четвер, 19 березня 2009 18:29

Російська відлюдниця просить допомоги

  Росіянка Агаф’я Ликова з 1988 року живе сама у важкодоступному кутку тайги в Хакасії
Росіянка Агаф’я Ликова з 1988 року живе сама у важкодоступному кутку тайги в Хакасії

Російська відлюдниця 65-річна Агаф"я Ликова, яка все життя прожила в гирлі річки Ерінат (важкодоступний куток тайги в Хакасії), написала лист у газету "Красноярский рабочий". Попросила перцевої мазі та олії з ялиці, а також знайти людину, яка їй допомагала б. Два місяці тому в Ликової відмовила права рука, ліва теж хвора. Агаф"я не може відгортати сніг і колоти дрова.

— Самі дерева, скелі, каміння, — пише Ликова. — Боротися за існування треба щоденно, перериваючися лише на молитви. Але і молитви справа важка. Через місяць на схилі гори, на якій стоїть хата, зійде сніг, а там і про обробіток землі треба думати.

Сім"я Ликових жила в ізоляції з 1937 року. Відлюдники намагалися вберегтися від упливу зовнішнього світу. Понад 30 років тому родину знайшли геологи. Тоді їх було п"ятеро: глава сімейства Карп Йосипович, сини Саввін і Дмитро, доньки Наталя й Агаф"я. 1981 року одне за одним умерли Саввін, Дмитро та Наталя, через сім років не стало Карпа Йосиповича. Відтоді Ликова живе в тайзі сама. Час від часу надсилає повідомлення про допомогу. 2007-го жінка звернулася до губернатора Кемеровської області з проханням захистити її від ведмедиці. Тоді в гирло Ерінату вислали мисливців.

Двічі на рік Ликовій літаками привозять їжу та ліки. Лікарі, які оглядали жінку останнього разу, кажуть, що стан здоров"я відлюдниці погіршився. Єдиний, із ким спілкується Агаф"я, — одноногий чоловік Єрофей Созонович. На старості він пішов у тайгу "шукати Бога".

Деякий час у Ликової була помічниця. Але лікарі дійшли висновку, що проживання в тайзі загрожує її життю.

Зараз ви читаєте новину «Російська відлюдниця просить допомоги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути