру Галину Скрекотень. Та прибігла з нашатирем. Побачила, що я вже кліпаю, й поставила його на стіл. Пішла відчинити вікно. А завідуюча відкоркувала флакон, вхопила мене за обличчя лівою рукою, стисла губи й правою рукою вилила нашатир.

Єдине, що пам'ятаю — якийсь удар вогню. Фельдшер "швидкої" дівчатам казав: "Не знаю, чи довезу її до лікарні. Вона вже кінчається". Завідувачка потім почала рвати на собі волосся, кричала, що вбила людину. За кілька днів її теж поклали до лікарні з нервовим зривом, у палату для віп-персон.

— У перші три дні мені кололи сильні наркотики, — продовжує Галина Хрущ.— Діагностували хімічний опік горла. Ставили крапельниці одночасно на обидві руки. Як кашляла, з рота вилітали шматки шкіри. Не їла нічого. Воду пила з трубочки. За два місяці поставили на ноги. Валентина Македон до мене жодного разу не приходила. Дівчата навіть казали їй: "Василівно, так не годиться, треба людину провідати". Вона відповідала: "Я їй ніяких грошей не дам, бо в мене є криша".

У Валентини Македон — три дочки. Старша Наталя живе в Криму. Середня Алла — у Жашкові. Найменша Лілія — киянка. Її чоловік народний депутат від Партії регіонів 54-річний Вадим Колісниченко. Він — голова підкомісії Верховної Ради з питань звільнення суддів та реагування на порушення законодавства у сфері правосуддя.

— Ми зрозуміли, що вибачень від цих людей не дочекаємося, — Галина починає плакати. — Мій чоловік заніс заяву в міліцію. На першому суді Валентина Македон казала, що помилково вилила нашатир, бо думала, що там — корвалол. Хоча на флаконі було написано червоним чорнилом: нашатирний спирт. Думаю, від злості так зробила. Її визнали винною і зобов'язали сплатити мені 6 тисяч гривень. Валентина Македон подала апеляцію. Інший суддя знову визнав її винною. Зобов'язав сплатити мені 7 тисяч компенсації. Грошей я не дочекалася. Зрештою її звільнили, а нам призначили іншу завідуючу. Три роки прожили спокійно.

2010-го, як тільки вибрали президентом Януковича, призначили черговий розгляд її апеляції. Суд відбувся у Звенигородці. Там Валентина Василівна заявила, що нічого мені не заливала. А горло я попекла своїми ж таблетками. Суд визнав її невинною — зобов'язав районний відділ освіти поновити на роботі й повернути зарплату за три роки. Тепер вона — знову завідувач дитсадка. А я її підлегла. А що робити? Получаю 1800 гривень. Чоловік працює в РЕМі шофером — заробляє 2 тисячі. 17-річний син навчається в ПТУ.

Позаторік Галина Хрущ подала апеляцію у Вищий спеціалізований суд. Той скасував вирок Звенигородського. Тепер справу розглядає Апеляційний суд Черкаської області.

— Македон заявила, що за станом здоров'я вона не може їхати в Черкаси. І вперше за всю історію Апеляційний суд приїхав до неї у Жашків. На суді мій адвокат заявив, що вперше бачить обвинувачування, яке так р'яно захищає підсудну. Засідання перенесли на 7 червня.

На другому поверсі у Жашківському райвідділі освіти розташований кабінет старшого методиста дошкільного відділу Світлани Педченко:

— Ні до Македон, ні до Хрущ я не мала зауважень. Обидві — професіонали. Але зійшлися, як два барани на одній кладці.

У дитсадку Валентини Македон застати не вдалося. Працівники коментувати ситуацію відмовляються. На вул. Об'їзній за зеленим парканом стоїть її будинок. Хату обкладено плиткою. Біля вікон ростуть кілька кущів бузку. Ворота давно пофарбовані, місцями обдерті. Вдома нікого немає.

Із будинку у сусідньому дворі виходить чоловік, представляється Валерієм.

— Ще як був живий Петро — чоловік Валентини Македон, то, як вип'є, — виходить сваритися. То йому забор похилився, то ще щось. Наступного дня протверезіє, і вже ніяких претензій. Колісниченка я раз бачив — коли два роки тому приїздив своїм "фордом" тестя хоронити.

— Сусідка нас не помічає, — додає Світлана, дружина Валерія. — Хіба, як зустрінемось лицем до лиця, то тоді вітається.

Наступного ранку телефоную в дитсадок.

— Ніяких коментарів не буде. До побачення, — Валентина Македон кладе слухавку.

У Жашківському райвідділі освіти кажуть, що Валентина Василівна відмовилася від 47 тис. грн компенсації. А Галина Хрущ припускає, що взяла. Бо після поновлення на роботі її зять, Аллин чоловік, купив новий автомобіль.

У Жашківському відділі освіти на офіційний запит відповіли, що така оплата не проходила через їхню бухгалтерію, бо ці виплати здійснює орган місцевого самоврядування. У бухгалтерії міськради це заперечують. Запевняють за рішенням суду це мав зробити відділ освіти.

Зараз ви читаєте новину «Тещі депутата Колесніченка присудили 47 тисяч гривень компенсації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути