четвер, 09 серпня 2012 05:00

Шкіряні штани не зношуються 500 років

— Кожен чоловік, який себе поважає, повинен мати в гардеробі короткі шкіряні штани "ледерхозен", — каже власник ательє "Ледерхозенмахер" 62-річний Франц Стангасінгер з австрійського містечка Бад-Аусзеє. — Раніше вони були елементом національного костюма, а тепер їх охоче вдягають на роботу банківські працівники й адвокати.

Ательє відкрили 1888 року. Тоді в Австрії створили понад сотню спілок, які відроджували національне вбрання.

— Справа у нашій родині передається від покоління до покоління, — розповідає Франц. — Працювати зі шкірою мене навчив дід, коли мені було 12 років. Після уроків хотілося поганяти м'яча з однолітками, та дід казав: "Не можна відкладати, бо я не знаю, скільки проживу. Якщо не навчу тебе шити зі шкіри, наш сімейний бізнес занепаде". Це важкий для роботи матеріал. Треба 10 разів відміряти, перш ніж відрізати і проколоти шкіру голкою. Випороти шов неможливо — слід залишається назавжди. Спочатку я вправлявся у шитті з тканини. Коли неправильно скріплював деталі, дідусь бив по руках. Після тієї науки почав усе робити ідеально з першого разу. Перші шкіряні штани пошив за п'ять років. Відтоді створив понад тисячу моделей.

Франц очолив ательє 1999-го. Зараз там працюють його дружина, дві доньки і п'ятеро робітників.

— Для пошиття штанів використовуємо лише оленячу шкіру. Купуємо її на німецьких та новозеландських фабриках. Там шкури вичиняють три місяці. Після обробки матеріал стає м'який і має натуральний коричневий колір. На один виріб витрачаємо від 2 до 4 шкурок залежно від моделі та розміру.

Штани коштують $100-300, це 800-2400 грн. Їх оздоблюють ґудзиками з оленячих рогів. Ательє має 10 замовлень на тиждень. Найчастіше хочуть придбати короткі шкіряні шорти.

— Вони дають більше відчуття свободи під час роботи. Довгі штани обирають чоловіки, які люблять вирізнитися. Усі моделі мають підтяжки. Їхню довжину можна регулювати за допомогою ґудзиків. Шорти шиємо за 22 години, довгі штани — за 27. Виготовлення ексклюзивних замовлень інколи триває до чотирьох місяців.

Усі вироби оздоблюють вишивкою білими, зеленими чи жовтими нитками.

— Ці кольори найкраще пасують до відтінку натуральної шкіри. Найпопулярнішими візерунками є листя дуба, плюща і винограду. Часто клієнти просять розробити ексклюзивні малюнки. Один попросив, аби вигаптував на кишені його пса. Вишивка в нас лише ручна. Машинна може пошкодити шкіру.

Такі штани служать 500 років.

— Раніше їх передавали дітям і онукам. Тоді не було заведено прати або чистити ці вироби. Вважали, що у найпрацьовитішого хлопця вони найбільше засмальцьовані. Пізніше їх почали витирати вологою ганчіркою. Тоді казали: справжні шкіряні штани можна поставити в куток, і вони не впадуть. Зараз здають у хімчистку, деякі моделі можна випрати вдома. Місця, які найбільше труться, робимо подвійними. Вони й за 500 років не зносяться. Недавно один хлопець приніс шкіряні штани, які дісталися йому в спадок від прадіда. Казав, що їм понад 600 років. Шкіра на накладних кишенях протерлася, але жоден шов не розійшовся. Ми їх відреставрували — зафарбували потерті ділянки і замінили кишені. Нову вишивку довелося з годину терти наждачним папером, щоб не контрастувала з рештою виробу.

Франц радить носити шкіряні штани із вовняними гольфами.

— Вони підкреслюють м'язи чоловічих ніг. Гольфи підв'язують до холош шкіряними шнурками чи пристібають за допомогою ґудзиків. Довгі штани варто заправляти у високі чоботи. Із туфлями такі моделі носити неактуально.

Зараз ви читаєте новину «Шкіряні штани не зношуються 500 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути